Τα «μεθεόρτια» καταλύτης για την οικονομία και την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων

Καθοριστικές είναι οι επόμενες μέρες για την πορεία της οικονομίας καθώς η πορεία της πανδημίας και η απόδοση των «απαγορευτικών» θα δείξει εάν η επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου θα είναι το σημείο αφετηρίας μιας έστω και μερικής και διστακτικής επανεκκίνησης.

Ουσιαστικά θα φανεί εάν από την κινητικότητα των εορτών θα υπάρξει επιβάρυνση που θα αποτρέψει την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας ή τα μέτρα περιορισμού απέδωσαν. Βέβαια, όλοι προτάσσουν του υγειονομικό κομμάτι καθώς ήδη το τίμημα είναι βαρύ ωστόσο και η οικονομία έχει και αυτή τις δικές της «γκρίζες» ζώνες που σχετίζονται άμεσα

με την πανδημία.

Π.χ. η έναρξη του πτωχευτικού είναι ένα από τα βασικά σημεία που αφορά τη βιωσιμότητα των τραπεζών, ωστόσο ενεργοποιεί ισχυρά κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά, που εν μέσω πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα. Παράλληλα η επιβίωση των ΜμΕ είναι ένα άλλο μέτωπο που θέτει επί τάπητος μεγάλες προκλήσεις για τη νέα κοινωνική και οικονομική μηχανική της επόμενης μέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά οι μεσαίες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή με λίγες δεκάδες έργαζόμενους ή και με μια δεκάδα ακόμη εργαζομένων φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά σε τζίρο, που μάλιστα δεν έχει αναπληρωθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ή τα άλλα εργαλεία. Πολλές, δε, από αυτές δεν έχουν και καλή πρόσβαση στις τράπεζες γεγονός που επιβαρύνει την όλη εικόνα.

Έτσι, από το αν θα υπάρξει ή όχι τρίτο κύμα θα εξαρτηθεί η επιβίωση επιχειρήσεων αλλά και πολλών κοινωνικών υποκειμένων. Πάντως η χρονιά μπήκε με πολλές αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο, που επηρεάζουν καταλυτικά την οικονομία. Π.χ. η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν είναι μάλλον η δέουσα ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό και εξειδικευμένους γιατρούς ενώ οι αστοχίες των ευρωπαϊκών οργάνων ως προς την κοινή οργάνωση των εμβολιασμών, είναι πολύ πιθανόν να πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Στο φόντο αυτό και με τις επόμενες μέρες να δείχνουν για το αν τα απαγορευτικά θα επεκταθούν μένει να φανεί εάν ο Προϋπολογισμός του 2021 με την πρόβλεψη για «κουμπαρά» στήριξης της οικονομίας για 7,5 δισ ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι αρκετός.

Πάντως για την εκκίνηση του χρόνου η ταχύτητα των εκταμιεύσεων των αποζημιώσεων και η ενεργοποίησης των διαθέσιμων «εργαλείων», προς όφελος βιώσιμων επιχειρήσεων είναι τα μείζον θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο. Κι αυτά παράλληλα με το σχεδιασμό για το πώς οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις- ζόμπι θα μπουν και πάλι στην αγορά εργασίας. Με αυτό το δεδομένο, ο προγραμματισμός (και) του ΟΑΕΔ χαρακτηρίζεται “κλειδί” για την απορρόφηση των κραδασμών, που αναμένονται στην αγορά εργασίας.

Αναπόφευκτα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από επείγον η σωστή προετοιμασία και αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες συσκέψεις έχουν γίνει με Ευρωπαίους τεχνοκράτες καθώς ως το Φεβρουάριο θα παραδοθεί από το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι κάποια σχέδια άμεσα να εγκριθούν ως χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους ώστε να δώσουν πνοή στην οικονομία π.χ. το νέο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” ώστε να βοηθήσουν το στόχο για ανάπτυξη πάνω από 4% του ΑΕΠ το 2021.

Γιώργος Αλεξάκης

The post Τα «μεθεόρτια» καταλύτης για την οικονομία και την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα «μεθεόρτια» καταλύτης για την οικονομία και την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων,