Συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου
Αν έχετε αποφασίσει να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιό σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε προηγουμένως με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει για όλα όσα πρέπει να κάνετε προτού ξεκινήσετε.
Ανεξάρτητα από τον προορισμό και το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε, πριν από την αναχώρησή σας ο σκύλος σας πρέπει να έχει:
– Μικροτσίπ, στο όνομα του ιδιοκτήτη του και του Δήμου όπου κατοικεί.
– Σωστή αντιπαρασίτωση (ένα μήνα τουλάχιστον πριν από το ταξίδι ώστε να έχει αναπτύξει αντισώματα).
– Βιβλιάριο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε το αντιλυσσικό.
Εντός Ελλάδας ένας σκύλος μπορεί να ταξιδέψει μόνο με το βιβλιάριο υγείας του. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα πρέπει να βγάλετε στον σκύλο σας διαβατήριο και να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις οδηγίες που οφείλετε να ακολουθήσετε. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα κατοικίδιο ηλικίας κάτω των 3 1/2 μηνών δεν μπορεί να ταξιδέψει, διότι δεν έχει κάνει βασικά εμβόλια.
Γενικές οδηγίες
– Με όποιο μέσο κι αν ταξιδέψει το κατοικίδιό σας, είναι βέβαιο ότι θα στρεσαριστεί. Οι κτηνίατροι συστήνουν εκπαίδευση πριν από το ταξίδι, δηλαδή να το βάζετε και να το βγάζετε στο κλουβί καθημερινά για λίγη ώρα ώστε να συνηθίσει τον χώρο και να καταλάβει ότι δεν θα μείνει εκεί για πάντα αλλά ότι σύντομα θα ξαναβγεί.
– Καλό είναι πριν από το ταξίδι να εφαρμόσετε 24ωρη νηστεία, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς φροντίστε να του δίνετε συχνά νερό. Έτσι, ακόμα κι αν ζαλιστεί, στο στομάχι του θα έχει μόνο υγρά. Ωστόσο ο κτηνίατρος σας, που γνωρίζει τις ανάγκες του, είναι ο μόνος κατάλληλος να σας καθοδηγήσει ώστε να ταξιδέψει το κατοικίδιο με ασφάλεια, διότι για παράδειγμα, ένα διαβητικό σκυλί δεν μπορείτε να το αφήσετε νηστικό.
– Τελευταίο και πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι η ζέστη και γι’ αυτό τον λόγο δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο. Ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει υπεραιμία μη αναστρέψιμη, όχι μόνο εξαιτίας της ζέστης αλλά και από το στρες της «εγκατάλειψης».
– Φροντίστε να ενημερωθείτε για το πλησιέστερο κτηνιατρείο της περιοχής που θα επισκεφτείτε –δεν βοηθάει να ψάχνετε κτηνίατρο τη στιγμή που θα τον χρειαστείτε. Αν επικοινωνήσετε μαζί του, ζητήστε του να σας κατατοπίσει για ιδιαίτερες ασθένειες που ενδημούν στην περιοχή, τις οποίες πιθανόν δεν θα γνωρίζετε, όπως για παράδειγμα η διροφιλαρίωση, παρασιτική νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, που συναντάται και σε περιοχές της Ελλάδας.
Αεροπορικώς
Η ΙΑΤΑ ζητά κλουβί μεταφοράς, το οποίο είτε θα είναι δικό σας είτε θα το ενοικιάσετε από την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε. Οι σκύλοι-συνοδοί εξαιρούνται και επιβιβάζονται στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης κάποιες εταιρείες δέχονται στην καμπίνα μικρά σκυλιά έως 8 κιλά (για πληροφορίες, επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία).
Ακτοπλοϊκώς
Τα πλοία διαθέτουν ειδικές θέσεις με κλουβιά για τα σκυλιά που ταξιδεύουν, όπως επίσης Pet Friendly καμπίνες για να τα πάρετε μαζί σας.
