Συμβούλιο για τους πρόσφυγες: Παράνομη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο με απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, μετά τη χθεσινή προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της ως άνω απόφασης, που διέταζε ταυτόχρονα τη μη εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους, ο ανωτέρω στρατιωτικός εμφανίσθηκε χθες αυτοβούλως ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου,

όπως είχε κατά νόμο υποχρέωση, μετά την απόφαση χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα, για τον εφοδιασμό του με τα αναγκαία έγγραφα.

Εκεί του χορηγήθηκε δελτίο αιτούντος άσυλο, σε συνέχεια της ως άνω προσωρινής διαταγής της Προέδρου του Δικαστηρίου.

Αφού έλαβε το σχετικό δελτίο αιτούντος άσυλο, το οποίο επιτρέπει την σε καθεστώς ελευθερίας παραμονή του στη χώρα έως την ολοκλήρωση και της εκκρεμούσας δικαστικής διαδικασίας, συνελήφθη έξω από το γραφείο της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου και προσήχθη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, χωρίς να ενημερωθεί για το λόγο της σύλληψής του, παρά τις σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων του.

Απειλή για τη δημόσια τάξη
Μετά την προσαγωγή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, του επιδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εκ νέου κράτησή του διατάσσεται «καθόσον η ενεργοποίηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας κράτησης επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της προκύπτουσας σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας, ως το μόνο ενδεδειγμένο κατά τις περιστάσεις μέσο …. Εξάλλου και με αφορμή το πρόσωπό του προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι από άλλα πρόσωπα της αλλοδαπής, ομοϊδεάτες και μη, που επιβουλεύονται την ασφάλεια και ειρήνη της χώρας και των πολιτών της χάρη των δικών τους επιδιώξεων».

Από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνουν «ότι για την ως άνω περίπτωση δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησής του. Επομένως, η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή».

Όπως σχολιάζουν, με βάση την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 46 παρ. 1 του ν. 4375/2016), αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο ανωτέρω στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων.

Επιπλέον, από το ΕΣΠ προσθέτουν πως έχει συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος για την κράτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, ενώ από καμία άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας, δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε άλλη νομική βάση κράτησής του.

Τι είναι το ΕΣΠ;
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία 20 και πλέον ετών σε θέματα των προσφύγων καθώς και με την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει και μας δείχνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες με 60,000 και πλέον αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες εγγεγραμμένους στα μητρώα του Φορέα μας, αλλά κυρίως λόγω της πεποίθησης μας ότι κάθε άνθρωπος του οποίου η ζωή διώκεται στη χώρα προέλευσης του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει άσυλο σε άλλες χώρες, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και να στεκόμαστε δίπλα τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα