Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος
Το 2020 μας αποχαιρετά με μία γενικότερη ανησυχία, με τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, και τους ειδικούς να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε μία απόφαση ως προς τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, τα καταστήματα και την εστίαση. Συγχρόνως, το εμβόλιο έχει καταφέρει να… διχάσει, καθώς υπάρχει αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον Χανιώτη Μάρκο Κλωνιζάκη,
Ο κ. Κλωνιζάκης μας δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, κυρίως όμως, έχοντας επισκεφθεί τα Χανιά δύο φορές από την αρχή της πανδημίας, κάνει μία σύγκριση στον χειρισμό της κατάστασης από τις δύο χώρες και απαντά στο τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη
Πώς είναι η καθημερινότητα αυτή τη στιγμή στη Βρετανία και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο; Τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια έχουμε αβεβαιότητα και ανησυχία για τα οποία ο λόγος δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, αφού υπάρχει και το Brexit του οποίου οι επιπτώσεις αποτελούν ένα μεγάλο άγνωστο. Από την άλλη όμως έχουμε και την ελπίδα λόγω του εμβολίου, το οποίο ο κόσμος πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να κάνει όσα θέλει χωρίς περιορισμούς. Από κει και πέρα αδιαμφισβήτητα η καθημερινότητα έχει επηρεαστεί λόγω της πανδημίας αν και οι περιορισμοί εξαρτώνται από το πού κατοικεί κανείς. Γενικά όμως μπορεί να κυκλοφορήσει κάποιος πιο ελεύθερα (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα SMS, μάσκες δεν χρειάζονται σε εξωτερικούς χώρους και η αστυνομία δεν κάνει ελέγχους με τη συχνότητα που γίνονται στην Ελλάδα), αν και απαγορεύονται μεταξύ των άλλων οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.
Πώς είναι τα μέτρα που έχει πάρει η Βρετανία σε σχέση με την Ελλάδα
Οι μεγάλες διαφορές είναι πέντε: Πρώτον η χώρα χωρίστηκε σε ζώνες, πράγμα που επέτρεψε να υπάρχει ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο αριθμό της επικράτειας. Δεύτερον δημιουργήθηκε ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης που επιτρέπει την ανάσχεση της διασποράς αφού αν βρεθείς σε μέρος με κρούσμα υπάρχει ειδοποίηση και κλήση για τεστ. Τρίτον υπάρχει πρόσβαση σε δωρεάν τεστ για όποιον το χρειάζεται η πιστεύει ότι το χρειάζεται. Τέταρτον ενίσχυσε με ουσιαστικά μέτρα την τηλεργασία και πέμπτο προσπάθησε να ενεργοποιήσει όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας (είτε αυτό λέγεται νέες θεραπείες, είτε λέγεται εμβόλια), ενώ χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση για τη δημιουργία πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και μακροχρόνιων επιπτώσεων του κορονοϊού. Στα περισσότερα από τα παραπάνω η χώρα μας πήρε βαθμό κάτω από τη βάση – χωρίς να σημαίνει ότι η Βρετανία αρίστευσε όπως εξάλλου δείχνουν και οι αριθμοί.
Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη στον χειρισμό της πανδημίας στην Ελλάδα και αν ναι ποια; Δυστυχώς ναι. Η χώρα μας ήταν ευλογημένη γιατί δε χτυπήθηκε ουσιαστικά κατά το πρώτο ευρωπαϊκό κύμα της πανδημίας. Αντί όμως να πάρει το μήνυμα και να προετοιμαστεί, εφησυχάστηκε. Δεν προετοίμασε τις υποδομές της για το αναπόφευκτο δεύτερο κύμα, δεν ενίσχυσε με ανθρώπινο δυναμικό το εθνικό σύστημα υγείας (ενώ αντιμετώπισε “μαλακά” την άρνηση συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας), δεν πήρε μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ., αυξάνοντας τα δρομολόγια στα ΜΜΜ η ενισχύοντας τους ελέγχους στους χώρους εργασίας ή παροχής υπηρεσιών υγείας ώστε να υπάρχει τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων), ενώ δε δημιουργήθηκε ποτέ αξιοκρατικά μια επιτροπή επιστημόνων που θα συμβούλευε το κράτος χωρίς προκαταλήψεις. Μου φαίνεται επίσης αδιανόητο το ότι υπήρξε ένας τεράστιος όγκος δωρεών προς το ΕΣΥ, από τους μεγαλύτερους αναλογικά στον κόσμο, χωρίς να υπάρχει ενεργοποίηση τους. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα των εμβολίων ή της ενεργοποίησης των εγκεκριμένων θεραπειών ενάντια στον κορονοϊό, στα οποία η χώρα μας περίμενε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το κάνει αφού πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, στο οποίο υπάρχει αυτονομία.
Τέλος ένα πράγμα που με στεναχωρεί είναι ότι δεν υπάρχει αυτοκριτική και λήψη μέτρων για τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Η δικαιολογία για την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων δεν αρκεί – αφού από την μία αυτά δεν είναι τιμωρία απ’ το Θεό ώστε να υπάρχει ο θάνατος ως “φυσική κατάληξη” και δεύτερον γιατί πλέον υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιπτώσεων από τον κορωναϊό. Ο αριθμός θανάτων συνδέεται είτε μεγάλο αριθμό “κρυφών” κρουσμάτων (που σημαίνει πρόβλημα στη διενέργεια τεστ και στην ιχνηλάτηση), στο ότι οι πάσχοντες αργούν να νοσηλευτούν και στο ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στα νοσοκομεία. Και για τα τρία ζητήματα υπάρχουν πλέον λύσεις και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε.
Σαν Χανιώτης που ζει στο εξωτερικό αλλά έρχεται συχνά, πώς βλέπετε τους Χανιώτες και την γενικότερη συμπεριφορά τους; Δεν μου αρέσει να κάνω παρατηρήσεις, αλλά δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάζομαι από την μη τήρηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία μας ενάντια στον κορονοϊό. Αν έχουμε 900 κρούσματα την μέρα στην χώρα, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας στους χώρους που συγχρωτιζόμαστε με κόσμο, στις ουρές και όπου αυτό επιβάλλεται, να βάζουμε, να βγάζουμε και να φοράμε σωστά τη μάσκα (τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους!), να χρησιμοποιούμε γάντια ή αντισηπτικό στα καταστήματα που επισκεπτόμαστε ή στους χώρους εργασίας μας κ.ο.κ.
Για να μην αναφερθώ στις ιστορίες που κυκλοφορούν για μεγάλα τραπέζια και συγκεντρώσεις σε καιρό απαγόρευσης στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα που θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα. Γενικά υπάρχει μια χαλαρότητα, την οποία κατανοώ αφού υπάρχει κούραση, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι σοβαρός…
Υπάρχει επίσης μια έντονη αμφισβήτηση στο θέμα του εμβολιασμού. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς να εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από τον κορονοϊό. Θα είμαστε πάντα πολύ ευάλωτοι και θα ζούμε σ’ ένα καθεστώς απαγόρευσης και αποκλεισμού. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στα Χανιά, στην Κρήτη; Χωρίς να γνωρίζω το ϊικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά (το οποίο πάντως δε φαίνεται να παρακολουθεί και κανείς), και με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλευομένων στα Χανιά, δεν χρειαζόταν συνέχιση της σκληρής καραντίνας μετά το τέλος του 2ου lockdown.
Θα μπορούσε και ίσως θα έπρεπε να είχε ανοίξει το λιανεμπόριο (αφού ο κίνδυνος για να κολλήσει κανείς μάλλον είναι μικρότερος σ’ ένα κατάστημα ενδυμάτων απ’ ότι σ’ ένα σούπερμάρκετ που επικρατεί συνωστισμός και υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μπαίνει και να βγαίνει), ενώ δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητη η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – προφανώς και αυτή δεν προσφέρει ουσιαστική κάλυψη ενάντια στον κορονοϊό σε κάποιον που κάνει μια βόλτα στο λιμάνι των Χανίων.
Θα έπρεπε επίσης να είναι ανοιχτά όλα τα πάρκα – είναι αδιανόητο π.χ. να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος, ο μόνος μεγάλος χώρος πρασίνου μέσα στην πόλη, πράγμα που θα μείωνε την πίεση από τους άλλους χώρους περιπάτου στην πόλη.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10 ή η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους (με τον τρόπο που έγινε το καλοκαίρι δηλ. με μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, αποστάσεις, πιθανόν και χωρίς αλκοόλ κ.λπ.), θα ήταν επίσης εφικτή αφού επιστημονικά δεν έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει στη διασπορά περισσότερο απ’ ότι άλλοι χώροι. Τα ΜΜΜ, η οικογένεια και οι κλειστοί χώροι εργασίας που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας παραμένουν οι κυριότεροι τρόποι διάδοσης του.
Όλα τα παραπάνω βέβαια συνεπάγονται ότι υπάρχουν έλεγχοι και τήρηση των υπόλοιπων μέτρων για την αποτροπή διασποράς, αλλά φοβάμαι ότι υπήρξε διάθεση οριζόντιων μέτρων έχοντας στο μυαλό τα μεγάλα αστικά κέντρα, το οποίο ως προσέγγιση αποτελεί πρόβλημα για την υπόλοιπη χώρα – και φυσικά και για τα Χανιά”
zarpanews.gr
The post Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ένας από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Τι συνέβη
- Μετακίνηση την Πρωτοχρονιά: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ταξί και ΙΧ οχήματα - Τι αλλάζει
- Ραβασάκι Τσιόδρα σε Κικίλια: Αυτές είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα
- Basket League: Σκάει «βόμβα» στο ελληνικό πρωτάθλημα!
- Πωλείται το εμβληματικό ξενοδοχείο President - Ποιο είναι το αντίτιμο
- "Τελειώνει" ο Μπουζούκης από τον Παναθηναϊκό
- Κικίλιας: Αυξημένο φορτίο σε 10 περιοχές μετά από τόσες εβδομάδες lockdown
- Η Ιωάννα Μαλέσκου πέταξε σπόντα στον Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Πολλά λέει που δεν ισχύουν»
- Σύζυγος Χατζηδάκη εμβόλιο: Στο στόχαστρο η Πόπη Καλαϊτζή
- Οι περιοχές που κατανέμονται τα 942 νέα κρούσματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Βίκυ Χατζηβασιλείου: Απέδειξε με μια… φωτογραφία ότι δεν έχει κάνει μπότοξ Ι Video
- Έρχεται η αλβανική “Ferrari” – “Illyrian Pure Sport” το όνομα του νέου supercar I Video
- Η ανάρμοστη σχέση του Μητσοτάκη με κάποια ΜΜΕ
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – Ποιους αφορά I Πίνακας
- Ρεκόρ θανάτων στη Σουηδία: Οι αρχές συστήνουν τώρα τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς
- Χανιά | Σεισμική δόνηση βόρεια της Κισσάμου
- Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος
- Βαθιά θλίψη… Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποχαιρετά ακόμα μία φοιτήτριά του – Δεύτερος θάνατος μέσα σε δύο μέρες
- Το χρώμα που αντικαθιστά επάξια το μαύρο για εντυπωσιακό smokey eye
- Νορβηγία: Κατολίσθηση σε χωριό άνοιξε τεράστιο κρατήρα – Τραυματίες και αγνοούμενοι | Photos
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Τα Χανιά δεν χρειαζόταν να είναι σε lockdown – Αδιανόητο να είναι κλειστός ο Δημοτικός Κήπος
- Ρεκόρ θανάτων στη Σουηδία: Οι αρχές συστήνουν τώρα τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς
- Βίκυ Χατζηβασιλείου: Απέδειξε με μια… φωτογραφία ότι δεν έχει κάνει μπότοξ Ι Video
- Τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη επισκέφθηκε ο Διγαλάκης
- Έρχεται η αλβανική “Ferrari” – “Illyrian Pure Sport” το όνομα του νέου supercar I Video
- Χανιά | Σεισμική δόνηση βόρεια της Κισσάμου
- Η ανάρμοστη σχέση του Μητσοτάκη με κάποια ΜΜΕ
- Το χρώμα που αντικαθιστά επάξια το μαύρο για εντυπωσιακό smokey eye
- Νορβηγία: Κατολίσθηση σε χωριό άνοιξε τεράστιο κρατήρα – Τραυματίες και αγνοούμενοι | Photos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άρσεναλ : Σε επαφές με τον Ντιέγκο Κόστα
- Ετοιμαστείτε για βόλτα στο Μουσείο της Ducati
- Ξεσπά ο Γιώργος Μαυρίδης για τους συνωμοσιολόγους του εμβολίου του κορωνοϊού
- Θεσσαλονίκη: Μείωση 23% στο ιικό φορτίο των λυμάτων
- Γερμανία: Το 2020 η δεύτερη θερμότερη χρονιά από το 1881
- Μέλος της Αστυνομίας αφηγείται τη μάχη που έδωσε κατά του κορωνοϊού
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τους S-400
- Έλληνες επιστήμονες: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε
- Χιμένεθ στους παίκτες: Όποιος δε βοηθά στην άμυνα, δε θα παίζει
- ΠΓΝΠ: Κόντρα εργαζομένων με την υποδιευθύντρια διοικητικού