Τελικά τι γίνεται με το lockdown;

Επιμένει η κυβέρνηση ότι το lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αυτό είπε πάλι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τον τρόπο που κινούνται οι ανεμβολίαστοι και συστάσεις για τη συμπεριφορά όλων των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την προοπτική

του lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες αγωνιούν για το αν θα κλείσει ξανά η χώρα και αν θα επιβληθεί lockdown με την κλαστική απαγόρευση κυκλοφορίας, τα κλειστά καταστήματα, τα κλειστά σχολεία, τα γνωστά και εφιαλτικά SMS στο 13033 για έξοδο από το σπίτι.

Οι φήμες και οι ανησυχίες υπάρχουν για το lockdown παρά τις διαψεύσεις. Άλλωστε στους αιφνιδιασμούς έχουμε συνηθίσει πλέον, ενώ όλοι ακούν τους επιστήμονες να προτείνουν νέα μέτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και η Κομισιόν, προειδοποιούν για δύσκολες εβδομάδες στην Ευρώπη και ζητούν την επείγουσα λήψη μέτρων. Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως , καταγράφηκαν στην Ευρώπη, λέει ο ΠΟΥ, και αξιωματούχοι του επιμένουν ότι τα κλειδιά για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Τα τελευταία σενάρια του ECDC δείχνουν ότι «η επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα». Η Φον ντερ Λάιεν ενημέρωνε χθες το ευρωκοινοβούλιο, ότι 1.600 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ευρωπαϊκές χώρες στο Kreport κάνει μια σύντομη καταγραφή:
Ιταλία: Tην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αστυνομικούς, στρατιώτες, εκπαιδευτικούς και όσους εργάζονται στα σχολεία, αποφάσισε η Ιταλία, «ενισχυμένο πράσινο πάσο» μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οι ανεμβολίαστοι μόνο με αρνητικά τεστ θα εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους και στα μέσα μεταφοράς.

Σλοβακία: Καθολικό λοκντάουν, για το σύνολο του πληθυσμού, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σε 10 ημέρες, πιθανή χαλάρωση θα αφορά τους εμβολιασμένους.

Γαλλία: Νέα μέτρα προφύλαξης πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, η κυβέρνηση Μακρόν, αποκλείεται το γενικό lockdown, αυστηρότερα γίνονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ενισχύεται το πρόγραμμα εμβολιασμών, αυστηρότεροι οι κανόνες για τη χρήση των πιστοποιητικών υγείας.

Ολλανδία: Αύριο, ανακοινώνονται νέα μέτρα, έκκληση για αυστηρό γενικό lockdown και κλείσιμο των σχολείων κάνει ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Στα καθ’ ημάς: Σε αναμονή για να αξιολογηθούν τα τελευταία μέτρα, χθες άλλοι 93 συμπολίτες μας πέθαναν και 612 ήταν στις εντατικές. Τρεις ακόμη περιοχές, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν στην κόκκινη ζώνη (συνολικά, έγιναν 27 οι κόκκινες περιοχές).

«Δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για τα σουπερμάρκετ, δεν θα υπάρξει lockdown», ο υπουργός Υγείας σχεδόν μονότονα επαναλαμβάνει τι ΔΕΝ θα κάνει. Η πανδημία κινείται εκτός ελέγχου, οι προβλέψεις για τα θύματα είναι μακάβριες, εντείνονται οι ανησυχίες και για την αγορά.

Γιατί αν, όπως προβλέπεται, φτάσουμε στις γιορτές με παράλληλη κορύφωση της πανδημίας, ίσως πληγεί βαριά η κατανάλωση και γενικότερα η υπόθεση της ανάκαμψης, αφού στις γιορτές γίνεται το 25% του ετήσιου τζίρου της αγοράς και η οικονομική ανάκαμψη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση…

ieidiseis.gr

The post Τελικά τι γίνεται με το lockdown; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα