Τεράστια πτώση τζίρου στο κρητικό κρασί – Τι λένε Χανιώτες οινοποιοί

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, λέει η Βίβλος, αλλά τί ευφραίνει την καρδιά του οινοποιού; Το τελευταίο διάστημα μάλλον τίποτα, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι οινοποιοί δημοσιεύουν, σύμφωνα με τα οποία η πτώση τζίρου στην Κρήτη φτάνει το 53% (δείτε ΕΔΩ). Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ήδη εκφράζονται φόβοι για την φετινή χρονιά, μιας και για τον κλάδο έχει σημασία να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται, κι αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τους ίδιους τους οινοποιούς.

Ο

Νίκος Καραβιτάκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνου, λέει χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr:

“Δεν βλέπουμε να υπάρχει τουρισμός πριν τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε να εφοδιάζουμε τον Ιούνιο και θα ξεκινήσουμε να πληρωνόμαστε τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβριο. Ο τρύγος όμως είναι τον Αύγουστο και εμείς δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε για δεύτερη χρονιά τους παραγωγούς, αγοράζοντας σταφύλια χωρίς να έχουμε έσοδα. Πέρσι απορροφήσαμε όλη την ποσότητα σταφυλιού από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αλλά είχαμε πτώση τζίρου κατά 30% περίπου σαν οινοποιείο. Και πέσαμε κάτω από το επίπεδο κερδοφορίας.”

Κι αν για τον κ. Καραβιτάκη η πτώση ήταν σχετικά μικρή χάρη στις εξαγωγές που κατάφερε να κάνει το οινοποιείο, σε άλλες περιπτώσεις η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη. Ο οινοποιός Γεράσιμος Μπουλταδάκης δηλώνει ότι στο οινοποιείο “Ανώσκελη” που διατηρεί, η πτώση έφτασε το 70%:

“Δεν αγοράσαμε σταφύλια καθόλου και ό,τι βγάλουμε θα είναι από τους δικούς μας αμπελώνες. Μας σώζει μόνο ότι έχουμε και ένα ελαιοτριβείο και είχαμε κάποια έσοδα από εκεί. Είμαστε ένα νέο σχετικά οινοποιείο και η κατάσταση αυτή μας έχει επηρεάσει πολύ γιατί στοχεύαμε και στην κατανάλωση σε δικό μας χώρο, αλλά με την καραντίνα αυτό δεν γίνεται πια. Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε δώσει μέρος της περσινής παραγωγής για την απόσταξη κρίσης, αλλά δεν το κάναμε“, δήλωσε ο κ. Μπουλταδάκης.

Το ελληνικό κράτος προχώρησε φέτος στη λεγόμενη “απόσταξη κρίσης”, αγοράζοντας κρασί από οινοποιεία με 40 λεπτά το λίτρο, από το οποίο στη συνέχεια έγινε παραγωγή οινοπνεύματος.  Αυτό ωφέλησε τα πολύ μεγάλα οινοποιεία και αποτέλεσε έναν από τους λόγους που η πτώση τζίρου στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι μικρότερη από εκείνη στην Κρήτη. Δεν οδήγησε όμως και σε κερδοφορία. Όσο για άλλες μεθόδους στήριξης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι οινοποιοί τονίζουν ότι ήταν ασήμαντη:

“Λάβαμε ένα μικρό ποσό το οποίο εννοείται και βοήθησε κάπως αλλά δεν αναπληρώνει την απώλεια ούτε στο ελάχιστο”, λέει η κα Εύη Ντουράκη από το ομώνυμο οινοποιείο στα Χανιά. Σε αυτό συμφωνεί και ο κ. Καραβιτάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ένα ξενοδοχείο που έκανε τον διπλάσιο τζίρο, έλαβε δεκαπλάσια επιστρεπτέα προκαταβολή σε σχέση με το οινοποιείο του, ενδεικτικό της διαφοράς που υπάρχει ανά κλάδο. Τα οινοποιεία δεν εντάσσονται ούτε στη μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που κατόρθωσαν να πάρουν άτοκο δάνειο μέσω του ΤΕΠΙΧ.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας με άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, καθώς αυτή ήταν η κύρια αιτία των προβλημάτων για τα οινοποιεία, τονίζει η κα Ντουράκη:

“Ουσιαστικά, η μεγάλη διαφορά που έχουμε σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εμείς και τα οινοποιεία της Σαντορίνης έγκειται στην τουριστική περίοδο. Δεν φιλοξένησε το νησί τον αριθμό επισκεπτών που συνήθως φιλοξενεί ούτε για το ίδιο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το οινοποιείο Ντουράκη είχε μία μεγάλη πτώση σε πωλήσεις, αυτή που περίπου ισχύει για όλα τα οινοποιεία του νησιού της τάξεως του 55%. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη βελτίωση από το 2020 αλλά δε θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 ή 2018.”

Υπάρχουν και πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις. Η κα Αλεξάνδρα Μανουσάκη, από το οινοποιείο Μανουσάκη, υποστηρίζει ότι διαφαίνεται ήδη κάποια προοπτική:

“Δεν θα είναι όπως μια κανονική χρονιά, αλλά είμαι αισιόδοξη για το καλοκαίρι. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχουν κρατήσεις επισκεπτών κι αυτό δείχνει ότι θα υπάρξει κίνηση. Βλέπω αύξηση ενδιαφέροντος κι αυτό είναι θετικό. Εμάς βέβαια τα κρασιά μας φτιάχνονται για παλαίωση κι αυτό είναι επίσης θετικό για μας. Δεν χαμηλώσαμε την παραγωγή. Είναι όμως πολύ σημαντικό σήμερα να στηριχθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις και δεν μιλάω μόνο για τα οινοποιεία αλλά γενικότερα.”

Μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης ζητάει και ο κ. Καραβιτάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί “αέρας” στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι να αρχίσουν να εισπράττουν κι εκείνες κάτι. “Το 99% των συναδέλφων προσπάθησε να στηρίξει τους παραγωγούς και αγόρασε σταφύλια, έφτιαξε κρασιά παρά την κατάσταση που ζούμε. Πολλοί τα πλήρωσαν από τα προσωπικά τους αποθέματα. Επίσης τα οινοποιεία δεν είχαν κλείσει με κρατική εντολή το μεγαλύτερο διάστημα της καραντίνας. Θα ήταν δίκαιο λοιπόν να στηριχθούν και αυτοί, οι τελευταίοι ρομαντικοί επαγγελματίες στη σημερινή ψυχρή και απρόσωπη εποχή.”

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post Τεράστια πτώση τζίρου στο κρητικό κρασί – Τι λένε Χανιώτες οινοποιοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστια, Χανιώτες,terastia, chaniotes