Στο «στόχαστρο» και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ο Κοκλώνης

Επτά πρόσωπα και συνολικά 13 εταιρείες περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για τον τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη, όπου γίνεται λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνσή του.

Επίσης στο πόρισμα καταπέλτη γίνεται λόγος για βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της Κομισιόν μέσω εταιρείας που συνδέεται με το Νίκο Κοκλώνη κάτι που σημαίνει ότι για ένα σκέλος της υπόθεσης θα υπάρξει πιθανότατα έρευνα και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Πιο

αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός του Κοκλώνη, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστές εταιρειών και ένας λογιστής. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.

Ο Κοκλώνης φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να χρησιμοποίησε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες, προκειμένου να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη των χρεών που θα δημιουργούσαν οι εταιρείες του. Τα χρέη δημιουργούνταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ, είτε από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος η φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο Κοκλώνης είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Επίσης δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «κέλυφος» με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό ενώ δύο ακόμη εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Μέσων των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντας στην ουσία το Δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής του φόρου εισοδήματος. Επίσης φέρεται να δημιούργησε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο καθώς, δεν κατέβαλε φόρους στο κράτος, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.

Απάτη σε βάρος της Κομισιόν

Η υπόθεση Κοκλώνη όμως έχει και μία ακόμη πτυχή. Μέσω της εταιρείας BARKINGWELL PROGRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ο Κοκλώνης κατάφερε να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 9,935 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η επιδότηση φέρεται να έγινε παρανόμως καθώς ο Κοκλώνης δήλωσε ως συνδεδεμένες με την συγκεκριμένη εταιρεία εικονικές επιχειρήσεις.

Κατά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, στην οποία προΐσταται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο Κοκλώνης φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Κομισιόν.

Όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα Βουρλιώτη «προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις» ότι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να «συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με διευθύνοντα το Νίκο Κοκλώνη με σκοπό τη διάπραξη απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατά του ελληνικού Δημοσίου και της ΕΕ καθώς επίσης και του αδικήματος της νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες».

Η Barkingwell Media και οι στυλίστες του Κοκλώνη

Μία ακόμη εταιρεία που έχει ερευνηθεί από την Αρχή για το ξέπλυμα είναι και η Barkingwell Media την οποία ελέγχει η KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC, με έδρα το Delaware των ΗΠΑ (Centerville Road, αρ. 2711, Suite 400, Γουίλμινγκτον, 19808. Ως διαχειριστής της Barkingwell Media Α.Ε, εμφανίζεται η «CORPORATION SERVICE COMPANY». Η Barkingwell Media Α.Ε, ιδρύθηκε, ως ΙΚΕ με κεφάλαιο 4.000 ευρώ στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 με τον τίτλο «KOKLONIS MEDIA IKE». Σε αυτή ως ιδρυτές εμφανίζονταν οι Χάρης Γκοτζαμανίδης και Ηλίας Μιχαλόλιας, οι οποίοι σύμφωνα με το okmag.gr (εκδότης του οποίου ήταν ο Κοκλώνης) ήταν οι στυλίστες του Κοκλώνη. Οι δύο καταβάλλουν από 2 χιλιάδες ευρώ έκαστος για την ίδρυση της εταιρείας και κάνουν εν τέλει… διαχειριστή τον Κοκλώνη.

Στα τέλη του 2020 η εταιρεία Barkingwell Media μετατράπηκε σε Α.Ε και οι Γκοτζαμανίδης και Μιχαλόλιας πούλησαν τα μερίδια τους στην KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC και στον Νίκο Κοκλώνη. Μαζί με την πώληση αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2.200.000 ευρώ έπειτα από την «έκτακτη ΓΣ των Εταίρων» (22-12-2020). Από τις μετοχές που εκδόθηκαν η «KOKLONIS GROUP OF COMPANIES INC» κατέβαλε 2.134.000,00 ευρώ και ο Ν. Κοκλώνης 66.000,00 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης (29-03-2021), η Barkingwell Media είχε στη κατοχή της πολυτελή αμάξια όπως: PORCHE CAYENNE, AUDI R8, LAND ROVER και TESLA P1000.

Η εταιρεία και τα πρόστιμα το 2017

Ανάμεσα στις εταιρείες , με διαχειριστή το «ανύπαρκτο» φυσικό πρόσωπο αλβνικής καταγωγής Meta Armando Kiersto., για τις οποίες ζητήθηκε η δέσμευση είναι και η Dealber, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που πρόσφερε κουπόνια και εκπτώσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως πακέτα διακοπών , κινητά τηλέφωνα και έπιπλα με μεγάλη έκπτωση.

Σε βάρος της υπήρξαν καταγγελίες καταναλωτών για εξαπάτηση, καθώς είτε δεν είχαν ποτέ παραλάβει τα προϊόντα που είχαν προπληρώσει και παραγγείλει είτε όταν πήγαιναν στα καταστήματα για αγορά προιόντων με τα εκπτωτικά κουπόνια οι υπεύθυνοι δήλωναν άγνοια για την… προσφορά τους.

Τότε, δηλαδή το 2017, επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ύψους 105.000 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων περί Προστασίας Καταναλωτή και συγκεκριμένα αυτών που διέπουν τις συναλλαγές από απόσταση και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σχετικά με τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά. Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης δήλωνε άγνοια για τα πρόστιμα ( σ.σ. και τώρα άγνοια δηλώνει) και είχε υποστηρίξει ότι είχε αποχωρήσει από την εταιρεία.

documentonews.gr

The post Στο «στόχαστρο» και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ο Κοκλώνης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα