Συνάντηση Διγαλάκη με Μολδαβούς Βουλευτές για την Προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη και αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, και συγκεκριμένα της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας Larisa Novac και του μέλους Sergiu Lazarencu.

Ο κ. Διγαλάκης καλωσόρισε τους Μολδαβούς συναδέλφους με μια ιστορική αναφορά στον Αλέξανδρο

Υψηλάντη, ο οποίος, όπως σημείωσε, εισήγαγε την αντίληψη της υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης, τη χρήση της ρουμανικής γλώσσας στη Μολδαβία και την κατάργηση του συστήματος της δουλοκρατίας.

Τόνισε το πάγιο ενδιαφέρον και την επιθυμία της Ελλάδας για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μολδαβίας καθώς από το 1998 λειτουργούσε στο Πανεπιστήμιο του Κισινάου, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε, είναι σε γνώση μας το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων για τις ανθρωπιστικές σπουδές, το οποίο είναι άλλωστε ένα διεθνές φαινόμενο, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην αναστολή της λειτουργίας του εν λόγω τμήματος πριν τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε τη σημασία των ανθρωπιστικών επιστήμων στη σύγχρονη εποχή, σε μια εποχή εκθετικών τεχνολογικών αλλαγών με την έντονη παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης, συμπληρώνοντας την αναγκαιότητα μιας αμφίδρομης προσέγγισης. Στη συνέχεια, πρότεινε στη μολδαβική αντιπροσωπεία να υπάρξει από κοινού δράση προκειμένου να διευκολυνθεί η επίσκεψη Μολδαβών φοιτητών στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία και την εμπειρία να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό από κοντά.

Επίσης τόνισε τη θερμή υποστήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, και την ξεκάθαρη στάση τόσο της Ελλάδας όσο και της Μολδαβίας απέναντι στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, ευχαρίστησε τη μολδαβική πλευρά για τη βοήθεια που προσέφερε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και ειδικότερα στους Έλληνες κατοίκους της Ουκρανίας.

Τέλος, ο κ. Διγαλάκης έθεσε προς τη μολδαβική πλευρά το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, ώστε να φιλοξενηθούν στο εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης. Γενικά, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό το θέμα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών, για αυτό και ζήτησε την υποστήριξη σε αυτό και της μολδαβικής πλευράς.

Στο περιθώριο της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης, αναδείχθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Διγαλάκη, το έντονο ενδιαφέρον της μολδαβικής αντιπροσωπείας για την Κρήτη και τα Χανιά ως τουριστικός προορισμός και μάλιστα εκδηλώθηκε η επιθυμία για την ύπαρξη απευθείας πτήσης από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κισινάου προς το Αεροδρόμιο Χανίων.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας Larisa Novac, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Νεολαίας, Αθλητισμού και ΜΜΕ του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και χαιρέτισε τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εστίασε στη δύσκολη προσπάθεια της Μολδαβίας, εκτός από τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων, να προσφέρει πρόσβαση στην εκπαίδευση στα παιδιά πρόσφυγες καθώς και στην ενσωμάτωσή τους. Επιβεβαίωσε και η ίδια το μειωμένο ενδιαφέρον των φοιτητών προς τις ανθρωπιστικές σπουδές στη Μολδαβία, ωστόσο τόνισε ότι θα ήταν δυνατόν να ιδρυθεί εκεί, από κοινού, μια δίγλωσση έδρα στα αγγλικά και ελληνικά με την υποστήριξη της Ελλάδας.

Επίσης κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία κέντρου για τη διασπορά του ελληνισμού στο Κισινάου και γενικότερα για την ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εκατέρωθεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Lazarencu πρότεινε την παροχή υποτροφιών σε Μολδαβούς φοιτητές για την πραγματοποίηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε και στη διά βίου μάθηση των εκπαιδευτικών, για την οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κοινού μία ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τέλος, η μολδαβική αντιπροσωπεία εξέφρασε την έντονη επιθυμία και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να επισκεφθεί τη Μολδαβία και το κοινοβούλιο της χώρας, και μάλιστα να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της ομόλογης εκεί Επιτροπής της Βουλής, μια πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά από τον κ. Διγαλάκη.

zarpanews.gr

The post Συνάντηση Διγαλάκη με Μολδαβούς Βουλευτές για την Προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Διγαλάκη, Μολδαβούς Βουλευτές, Προώθηση,synantisi digalaki, moldavous vouleftes, proothisi