Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Ποια προϊόντα πήραν την… ανηφόρα λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πυροδοτούν την ακρίβεια. Θα πούμε το… ψωμί, ψωμάκι: Η «τέλεια καταιγίδα» ακρίβειας όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά τροφοδοτείται κιόλας από τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας –Ουκρανίας.
Όλα δείχνουν έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων με επίκεντρο, πέρα από την ενέργεια και αγροτικά προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Κάτι που θα προκαλέσει «ντόμινο» νέων ανατιμήσεων, σε ψωμί, ζυμαρικά, ακόμη και το κρέας καθώς ακριβαίνουν και οι ζωοτροφές!
Η ενεργειακή θύελλα μαίνεται και ενισχύεται από τα γεγονότα στην Ουκρανία, όμως οι συγκεκριμένες εξελίξεις ωθούν τις
Καίριο το πλήγμα για την ολόκληρο τον κόσμο, που δεν πρόλαβε να απορροφήσει τους κραδασμούς τους οποίους προκάλεσε στην πραγματική οικονομία η πανδημία, βιώνει και νέες σοβαρές επιπλοκές λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας –Ουκρανίας.
Ειδικά για την Ελλάδα τα πράγματα φαντάζουν ακόμη πιο δύσκολα καθώς μπαίνει σε αυτή τη νέα περιπέτεια «φορτωμένη» και με μια δεκαετία Μνημονίων.
Το νιτρικό αμμώνιο, το ψωμί και τα ζυμαρικά
Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες είχε ήδη «ανάψει φωτιές». Απόφαση, μάλιστα, που προηγήθηκε κατά είκοσι ημέρες του διαγγέλματός του για αναγνώριση του Ντονμπάς.
Το νιτρικό αμμώνιο αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών. Αποκαλείται «το πιο στρατηγικό από όλα τα λιπάσματα» και είναι το λίπασμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη.
Βασικός προμηθευτής των Ευρωπαίων παραγωγών είναι η Ρωσία.
Η έλλειψη νιτρικού αμμωνίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέο ντόμινο ανατιμήσεων πόσω μάλλον όταν η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που το λίπασμα χρησιμοποιείται περισσότερο.
Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους παραγωγής θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στις τιμές:
· του σιταριού,
· στα ζυμαρικά,
· το ψωμί και
· το αλεύρι.
Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε, ως αιτία για την απόφασή του, την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου θα διαρκέσει, καταρχάς, έως τις 2 Απριλίου.
Και αυτό ενώ ήδη τους τελευταίους έξι μήνες το κόστος όλων των πρώτων υλών –για τα αρτοποιεία- έχει εκτοξευτεί από 20% έως 70%.
Συγκεκριμένα οι ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2021:
· Αλεύρι: 70%
· Ελαιόλαδο: 50%
· Μαργαρίνη: 20%
· Υλικά συσκευασίας: 20%
Αυξήσεις στις πρώτες ύλες λόγω κλιμάκωσης της έντασης
Δεν είναι όμως μόνον η απόφαση για το νιτρικό αμμώνιο που ενισχύει τις τιμές: Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δύο χώρες που είναι από τις μεγαλύτερες αγροτικές δυνάμεις στον κόσμο, έχει αντίκτυπο και στις «χρηματιστηριακές» τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου.
Καθώς στις δύο αυτές χώρες αντιστοιχούν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου, οι έμποροι ανησυχούν ότι η όποια στρατιωτική εμπλοκή μπορεί να προκαλέσει μία μαζική στροφή των χωρών που εισάγουν τα εμπορεύματα αυτά σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Οι προθεσμιακές τιμές του σιταριού αυξήθηκαν στις 22 του μήνα πάνω από 6% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2018, ενώ και οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο επτά μηνών.
Ήδη, οι τιμές των εν λόγω εμπορευμάτων έχουν κάνει «ράλι» περίπου 40% από τα χαμηλά επίπεδα του 2021, ενισχυμένες από τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και την ισχυρή ζήτηση.
Η αύξηση των τιμών του σιταριού απειλεί να οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, τα ζυμαρικά και το σανό που χρησιμοποιείται ως τροφή για τα ζώα, κάτι που αργά ή γρήγορα θα φέρει αυξήσεις και στο κρέας.
Πώς άρχισε η «τέλεια καταιγίδα» ακρίβειας
Η ακρίβεια όμως ήδη έχει βάλει «φωτιά» στο καλάθι των νοικοκυριών με τα όσα είχαν προηγηθεί από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας.
Η «έκρηξη» του κόστους ενέργειας λόγω της άρσης των σκληρών περιοριστικών μέτρων και της ισχυρής ζήτησης ήταν μεν ένα βασικό συστατικό αυτού του «κοκτέιλ» παραγόντων που άρχισαν να διαμορφώνουν το πληθωριστικό περιβάλλον, αλλά δεν ήταν το μόνο.
Το περασμένο καλοκαίρι, η μετάλλαξη Δέλτα δεν άφησε να επαναλειτουργήσουν πλήρως μεγάλα εμπορικά λιμάνια, κυρίως στην Ασία και ειδικά στην Κίνα. Με αποτέλεσμα σχεδόν το 13% του παγκόσμιου στόλου να είχε «ρίξει άγκυρα» με πολυήμερη αναμονή στα λιμάνια.
Είναι ενδεικτικό ότι τερματικός σταθμός-κλειδί στο λιμάνι με την τρίτη μεγαλύτερη κίνηση εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στον κόσμο, το Νιγκμπό-Ζουσάν, παρέμεινε κλειστός για πάνω από μία εβδομάδα, όταν αυξήθηκαν ξανά τα κρούσματα της COVID-19 και επιβλήθηκαν περιορισμοί.
Και βέβαια το φαινόμενο έχει πάρει έκταση: Έκθεση της RBC Capital Markets και της Orbital Insight που ανέλυσε τα 22 κορυφαία λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, διαπίστωσε ότι το 77% των λιμανιών είχαν παράγει χρόνο αναμονής πάνω από τον μέσο όρο.
Ο χρόνος διεκπεραίωσης για ένα εμπορευματοκιβώτιο στα λιμάνια σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 σε σύγκριση με τους μέσους όρους που παρατηρήθηκαν από το 2017 έως το 2019.
Αυτή η εξέλιξη –απόρροια βεβαίως της πανδημίας- πρακτικά σήμαινε ότι ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα παραλάβει τα εμπορεύματα που είχε παραγγείλει! Άρα καθυστερήσεις.. άρα και ελλείψεις.
Ελλείψεις στα αγαθά τροφοδοτούν το «τσουνάμι» ακρίβειας
Αλλά υπήρχε και ακόμη μία παράμετρος: Τα πλοία έμεναν δεμένα στα λιμάνια και επειδή ενίοτε… δεν είχαν τι να παραλάβουν!
Η πανδημία ώθησε το Πεκίνο σε επαναφορά σκληρών περιορισμών όχι μόνο σε λιμάνια, αλλά και σε εργοστάσια της Κίνας κάτι που συνδυαστικά επέφερε νέο πλήγμα τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στη διακίνηση αγαθών.
Οι βιομηχανίες δεν ήταν σε θέση να επαναλειτουργήσουν στο πλήρες δυναμικό τους, είτε λόγω περιοριστικών μέτρων είτε εξαιτίας έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης πρώτων υλών ή άλλων εξαρτημάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι η έλλειψη μικροτσίπ (σ.σ: που προκλήθηκε επίσης μέσα από μια «τέλεια καταιγίδα» με άξονες την πανδημία, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, τις ιδιομορφίες της ίδιας της αγοράς ημιαγωγών, ακόμη και μια… ξηρασία που έπληξε την Ταϊβάν και «φρέναρε» την παραγωγή) είχε «γονατίσει» ολόκληρους κλάδους, από εταιρείες ηλεκτρονικών μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Nissan, για παράδειγμα, επρόκειτο να κατασκευάσει 500.000 λιγότερα αυτοκίνητα λόγω των ελλείψεων αυτών, ενώ άλλες όπως η Τζένεραλ Μότορς είχαν μεν κατασκευάσει οχήματα τα οποία όμως δεν μπορούσαν κινηθούν επειδή τους έλειπαν τέτοιοι μικροεπεξεργαστές!
Ακόμη και η Apple είχε προειδοποιήσει για προβλήματα στην παραγωγή έξυπνων κινητών τηλεφώνων λόγω της έλλειψης μικροτσίπ, ενώ το αφεντικό της Intel Πατ Γκέλσινγκερ είχε προειδοποιήσει ότι θα χρειάζονταν ένα με δύο χρόνια μέχρι η προσφορά να καλύψει πλήρως τη ζήτηση.
Με φόντο λοιπόν τις αναταράξεις στην παραγωγική διαδικασία, τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και με τα πλοία καθηλωμένα στα λιμάνια να … αναμένουν εμπορεύματα το μεταφορικό κόστος είχε εκτοξευτεί.
Είναι ενδεικτικό, το κόστος μεταφοράς ενός στάνταρντ κοντέινερ 40 ποδών από τη Σανγκάη προς το Ρότερνταμ ή τη Νέα Υόρκη είχε ξεπεράσει τα 13.500 δολάρια. Κατεγράφησαν ιλιγγιώδεις αυξήσεις που άγγιξαν και το 635%!
Πηγή: enikonomia.gr
The post Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Ποια προϊόντα πήραν την… ανηφόρα λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εισβολή στην Ουκρανία: Η φωτογραφία με την αιματοβαμμένη γυναίκα που κάνει τον γύρο του πλανήτη
- Εισβολή στην Ουκρανία: Oυκρανικό αεροσκάφος Sukhoi 27 «αυτομόλησε» στη Ρουμανία
- «Βόμβα» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ο Πούτιν «απειλεί» UEFA και Μουντιάλ
- Δεύτερο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία - Συναγερμός στην Ευρώπη
- Ανδρέας Βγενόπουλος: Σκελετοί
- Χάρτης: Πώς άρχισε η ρωσική επίθεση
- Καιρός – Αρναούτογλου: Επιστρέφει ο χειμώνας την Κυριακή με πυκνές χιονοπτώσεις
- Ανατροπή στο Survivor: Νέο επεισόδιο σήμερα (video)
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το Τηλεοπτικό Πρόγραμμα...
- Ρωσικά ΜΜΕ: Πυραυλική επίθεση κατά δύο ρωσικών φορτηγών πλοίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Βίντεο-σοκ από Ουκρανία: Ποδηλάτης βρίσκει ακαριαίο θάνατο από βλήμα πυροβολικού
- Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στην Κρήτη
- Εισβολή στην Ουκρανία: Η φωτογραφία με την αιματοβαμμένη γυναίκα που κάνει τον γύρο του πλανήτη
- Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Ποια προϊόντα πήραν την… ανηφόρα λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο
- Ροκάκης, Πετσετάκης, Σοφιανός προς ελληνική Κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις»
- Με επιτυχία η ημερίδα για τον Οινοτουρισμό από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης | Photos
- Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης: Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το αποτέλεσμα – Μπορούμε και ακόμη υψηλότερα
- Λιγότερα κρούσματα αλλά και λιγότερα τεστ στα σημεία δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στα Χανιά
- Τραγωδία στις φλόγες: Συγκλονίζουν τα λόγια γειτόνισσας – «Τα παιδιά βρέθηκαν αγκαλιασμένα»
- Χανιά | Τριήμερο αποκριάς στον δήμο Κισσάμου – Ξεκινά με συναυλία του Μάνου Μαλαξιανάκη
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Ποια προϊόντα πήραν την… ανηφόρα λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο
- Εισβολή στην Ουκρανία: Η φωτογραφία με την αιματοβαμμένη γυναίκα που κάνει τον γύρο του πλανήτη
- Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης: Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το αποτέλεσμα – Μπορούμε και ακόμη υψηλότερα
- Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στην Κρήτη
- Δημήτρης Λιγνάδης: Ο αδερφός του μία ημέρα πριν τη δίκη – «Πιστεύουμε στην αθωότητά του»
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στις 8 Απριλίου η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο
- Ροκάκης, Πετσετάκης, Σοφιανός προς ελληνική Κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις»
- Για πρώτη φορά σε πανελλαδική έκθεση οι οικοτέχνες της Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας
- Με επιτυχία η ημερίδα για τον Οινοτουρισμό από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης | Photos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επικοινωνία Ερντογάν - Ζελένσκι μετά τη ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς
- Με επιτυχία το θεατρικό καρναβαλικό δρώμενο με τον τίτλο «Καρναβάκχαι» (φωτο)
- Σύσκεψη φορέων με Αυγενάκη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας
- Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Alpha αναπροσαρμόζει το πρόγραμμά του
- Εθνική Τράπεζα: Πρόσβαση της επιχείρησής σας στην παγκόσμια on line αγορά μέσω eBay
- Παρέμβαση Στουρνάρα: Η ΕΚΤ να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω Ουκρανίας
- Ουκρανία: Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός, χωρίς εμπειρία, Πρόεδρος της χώρας, στη δυσκολότερη στιγμή
- Η viral «είδηση» στα social media ότι η Ελισάβετ πέθανε κι αντίδραση του Μπάκινγχαμ
- «Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση», λέει ο Οικονόμου
- Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα πάντα και σπεύδουν στην Πολωνία - «Το μόνο που νιώθω είναι φόβος»