Στοιχεία σοκ για την γυναικεία κακοποίηση στα Χανιά που διεκδικούν «πανελλαδική πρωτιά»

Πολύ υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο είναι τα στοιχεία για την γυναικεία κακοποίηση στην Κρήτη και στα Χανιά ειδικότερα, όπου ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων έχει από τους  «υψηλότερους αν όχι τον υψηλότερο δείκτη φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Με την αφορμή της παγκόσμιας μέρας για την εξάλειωη της έμφυλης βίας, η ψυχολόγος του ξενώνα μίλησε

στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Για λόγους εχεμύθειας,  ούτε τα ονόματα των εργαζομένων, ούτε η τοποθεσία της δομήςανακοινώνονται δημόσια. Ο ξενώνας βρίσκεται στα Χανιά σε κεντρικό σημείο, ωστε οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε σχολεία σε υπηρεσίες και να μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά, χωρίς όμως τη βία. « Συνεχίζουν κανονικά την ζωή τους με την διαφορά ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και έτσι φεύγοντας από τον ξενώνα να μπορούν μαζί με τα παιδιά τους -όσες έχουν- να ξεκινήσουν μία φυσιολογική ζωή από κει και πέρα» τόνισε.

Στον ξενώνα υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα  20 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι αντίστοιχοι ξενώνες στην υπόλοιπη Ελλάδα δέχονται κατά μέσο όρο ΜΟ 30 αιτήματα τον χρόνο εμείς δεχόμαστε κατά μέσο όρο τα διπλάσια και έχουμε φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό γυναικών. «Απο το τέλος του 2014 έχουμε δεχθεί 256 αιτήματα και έχουμε φιλοξενήσει  197 γυναίκες με τα παιδιά τους. Η πλειοψήφια είναι γυναίκες των Χανίων, της πόλης» τόνισε και εξήγησε πως: «Απυεθυνόμαστε σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική, λεκτική, οικονομική.».

Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο αλλά για ένα φαινόμενο που υπήρχε ανέκαθεν ειδικά εδώ στην Κρήτη, «ειδικά αν εμείς το βαφτίζαμε έγκλημα πάθους, έγκλημα τιμής, συγκαλυπτόταν από τις κοινωνίες. Ανέκαθεν ο δείκτης βίας στην Κρήτη ήταν πολύ υψηλός και στα Χανιά έχουμε από τους υψηλότερους δείκτες σε όλη την Ελλάδα»

«Κορίτσι μου, κάθισε σπίτι σου»

Σημαντική ευθύνη σύμφωνα με την ψυχολόγο έχει η στάση της οικογένειας και συνολικά της κοινωνίας:

«Αυτό εξηγείται από την αντίληψη της κοινωνίας για το τί είναι βία και από το τα εν οίκω μη εν δήμω. Το πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια με την πρόθεση να ακολουθήσουν συγκεκριμένους ρόλους και ενώ η κοινωνία την βλέπει τη βία, είναι πάντα πρόθυμη να την συγκαλύψη. Δηλαδή όταν μια γυναίκα θύμα βίας απευθυνθεί στην οικογένειά της 9 στις 10 φορές η απάντηση είναι κορίτσι μου κάθισε σπίτι σου, αυτά συμβαίνουν, κάνε υπομονή, κοίταξε την οικογένειά σου. Οπότε αν η κοινωνία το ανέχεται, είναι φυσιολογικό να υπάρχει.

Τα δικαιώματα της γυναίκας

Μια γυναίκα που έχει υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής, χωρίς κανένα σημάδι ή ακομα και αν δεν συζεί με τον δράστη έχει δικαίωμα να κάνει μήνυση στην αστυνομία και δικαιούται δωρεάν νομική βοήθεια ως θύμα βίας σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων, να φιλοξενηθεί στον ξενώνα, να λάβει υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για αυτήν και για τα παιδιά της.

«Η εμπειρία μας λέει ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό που καταγγέλεται« τόνισε η ψυχολόγος.

Μορφές βίας

Για το τι είναι βία και πώς μπορέι η γυναίκα να την αναγνωρίσει, τόνισε:

«Η χειρότερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική. Δηλαδή μια γυναίκα που μπορεί να έχει κακοποιηθεί πολύ άγρια και βάναυσα, σπάνια αναφέρει την σωματική βία γιατί την θεωρεί τίποτα μπροστά στην ψυχικη, δηλαδή απειλές, απομόνωση από οικογένεια και φίλους, ο διαρκής εξευτελισμός, η οικονομική βία επίσης είναι πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μου γιατί την κρατάει δεμένη στην σχέση.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για βία δεν είναι μόνο μία φορά .Είναι μικρά μικρά πραγματικάκια που συμβαίνουν στην αρχή και σιγά -σιγά κλιμακώνονται και πολλές φορές έχουν και άσχημο τέλος. Είναι όταν  η γυναίκα νιώθει ότι είναι κτήμα του συντρόφου, όταν την απειλεί ότι θα της κάνει κακό αν τελειώσει τη σχέση, αν εκφράζει έντονη ζηλοτυπία,  αν διαχείριζεται αποκλειστικά τα οικονομικά της οικογένειας, αν έρχονται σε σεξουαλίκη επαφή παρά τη συνέναισή της.

«Να φύγει μια γυναίκα δεν είναι απλή υπόθεση»

Το θύμα μπορεί να απεθυνεί ή στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρέθυμνου ή στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Χανίων. «Το να φύγει μια γυναίκα δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί πολλές φορές μήνες σχεδιασμού γιατί το 70% των περιπτώσεων γυναικοκτονίας γίνεται όταν η γυναίκα ενημέρώνει τον θύτη ότι θα φύγει. Οπότε υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που κάνουμε με τη γυναίκα ώστε να είναι ασφαλής, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Δεν είναι ότι ένα ωραίο πρωί ανοίγει την πόρτα και φεύγει.

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική γι’ αυτό και παροτρύνουμε τις γυναίκες να μας μιιλήσουν ώστε να τις κατευθύνουμε με συγκεκριμένα βήματα και πάνω απ΄όλα με εχεμύθεια.

Οι γυναίκες μπορούν να καλέσουν το 15900 όλη την διάρκεια του 24ωρου ή εργάσιμες μέρες και ώρες στον ξενώνα Χανίων στο 28213-41690, 41691 και 41692.

Μετά τον ξενώνα

Αφού ορθοποδήσουν, οι γυναίκες αυτές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα ζωή:

«Κάποιες παραμένουν στα Χανιά, ο σκοπός μας είναι να παραμένουν στα Χανιά να μην φεύγει το θύμα, να φύγει ο θύτης. O ξενώνας είναι για 3 μήνες αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα παράτασης ακόμα και για έναν, ενάμιση χρόνο. Γενικά μια γυναίκα φεύγει από τον ξενώνα όταν είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, όταν έχει δουλειά, σπίτι και κυρίως όταν θα έχει πίστη στον εαυτό της ότι μπορεί, ότι έχει απεξαρτηθεί από την συναισθηματική σχέση με τον δράστη.

Οι γυναίκες αυτές συνήθως δεν ξέρουν ότι υπάρχει και ζωή χωρίς κακοποίηση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι υπάρχει και για τις βοηθήσουμε να το καταφέρουν» κατέληξε η ψυχολόγος.

zarpanews.gr

The post Στοιχεία σοκ για την γυναικεία κακοποίηση στα Χανιά που διεκδικούν «πανελλαδική πρωτιά» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στοιχεία, Χανιά,stoicheia, chania