Στην Κρήτη το πλοίο που ερευνά τα “μυστικά” της Καλντέρας
«Τα ευρήματά μας είναι πολύ σημαντικά, οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι. Ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα μέχρι να γίνουν οι σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις».
Με την απάντηση αυτή ο Γερμανός Τόμας Ρόνγκε, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής στη Σαντορίνη… έβαλε τέλος στην πιο σημαντική από τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να του κάνει ένας δημοσιογράφος.
Ομως, παρότι σε αυτή τη φάση –που η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη– δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, το ίδιο το επιστημονικό έργο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει συχνά. Το σκάφος
Αποστολή του είναι να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ποτέ δεν έχουν ερευνηθεί έως σήμερα, αποκαλύπτοντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο.
«Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη λεκάνη του Ανυδρου, ανάμεσα στην Αμοργό και την Ιο και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, όπου βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες. Θα συνεχίσουμε στην περιοχή της Καλντέρας και μετά στα νησάκια Χριστιανά», εξηγεί ο κ. Ρόνγκε. «Μέχρι στιγμής έχουμε εξαγάγει από τον βυθό δείγματα 1,5 χιλιομέτρου, φθάνοντας στο μέγιστο βάθος που μπορούμε, περίπου στα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα».
Αποστολή των επιστημόνων, η αποκάλυψη πολύτιμων στοιχείων για τη γεωλογική ιστορία της περιοχής – «Μέχρι στιγμής έχουμε εξαγάγει από τον βυθό δείγματα 1,5 χιλιομέτρου», λέει ο επικεφαλής.
Η διαδικασία λήψης των δειγμάτων διαφέρει ανάλογα με το είδος των πετρωμάτων. «Κατ’ αρχάς, όταν φτάσουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει, χαμηλώνουν μια σειρά από προωθητήρες στη θάλασσα, ένα είδος συμπληρωματικών προπελών, οι οποίες βοηθούν να μείνει το πλοίο ακριβώς στην ίδια θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η δειγματοληψία.
Στη συνέχεια, το γεωτρύπανο βγαίνει από ένα άνοιγμα στο μέσον του πλοίου και αρχίζει αργά να κάνει γεώτρηση στον πυθμένα. Αρχικά, παίρνουμε δείγμα από τα μαλακά επιφανειακά πετρώματα. Φανταστείτε ένα καλαμάκι, που βυθίζεται σε ένα κέικ με διαφορετικές στρώσεις. Κάθε δέκα μέτρα, το κυλινδρικό δείγμα ανασύρεται. Κατόπιν, όταν φτάσουμε σε σκληρό πέτρωμα, αρχίζει κανονική γεώτρηση με ειδικό μηχάνημα μέχρι να φθάσουμε το ανώτατο βάθος».
Αφού ανασυρθούν, οι κύλινδροι, μήκους 10 μέτρων έκαστος, κόβονται κατά μήκος στη μέση. Το πρώτο μισό διατηρείται ως αρχείο και το δεύτερο είναι το «κομμάτι εργασίας». Τι πληροφορίες θα πάρουμε από αυτό; «Ελληνες, Βρετανοί και Γιαπωνέζοι ειδικοί που βρίσκονται στο πλοίο παρατηρούν το δείγμα με το μικροσκόπιο αναζητώντας μικροαπολιθώματα, κελύφη από μονοκύτταρους οργανισμούς που ζούσαν σε συγκεκριμένες εποχές. Με βάση αυτούς μπορούμε να χρονολογήσουμε το δείγμα.
Εφόσον γνωρίζουμε την ηλικία, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο συχνά εκρήγνυτο το ηφαίστειο. Πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία και για το μέλλον, γιατί τα ηφαίστεια εκρήγνυνται με τον ίδιο τρόπο (λ.χ. στην Ελλάδα και στην Ιταλία) και επομένως αν γνωρίζουμε πόσο συχνά συνέβαινε στο παρελθόν, μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα συμβεί και πάλι», εξηγεί ο κ. Ρόνγκε.
«Παράλληλα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους επιστήμονες, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την υποθαλάσσια ηφαιστειακή δράση. Πώς αλληλεπιδρά το μάγμα με το νερό, πώς προκαλούνται οι εκρήξεις, πόσο υλικό παράγεται από αυτές, πόσο καταστροφικές είναι. Τέλος, στην Καλντέρα μια Ελληνίδα επιστήμονας ειδική στη μικροβιολογία (σ.σ. η Παρασκευή Πολυμενάκου, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του ΕΛΚΕΘΕ) θα πάρει δείγματα προς ανάλυση, ώστε να διαπιστώσει πώς ζουν οι μικροβιακοί οργανισμοί σε ένα ενεργό ηφαίστειο».
Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, με την άφιξη του σκάφους στο Ηράκλειο. Από εκεί θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα αφήσει τα δείγματα τα οποία θα αποσταλούν στη Βρέμη της Γερμανίας, στις εγκαταστάσεις του IODP. «Τον Ιούλιο θα συγκεντρωθούμε στη Βρέμη για μια εβδομάδα όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαμε στην αποστολή για αυτό που ονομάζουμε… πάρτι δειγματοληψίας.
Δ εν είναι όσο διασκεδαστικό ακούγεται: τα δείγματά μας θα τεμαχιστούν σε χιλιάδες κομμάτια και επί μία εβδομάδα θα εργαστούμε όλοι εκεί εντατικά. Μετά ο καθένας θα πάρει το δείγμα στο εργαστήριό του (οι επιστήμονες προέρχονται από πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Αμερική, η Ιαπωνία, η Κίνα και στη συγκεκριμένη η Ελλάδα) για να συνεχίσει την ερευνητική εργασία», λέει ο κ. Ρόνγκε.
«Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση θα γίνει, εκτιμώ, έως το τέλος του έτους. Ομως σε τόσο μεγάλες επιστημονικές αποστολές χρειάζονται 2-3 χρόνια για να δημοσιευθεί το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων. Ο κάθε επιστήμονας έχει τη δική του ειδικότητα και βάζει ένα κομμάτι στο παζλ, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε λίγη υπομονή».
kathimerini.gr
The post Στην Κρήτη το πλοίο που ερευνά τα “μυστικά” της Καλντέρας appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τα νέα δημοσιεύματα του Documento
- Τραγωδία στην Καρδίτσα: 20χρονος ποδοσφαιριστής πέθανε στο γήπεδο
- «Προκαλεί εγκεφαλικό» το εμβόλιο covid της Pfizer; Η ανακοίνωση CDC
- Χάρης Ρώμας: «Βόμβα» για τον Πέτρο Φιλιππίδη – «Όταν έρθει η ώρα δεν θα μασήσω τα λόγια μου…»
- «Έρχεται η μυθοπλασία και θα τρέμουν Ατζούν και ΣΚΑΪ»
- Άνδρας χτύπησε με καδρόνι αστυνομικό μέσα σε εκκλησία στην Κόρινθο
- Παναθηναϊκός: Προηγείται και… ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για το διπλό
- Κηδεία τέως βασιλιά: Ο Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί στη Μητρόπολη
- Βασιλικές μετακινήσεις: Δείτε το τρένο με φθηνότερο εισιτήριο που κοστίζει 20.000 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Σεισμικά ρήγματα: Η Κρήτη μετακινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα νότιο-νοτιοδυτικά
- ΣΥΡΙΖΑ για F-16: Παταγώδης αποτυχία του Μητσοτάκη η πώλησή τους στην Τουρκία
- Στην Κρήτη το πλοίο που ερευνά τα “μυστικά” της Καλντέρας
- Θυμήθηκαν το Τατόι για την κηδεία του Τέως – Τα εκατομμύρια που περιμένουν και τα ραδιενεργά υλικά
- Χανιά | «Ναι» στο έργο αλλά μακριά από τις χελώνες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό για το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ | Video + Photos
- 40χρονος που έκανε άσεμνες χειρονομίες από το αμάξι του σε άλλη οδηγό και συνελήφθη!
- Τελικά, πόσο καλό είναι το τυρί για την υγεία μας;
- Μις Υφήλιος: Από την Αμερική η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο για το 2022
- Γιατί πρέπει να παρκάρω το αυτοκίνητό μου κόντρα στον ήλιο – Ο χρυσός κανόνας για να καίω λιγότερη βενζίνη
- Χανιά | Ουρά χιλιομέτρων στο Πλατάνι – Μεγάλη η ταλαιπωρία των οδηγών | Photos
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Στην Κρήτη το πλοίο που ερευνά τα “μυστικά” της Καλντέρας
- Χανιά | Ουρά χιλιομέτρων στο Πλατάνι – Μεγάλη η ταλαιπωρία των οδηγών | Photos
- Χανιά | «Ναι» στο έργο αλλά μακριά από τις χελώνες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό για το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ | Video + Photos
- Μις Υφήλιος: Από την Αμερική η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο για το 2022
- Σεισμικά ρήγματα: Η Κρήτη μετακινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα νότιο-νοτιοδυτικά
- Έφερναν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη – Ο insider και η under cover επιχείρηση
- 40χρονος που έκανε άσεμνες χειρονομίες από το αμάξι του σε άλλη οδηγό και συνελήφθη!
- Θυμήθηκαν το Τατόι για την κηδεία του Τέως – Τα εκατομμύρια που περιμένουν και τα ραδιενεργά υλικά
- Γιατί πρέπει να παρκάρω το αυτοκίνητό μου κόντρα στον ήλιο – Ο χρυσός κανόνας για να καίω λιγότερη βενζίνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περίπου 60.000 νεκροί ασθενείς Covid-19 στην Κίνα από τον Δεκέμβριο
- Γιώργος Μπένος: Με ζόρισε ψυχικά αυτή η σκηνή
- Μαρία Μπακοδήμου: Καρφιά» για την εκπομπή της Καινούργιου – «Ο κόσμος τους βλέπει γιατί είναι ριάλιτι»
- Παπαθανάσης: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς για την «Market Pass»
- Γαμήλια meeting: Η εβδομαδιαία τακτική που σώζει σχέσεις και γάμους
- Σκέρτσος για εκλογές: Το δίλημμα είναι θα πάμε μπροστά ή πίσω
- Δ. Κουτσούμπας: Συνεχίστε τον αγώνα, το ΚΚΕ είναι δίπλα σας
- Ο Αντώνης Σαμαράς θα παρευρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
- Στον ΠΑΟΚ για τον επόμενο 1,5 χρόνο ο Τάισον