Με ΚΤΕΛ
Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δέχονται περιορισμένο αριθμό κατοικιδίων σε συγκεκριμένα δρομολόγια μέσα σε κλουβί, πάντα με βιβλιάριο υγείας. Τα κατοικίδια πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους. Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας, φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως θέση. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι στην ευχέρεια του οδηγού να δεχτεί να ταξιδέψει το κατοικίδιο.
Με ΙΧ
Επειδή είναι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς, συχνά αμελούμε βασικά θέματα ασφάλειας. Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κλουβί ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (προστατευμένο με δίχτυ/ιμάντες για να μην περνάει στην καμπίνα) ή να φοράει ζώνη ασφαλείας (θα την προμηθευτείτε από pet shop) στο κάθισμά του. Ένα φρενάρισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, καθώς το ζώο μπορεί να φύγει μπροστά και να χτυπήσει ή να σας αποσπάσει την προσοχή προκαλώντας σύγκρουση. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, αν είναι ελεύθερο, μπορεί να χτυπήσει σοβαρά ή ακόμα και να εκτοξευτεί από το όχημα.
Με σκάφος
Το πιο σημαντικό είναι να φοράει σωσίβιο, διότι ακόμα κι αν πέσει μπορεί να μείνει στο νερό με ασφάλεια ακόμα και ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, συστήνεται να δένεται.
Στον προορισμό
– Κάποια καταλύματα δέχονται κατοικίδια χωρίς περιορισμούς βάρους και μεγέθους, ενώ κάποια άλλα δέχονται μικρά κατοικίδια έως 5 κιλά χωρίς επιβάρυνση. Επικοινωνήστε σχετικά μαζί τους και επιβεβαιώστε τυχόν προσφερόμενες παροχές (φύλαξη, μπολ φαγητού και νερού, κ.ά.).
– Όπως ετοιμάζετε τα δικά σας πράγματα, με την ίδια φροντίδα πρέπει να φτιάξετε και τη τσάντα του σκύλου σας. Τα απολύτως απαραίτητα είναι: τροφή, δοχεία φαγητού-νερού, λουρί και κολάρο (πάρτε από ένα επιπλέον, για κάθε ενδεχόμενο), βιβλιάριο υγείας, φίμωτρο (είναι υποχρεωτικό για να επιβιβαστείτε σε πλοίο), σαμπουάν, βούρτσα, πετσέτα, κρεβάτι, παιχνίδια. Επίσης, καλό είναι έχετε μαζί σας ένα μίνι φαρμακείο με γάζες, αντισηπτικό για καθαρισμό πληγών, αιμοστατικό σε σπρέι, αντικουνουπικό και ενέσεις ατροπίνης (καθώς δεν ξέρετε τι μπορεί να συναντήσετε).
– Αν κάποιες μέρες το πρόγραμμά σας έχει κουραστικές δραστηριότητες και επιλέξετε να αφήσετε τον σκύλο σας στο δωμάτιο για να μην ταλαιπωρηθεί, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι απασχολημένος ώστε να μην κάνει φασαρία τις ώρες κοινής ησυχίας.
– Στην παραλία ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται πάντα στη σκιά και να έχει κοντά του ένα μπολ με δροσερό νερό – η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Αν διαπιστώσετε ταχύπνοια, διάρροια ή/και εμετό, λήθαργο, τρέμουλο ή άλλα αντίστοιχα συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε. Απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο.
– Αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ξεπλένουμε τον σκύλο μας με καθαρό νερό αποφεύγοντας τα αυτιά του. Δεν τον αφήνουμε να περπατά για ώρα πάνω στην καυτή άμμο ή σε πέτρες, γιατί μπορεί να καούν τα πατουσάκια του.
– Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι σκύλοι μπορούν να βρίσκονται στο χερσαίο τμήμα της παραλίας, εφόσον δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι (καλό θα είναι να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας για την περίπτωση που σας ζητηθεί), ενώ μπορούν να κολυμπούν μόνο σε παραλίες όπου τη συγκεκριμένη στιγμή δεν παραβρίσκονται λουόμενοι. Επίσης, σύμφωνα με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, σε μη οργανωμένες παραλίες ο πολίτης μπορεί να απολαμβάνει το μπάνιο του παρέα με τον σκύλο του. Επειδή ωστόσο, οι νόμοι και οι ερμηνείες τους συχνά δημιουργούν πολλά θέματα, προσπαθήστε να είστε διακριτικοί και να πηγαίνετε για μπάνιο με τον σκύλο σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Πηγή: kathimerini.gr
The post Συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται το τέλος του κορονοϊού; – Πότε και τι θα σημάνει την λήξη πανδημίας
- Μίλτος Τεντόγλου – Δείτε τη σύντροφό του που «του σπάει τα νεύρα»
- Πατέρας και κόρη «ξάφριζαν» ό,τι έβρισκαν από νοσοκομείο – Έκλεψαν κάρτα ανάληψης
- Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους - Πρόστιμο αν δεν δηλώσουν το self test. Τι ακριβώς προβλέπει η ΚΥΑ
- Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους - Μπόνους έκπτωσης 3% και τον Αύγουστο
- Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούμε μέσω κερμάτων- χαρτονομισμάτων; Τι δείχνει νέα μελέτη
- Νέο χτύπημα Μαρινάκη στο Mega
- Θύμα απίστευτης αγριότητας 16χρονος στα Χανιά: Ένας τον ξυλοκοπούσε και ένας τον μαστίγωνε με ζώνη
- Καπραβέλος: Το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων αρχίζει να εξασθενεί
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: «Σαρωτικό» πέρασμα της Σλοβενίας στα ημιτελικά με φοβερό Ντόντσιτς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Σοκαριστική επίθεση: 17χρονος γρονθοκόπησε τη γιαγιά του και απείλησε τους γονείς του
- Ιδρώνεις πολύ; 5 “κόλπα” που θα σε σώσουν στον καύσωνα
- “Καμπανάκι” από τον ΕΟΔΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου μετά τα πρώτα κρούσματα
- Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα
- Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ομάδα Στήριξης ΣυνΆνθρωπος
- Συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου
- Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ομάδα Στήριξης ΣυνΆνθρωπος
- Ιδρώνεις πολύ; 5 “κόλπα” που θα σε σώσουν στον καύσωνα
- Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα
- “Καμπανάκι” από τον ΕΟΔΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου μετά τα πρώτα κρούσματα
- Σοκαριστική επίθεση: 17χρονος γρονθοκόπησε τη γιαγιά του και απείλησε τους γονείς του
- Κρήτη | Σε ποιον ανήκει τελικά ο σκελετός νεαρού άνδρα που βρέθηκε σε παραλία;
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα στην ελληνική αποστολή – Χωρίς εκπροσώπηση στη συγχρονισμένη κολύμβηση
- Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Έτσι θα καταλάβουμε ότι «σφυρίζει» λήξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Νέα σύλληψη για κακοποίηση ζώου – Άφησε το σκυλάκι της στον ήλιο και πέθανε
- Greenhill – Με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ
- Έρευνα Adecco – Πώς επιλέγουν τα στελέχη του HR τους υποψήφιους εργαζόμενους
- Θοδωρής Ιακωβίδης: Δέχομαι επίθεση αγάπης που δεν περίμενα, καλώς να έρθει ο Πύρρος Δήμας
- Κρήτη: 16χρονος δέχθηκε άγρια επίθεση από συνομήλικούς του - Ένας τον μαστίγωνε με ζώνη
- Κατερίνα Καραβάτου: Και επισήμως στο Mega – η ανακοίνωση του σταθμού
- Χανιά: Έδεσαν ανήλικο και τον μαστίγωναν αλύπητα!
- Κέρκεζ: «Δεν υπάρχουν φαβορί στην Ευρώπη...μπορούμε να περάσουμε»
- Καταγγέλθηκαν 35 πολίτες και 2 υποστατικά για παραβίαση μέτρων κατά COVID-19
- Η Ελλάδα στο «Επίπεδο 4» του αμερικανικού CDC: Τι σημαίνει αυτό; Ταξιδιωτική οδηγία «μην πάτε»