Τα γερμανικά «Πάντσερ» διχάζουν ΗΠΑ και Βερολίνο – Πιέσεις και για τα ελληνικά Leopard

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 διχάζουν το ΝΑΤΟ καθώς η Γερμανία είναι απρόθυμη να τα δώσει στην Ουκρανία παρά τη δήλωση πρόθεσης της Πολωνίας να τα παραχωρήσει.

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να δέχεται πρέσινγκ να προσφέρει 2 ή 3 δικά της τανκ στο Κίεβο σε μία προσπάθεια να καμφθεί η απροθυμία του Βερολίνο.

Πάντως, χωρίς απόφαση για την προμήθεια γερμανικών

αρμάτων μάχης Leopard 2 ολοκληρώθηκε η συνάντηση υπουργών Άμυνας στη Γερμανία την ώρα που ανώτατος στρατιωτικός των ΗΠΑ παραδέχεται πως είναι δύσκολο μέσα στο 2023 οι Ρώσοι να εκδιωχθούν από την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανέφερε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, επικαλούμενος τον Γερμανό ομόλογό του.

It’s always a pleasure meeting with my Ukrainian counterpart & friend, Minister @oleksiireznikov. We’re proud to stand shoulder-to-shoulder with you, our partners & allies to support Ukraine’s self-defense. A collective of nearly 50 nations of goodwill are united behind you. pic.twitter.com/idyjwvJJtB

— Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (@SecDef) January 20, 2023

Ερωτηθείς εάν το θέμα της προμήθειας βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, ο Όστιν δήλωσε: «Ίσως ακούσατε τον Γερμανό υπουργό Άμυνας να λέει νωρίτερα ότι δεν έχουν λάβει απόφαση σχετικά με την προμήθεια αρμάτων Leopard.

Αυτό στο οποίο πραγματικά επικεντρωνόμαστε είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της. Έτσι, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι την άνοιξη ή όποτε ξεκινήσουν την επίθεσή τους».

Πιέσεις προς την Αθήνα

Την ώρα που η Πολωνία εμφανίζεται πρόθυμη να παράσχει άρματα μάχη Leopard πιέσεις για παροχή γερμανικών αρμάτων μάχης δέχεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα δέχεται πρέσινγκ να εκδηλώσει προθυμία παραχώρησης Leopard στην Ουκρανία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Κίεβο.

Ειδικότερα, σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ζητήθηκε η παραχώρηση 2 ή 3 αρμάτων μάχης.

Βέβαια, είναι κατανοητό πως η Ελλάδα χρειάζεται άδεια για εξαγωγή τους από τη Γερμανία καθώς σε περίπτωση που συμβεί το… αδιανόητο, εξαχθούν χωρίς το οκ του Βερολίνου είναι δεδομένο πως θα δημιουργηθεί μία άκρως συγκρουσιακή κατάσταση με τους Γερμανούς.

Εικάζεται πως εφόσον η Ελλάδα και άλλες χώρες κάνουν αυτή τη συμβολική κίνηση μπορεί το Βερολίνο να πιεστεί να δώσει το πράσινο φως. Πάντως, για την ώρα η Γερμανία συνδέει την παροχή των αρμάτων μάχης στο Κίεβο με την παραχώρηση στην Ουκρανία αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.

Σημειώνεται πως εφόσον η Ελλάδα ενδώσει στις πιέσεις να εξάγει ένα οπλικό σύστημα χωρίς άδεια τότε οι κυρώσεις που θα υποστεί θα είναι βαρύτατες και θα οδηγήσουν σε αχρήστευση των τανκ που έχουμε στη διάθεσή μας. Ουσιαστικά, θα καταργηθούν άμεσα οι συμφωνίες για συντήρηση και ανταλλακτικά οπότε τα άρματα μάχης θα μείνουν χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση και σταδιακά θα καταστούν μη λειτουργικά.

Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ: «Πολύ δύσκολο» να απομακρυνθούν οι ρωσικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον Guardian ο πρόεδρος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δηλώνει ότι θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να «εκδιώξει στρατιωτικά» τις ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή των κατεχομένων εδαφών φέτος.

Ο ίδιος προσθέτει:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί, δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αλλά θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια «συνεχής άμυνα σταθεροποίησης του μετώπου», λέει, η οποία θα εξαρτηθεί από την παράδοση και την εκπαίδευση του στρατιωτικού εξοπλισμού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία».

Ο Μίλεϊ λέει ότι είναι δυνατόν η Ουκρανία να διεξάγει μια «σημαντική» τακτική επιθετική επιχείρηση για την απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου ουκρανικού εδάφους.

Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Μαρκ Μίλεϊ, ο πρόεδρος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Λέει ότι στα 43 χρόνια της θητείας του, «αυτό είναι το πιο ενοποιημένο ΝΑΤΟ που έχω δει ποτέ».

«Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας παίζει «σημαντικό ρόλο» στην υποστήριξη της Ουκρανίας και αποτελεί σαφή, ξεκάθαρη επίδειξη της ενότητας και της αποφασιστικότητας των συμμαχικών εθνών», λέει ο Μαρκ Μίλεϊ.

Ο ίδιος περιγράφει το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ως «ένδειξη της συνεχούς δέσμευσής μας στην Ουκρανία».

Κριτική Ζελένσκι στον «απρόθυμο» Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Βερολίνο θα συμφωνούσε να επιτρέψει την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2 στο Κίεβο μόνο υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Abrams.

«Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό – να πεις ότι θα κάνω όσα και εσύ, αν η Αμερική κάνει κάτι, τότε θα το κάνω εγώ», απάντησε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD. «Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα αυτό, τότε δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε για δικαιολογίες».

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει μονομερή βήματα στην προμήθεια αρμάτων μάχης, αλλά θα ενεργήσει, συντονίζοντας τα βήματα με την Ουάσιγκτον και με το ΝΑΤΟ συνολικά.
Παρά την καυστική κριτική που άσκησε, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω όλοι να ακούσουν ότι είμαστε ευγνώμονες στη Γερμανία».

ΗΠΑ σε Κίεβο: Μην εξαπολύσετε νέα επίθεση

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προέτρεψαν την Ουκρανία να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έως ότου η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού είναι στη θέση της και παρέχεται εκπαίδευση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην απόφασή τους να μην παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.
Η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να παράσχει άρματα μάχης M1 Abrams στο Κίεβο, επικαλούμενη εκτεταμένες και πολύπλοκες προκλήσεις συντήρησης και υλικοτεχνικής υποδομής.

Αιχμές από την Πολωνία: Ουκρανικό αίμα το τίμημα του δισταγμού

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Zbigniew Rau, λέει ότι το ουκρανικό αίμα είναι το «τίμημα του δισταγμού» σχετικά με την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

«Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης δεν είναι κάποιου είδους άσκηση λήψης αποφάσεων. Το ουκρανικό αίμα χύνεται πραγματικά. Αυτό είναι το τίμημα του δισταγμού για τις παραδόσεις των Leopard. Χρειαζόμαστε δράση, τώρα», γράφει ο Πολωνός υπ. Εξωτερικών.

Arming Ukraine in order to repel the Russian aggression is not some kind of decision-making exercise. Ukrainian blood is shed for real. This is the price of hesitation over Leopard deliveries. We need action, now.

— Zbigniew Rau (@RauZbigniew) January 20, 2023

Τι είναι η Leopard 2;

Το Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων (311 μίλια). Τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979 και έχει μέγιστη ταχύτητα 68km/h (42mph). Είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο διαμετρήματος των 120 χιλιοστών ως κύριο οπλισμό, ενώ είναι επίσης οπλισμένο με δύο ομοαξονικά ελαφρά πολυβόλα.

Εκτός από τη χρήση του από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 έχει ευρεία υπηρεσία στην Ευρώπη, με περισσότερες από δώδεκα χώρες να χρησιμοποιούν το άρμα, καθώς και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Τα άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου αρκετά χάθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχει επείγουσα ανάγκη για βαρύτερα τεθωρακισμένα στον πόλεμό της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Το Κίεβο έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα αρμάτων μάχης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη σοβιετική ή τη μετασοβιετική εποχή.

Εκτός από την έμφαση που δίνει στην πεποίθησή του ότι η Μόσχα σκοπεύει να εξαπολύσει μια νέα σημαντική επίθεση τους επόμενους μήνες, το Κίεβο και πολλοί από τους συμμάχους του πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα αν η Ρωσία ηττηθεί στο πεδίο της μάχης στις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας για την ανάκτηση των ρωσικών κατεχομένων εδαφών.

Ενώ η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει σημαντικές νίκες – στη μάχη για το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, καθώς και στην περιφέρεια του Χάρκοβο και γύρω από τη Χερσώνα στο νότο – εμποδίζεται από την έλλειψη αρμάτων μάχης για την υποστήριξη των επιχειρήσεών της και αντιμετωπίζει τις ρωσικές δυνάμεις που διαθέτουν όλο και περισσότερο πιο σύγχρονα και ικανά Τ-90.

Η ευρεία διαθεσιμότητα των Leopards – μεταξύ άλλων και στη γειτονική Πολωνία, η οποία θέλει να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία – τα καθιστά κατάλληλα για το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει λέει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, ενώ δυτικοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι 100 θα μπορούσαν πιθανώς να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου.

ieidiseis.gr

The post Τα γερμανικά «Πάντσερ» διχάζουν ΗΠΑ και Βερολίνο – Πιέσεις και για τα ελληνικά Leopard appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα