Τα σχολεία ανοίγουν με την συνταγή που απέτυχε – Τα πρώτα καμπανάκια για νέο λουκέτο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, αν και έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να ανοίξουν – με αυτόν τον τρόπο -, αλλά και για το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις.

Γονείς καθώς και μερίδα ειδικών εκφράζουν προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία, καθώς

δεν υπάρχει κανένα μέτρο επί της ουσίας για μείωση του αριθμού των παιδιών στια τάξεις, για σπαστά μαθήματα πρωϊ – απόγευμα, ώστε να μειωθούν οι επαφές.

Οι συζητήσεις μεταξύ των γονέων φουντώνουν, αφού βλέπουν ότι με τα σχολεία κλειστά επί της ουσίας πέρυσι και τη μισή χρονιά πρόπερσι, αυτά πρέπει να ανοίξουν, όμως επί της ουσίας πάνε για άνοιγμα με τους ίδιους ή και χειρότερους όρους. Μία παράμετρος που βάζει το υπουργείο στο τραπέζι είναι ότι είναι εμβολιασμένοι οι γονείς και οι ηλικιωμένοι (στα ποσοστά που είναι) – όμως αυτή η παράμετρος αφήνει εκτός τα ίδια τα παιδιά.

Η βασική αλλαγή στα μέτρα είναι ότι ένα τμήμα 30 παιδιών κλείνει αν αρρωστήσουν τα 16 παιδιά, τα οποία θα κάνουν τεστ (self και rapid) καθημερινά, όταν βρεθεί κρούσμα στην τάξη.

Προφανώς και τα σχολεία, ο φυσικός χώρος για τα παιδιά, πρέπει να είναι ανοιχτά, όμως το πλαίσιο είναι αυτό που θα καθορίσει αν το άνοιγμα θα είναι επιτυχημένο, ή αν μια νέα αποτυχία θα έρθει σύντομα.

Άλλωστε το θέμα δεν είναι να μην κλείνεις μια τάξη 25 παιδιών, αν αυτή έχει 5 κρούσματα, το ζήτημα είναι την τάξη των 25 παιδιών να την κάνει ασφαλέστερη μειώνοντας τον αριθμό των παιδιών.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και η UNICEF έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα σχολεία να γίνουν ασφαλέστερα για τα παιδιά και το προσωπικό και να παραμείνουν ανοιχτά

Πλέον έχει ανοίξει μεγάλος διάλογος επί του πρωτοκόλλου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σχολείων. Βασική του αρχή είναι ότι δεν κλείνει μια τάξη όταν εντοπιστεί ένα ή και περισσότερα κρούσματα. Πρέπει να αρρωστήσουν οι μισοί μαθητές τουλάχιστον.

«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία – ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, που τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες – χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών. Χωρίς να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φοράνε τη μάσκα. Χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν χώρο σε κάθε δήμο, να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό» τόνισε πριν λίγες μέρες η Αθηνά Λινού.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο, είναι ότι:

1) έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό κορονοϊό και

2) μπορεί να πήγαν σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά παραπάνω από τη μισή τα σχολεία ήταν κλειστά. Δεν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο για να κολλήσουν».

«Είναι τρομερό να μην παίρνουμε μέτρα. Και το ίδιο ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ίδιο στους χώρους εργασίας» τόνισε.

Σύψα: Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο

«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» ανέφερε απόψε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Σύψα, ερωτηθείσα για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του κορωνοΐου την άνοιξη του 2022.

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ η Βάνα Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η Β. Σύψα ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε».

«Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους. Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» επισήμανε η Βάνα Σύψα.

Παυλάκης: Από ένα κρούσμα θα κολλήσουν όλα τα παιδιά – Να το ξανασκεφτεί το Υπουργείο
Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα σχολείων, αλλά και όταν έρθει ο χειμώνας, προειδοποιεί ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο OPEN. Κάλεσε, δε, το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επισημαίνει όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν.

Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός σε όλους, τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης και επισημαίνει: «Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως». Επικαλείται δε την Αμερική που είναι «σε κατάσταση ανάγκης τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί ο ίδιος. Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει.

Σημειώνει, δε: «Αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας» και προσθέτει ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά· το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά».

Γκάγκα: Αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση θα κλείσουν τα σχολεία

Απαντώντας στους προβληματισμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.

«Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» είπε η κυρία Γκάγκα.

«Η παρακολούθηση γίνεται καθημερινά. Ξεκινάμε με ιδιαίτερα έντονο έλεγχο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό αλλά δεν θα υποχρεώσουμε με εμβολιασμό τα παιδιά. Έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση».

iEidiseis.gr

The post Τα σχολεία ανοίγουν με την συνταγή που απέτυχε – Τα πρώτα καμπανάκια για νέο λουκέτο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα