Τελικά γνωρίζουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους;

Το γνωρίζατε ότι από τις συσκευασίες πλαστικού που συλλέγονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης παράγεται νήμα για το απαλό και ζεστό ύφασμα fleece;

Η συζήτηση για την περιβαλλοντική συνείδηση, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεί κεντρικό θέμα που απασχολεί κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά πολίτες.

Η επίδραση όμως που έχει η συλλογική προσπάθεια της ανακύκλωσης, η απόρριψη δηλαδή συσκευασιών στους γνώριμους μπλε

κάδους ξεπερνά κατά πολύ τον σεβασμό στο περιβάλλον και την συμβολή – όσο ταπεινή κι αν είναι αυτή – στην προστασία του.

Η καθημερινότητα του μπλε κάδου ανακύκλωσης
Οι μπλε κάδοι έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, πλάι στους συμβατικούς κάδους απορριμάτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν τοποθετημένοι περίπου 166.200 Μπλε Κάδοι, με ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ΕΕΑΑ σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους, εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια.

Η ΕΑΑΑ ως προς τη μετοχική της σύνθεση, το 35% των μετοχών ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τον Νόμο, είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για τη συλλογή και την αξιοποίηση των συσκευασιών των προïόντων τους.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι πόσο ενημερωμένοι είμαστε για την σωστή χρήση τους. Κι επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Στους μπλε κάδους της γειτονιά μας μπορούμε να απορρίπτουμε:

Συσκευασίες από αλουμίνιο (π.χ. αναψυκτικά, μπίρες)Συσκευασίες από λευκοσίδηρο (π.χ. γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, τροφές για κατοικίδια)Συσκευασίες από γυαλί, (π.χ. μπουκάλια από χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, δοχεία από τρόφιμα)Συσκευασίες από χαρτί & χαρτοκιβώτια (π.χ. γάλα, χυμοί, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες)Συσκευασίες από πλαστικό (π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, φιάλες από απορρυπαντικά, σαμπουάν, πλαστικό φιλμ περιτυλίγματος και σακούλες)

Με άλλα λόγια, σχεδόν όλες οι συσκευασίες των ειδών πρώτης ανάγκης μπορούν να ανακυκλωθούν, κάτι που θα περιορίσει σημαντικά τον όγκο σκουπιδιών που καταλήγει στη χωματερή.

Πώς ανακυκλώνουμε σωστά;
Ένα ζήτημα είναι να γνωρίζουμε καλά ποια υλικά συσκευασίας μπορούν να ανακυκλωθούν στους μπλε κάδους και ένα άλλο, η διαδικασία προκειμένου να το κάνουμε σωστά. Αρχικά, μια πολύ πρακτική μέθοδος είναι να «στήσουμε» έναν δεύτερο κάδο για τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σπίτι. Ετσι μπορούμε να διαχωρίσουμε τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Να θυμάστε πως οι συσκευασίες γάλακτος, γιαουρτιού ή άλλων προϊόντων που περιέχουν οργανικά υλικά, θα πρέπει να καθαρίζονται καλά από τυχόν υπολείμματα.

Θυμηθείτε να διπλώνετε τα χαρτοκιβώτια και όποια άλλα υλικά συμπιέζονται, για να κερδίζετε χώρο στον κάδο του σπιτιού, αλλά και προκειμένου να διευκολύνετε τη συλλογή από τους μπλε κάδους.

Δεν δένουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά σε σακούλες
Περιττό να σημειώσουμε πως δεν πετάμε σκουπίδια, τα κοινά απορρίματα, κλαδιά δέντρων ή άλλα υλικά πλην όσων αναφέρονται παραπάνω στους μπλε κάδους.

Και κάτι ακόμη: Τα ανακυκλώσιμα υλικά απορρίπτονται χύμα στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Σκεφτείτε πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να επαναχρησιμοποιήσετε την ίδια σακούλα για περισσότερες διαλογές ανακυκλώσιμων υλικών.

«Ο μπλε κάδος […], με την καθοριστική συνεργασία των ΟΤΑ, έχουν γίνει συνώνυμο της ανακύκλωσης καθώς για τους πολίτες είναι μέχρι σήμερα τα αποκλειστικά μέσα για να ανακυκλώνουν στους περισσότερους δήμους της χώρας» δήλωσε για το σύστημα ανακύκλωσης ο Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση, ανακυκλώνει και χρήματα για την πόλη
Η ανακύκλωση, όπως προαναφέρθηκε, μειώνει τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων σε χωματερές Δήμων, κάτι που παρατείνει τον χρόνο ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής. Την ίδια ώρα, ο δήμος καλείται με αυτόν τον τρόπο να πληρώσει λιγότερα χρήματα, αφού καταβάλει τέλη ταφής για κάθε έναν τόνο σκουπιδιών.

Ως εκ τούτου, η συνέπεια στην ανακύκλωση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για τους δήμους. Πόροι που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες της πόλης. Αν το σκεφτείτε, η ανακύκλωση των συσκευασιών, ανακυκλώνει και χρήματα που διαφορετικά θα «πετιόνταν» στη χωματερή.

Τέλος, η συντήρηση του συστήματος ανακύκλωσης των μπλε κάδων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ανθρώπους που θα απασχοληθούν στη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και στη διαλογή τους σε δεύτερο επίπεδο.
iefimerida.gr

The post Τελικά γνωρίζουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά,telika