Στρεπτόκοκκος: Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο

Την ανησυχία των γονέων έχει προκαλέσει η έξαρση του στρεπτόκοκκου. Ήδη σε “συναγερμό” βρίσκονται τα σχολεία, καθώς οι γονείς ενημερώνονται με ανακοινώσεις πως πρέπει να προσέχουν και με το πρώτο σύμπτωμα να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, συνέστησε προσοχή στους γονείς καθώς εκτός από τον στρεπτόκοκκο που είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, το ίδιο συμβαίνει και με την ιογενή αμυγδαλίτιδα που μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα.

Σχετικά

με τους 3 θανάτους παιδιών, σχολίασε ότι «πρόκειται για ακραίες καταστάσεις σε σχέση με τον όγκο περιστατικών που έχουμε τώρα. Είναι μια σπανιότατη εξέλιξη αυτή».

Το ενδιαφέρον είναι πως έως σήμερα, ο στρεπτόκοκκος δεν “χτυπούσε” παιδιά κάτω των 2 ετών και μάλιστα δεν εξετάζονταν καν για αυτή την νόσο, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

«Αν έχουμε παιδί κάτω των 2 ετών, δεν κάναμε έλεγχο για στρεπτόκοκκο. Μόνο σε παιδιά άνω των 2 ετών. Τώρα όμως βλέπουμε καθημερινά στο ιατρείο ότι όλο και περισσότερα παιδιά κάτω των 2 ετών προσβάλλονται. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν, δεν μπορούν να το επικοινωνήσουν. Έχουν πυρετό ή άλλα άτυπα συμπτώματα όπως οι έμετοι. Όπως καταλαβαίνετε με αυτή την συμπτωματολογία, ο στρεπτόκοκκος δεν είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Το ανοσοποιητικό τους είναι πιο ευάλωτο και ένα μικρό παιδάκι μπορεί να εκδηλώσει πιο εύκολα σε σηψαιμία, όπως τα παιδιά που κατέληξαν» σημειώνει η κ. Παρδάλη.

Η παιδίατρος υπογραμμίζει πως οι γονείς παιδιών κάτω των 2 ετών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αμέσως να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους, όταν παρατηρήσουν κάποιο σύμπτωμα. «Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται γρήγορα με τον παιδίατρο καθώς το ανοσοποιητικού ενός τόσο μικρού παιδιού μπορεί να απορρυθμιστεί πολύ εύκολα».

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

«Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πονόλαιμος, πυρετός, δυσκαταποσία και αν πρόκειται για την οστρακιά, τα παιδιά έχουν ένα ερυθρό εξάνθημα στο σώμα κυρίως στον κορμό, με κνησμό – φαγούρα. Τα μικρότερα παιδάκια μπορεί να είναι άτυπα τα συμπτώματα και για αυτό θέλει περισσότερη προσοχή» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παρδάλη.

«Κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης ήταν εποχή που υπάρχει έξαρση στρεπτόκοκκου. Είναι αναμενόμενη, απλά είναι λίγο έντονα φέτος, όπως ήταν και με την γρίπη και τον RSV. Οπότε κατά αναλογία και φέτος θα μας απασχολήσει όλη την περίοδο της άνοιξης. Έχει παρουσία όλον τον χρόνο ο στρεπτόκοκκος. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο στρεπτόκοκκος δεν αφήνει ανοσία όπως η ανεμοβλογιά και άλλες παιδικές αρρώστιες. Μπορεί ένα παιδάκι να κολλήσει και μετά από λίγο διάστημα να κολλήσει ξανά. Το μικρόβιο αυτό βρίσκεται ως φορέας στον φάρυγγα. Σε περίπου 10% με 15% στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας υπάρχει σαν φορέας και σε περιόδους έξαρσης μπορεί να φτάσει μέχρι το 50%» συμπλήρωσε.

Για να εκδηλωθεί σηψαιμία σε ένα παιδάκι πρέπει να είναι για αρκετό καιρό “παραμελημένο”. Δηλαδή να έχει πολλές ημέρες πυρετό και να έχει προηγηθεί μια άλλη λοίμωξη ή νόσος

“Καμπανάκι” για τα τεστ από το φαρμακείο

Η κ. Παρδάλη κλείνοντας έκανε μια σύσταση προς τους γονείς. «Να μην αγοράζουν μόνοι τους τεστ – το streptest – από τα φαρμακεία. Δεν σημαίνει πως όταν έχεις πονόλαιμο, έχεις και στρεπτόκοκκο. Υπάρχει κύμα ιογενούς αμυγδαλίτιδας αυτή την περίοδο. Άλλωστε το τεστ για τον στρεπτόκοκκο δεν είναι τόσο απλό όσο αυτό της γρίπης ή του Covid-19. Δεν είναι η ίδια απλή διαδικασία και πρέπει να γίνεται από έναν επαγγελματία υγείας. Μπορεί να βγει αρνητικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι θετικό αν δεν γίνει σωστά. Θέλει εμπειρία το τεστ και να συνεκτιμούνται διάφορα δεδομένα για να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή στο παιδί».

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον στρεπτόκοκκο – Πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται  ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριώνΕφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίαςΑποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρωνΣωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικώνΠεριορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ο πυρετός που επιμένει,η έντονη κυνάγχη,η δυσκαταποσία,ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα,η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

enikos.gr

The post Στρεπτόκοκκος: Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα