«Θέλουμε ασυνείδητα ενεργούς πολίτες στα Χανιά»: 1.500 κάδοι και δυο απορριμματοφόρα για την διαχείριση των αποβλήτων | Video + Photos

| Video + Photos

Δυο νέα απορριμματοφόρα και 1.500 κάδους αλλά και σακούλες κομποστοποίησης αποκτά ο Δήμος Χανίων, μέσα από το νέο επικοινωνιακό πρόγραμμα πρόληψης για την διαχείριση των αποβλήτων «Συμμετέχω», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την ΔΕΔΙΣΑ. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο, μέσα από δράσεις αλλά και μέσα από την προμήθεια εξοπλισμού, να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους πολίτες για την σωστή διαχείριση των αποβλήτων,

μέσω της ανακύκλωσης αλλά και της επαναχρησιμοποίησης.

«Είναι το πρώτο επικοινωνιακό πρόγραμμα σε θέματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στον Δήμο Χανίων.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Χανίων αναφέρθηκε στην προμήθεια του  εξοπλισμού:

Ο Δήμος Χανίων αποκτά δυο δίχωρα απορρριμματοφόρα, το ένα 9 κυβικών το ένα και 22 κυβικών το δεύτερο, 1.500 κάδους διαφόρων ειδικοτήτων μπλε με κίτρινο καπάκι και καφέ και σακούλες κομποστοποίησης για την δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων «διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών στην Παλιά Πόλη καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς βιοαποβλήτων. Στόχος μας είναι η προώθηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων ρευμάτων για την επίτευξη ανακυκλώσιμης υψηλής ποιότητας και το έτος 2023 ελπίζουμε να είναι έτος ανακύκλωσης για τον Δήμο μας».

Στόχος είναι η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων. Στον διαχωρισμό των πολιτών ανάλογα με την συμπεριφορά τους στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης. Ο κ. Πατεράκης τόνισε πως στόχος της ΔΕΔΙΣΑ είναι να γίνουν οι πολίτες ασυνείδητα ενεργοί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα:

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η συμμετοχή συνειδητών πολιτών. Η συμπεριφορά των πολιτών κατατάσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, αφορά πολίτες οι οποίοι είναι αδιάφοροι και χρειάζονται ενημέρωση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία (ασυνείδητα αδιάφορους πολίτες, στο δεύτερο επίπεδο έχουμε τους συνειδητά αδιάφορους πολίτες, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί αλλά χρειάζονται κάποια κίνητρα για να κάνουν τη διαδικασία, στο τρίτο επίπεδο, έχουμε τους συνειδητά ενεργούς πολίτες, οι οποίοι εφαρμόζουν τη διαδικασία αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται επιβράβευση για να συνεχίσουν να το κάνουν. Το τέταρτο επίπεδο είναι των ασυνείδητα ενεργών πολιτών. Θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Αφορά πολίτες, στους οποίους έχει γίνει ρουτίνα στην καθημερινότητά τους η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση και κάνουν αυτές τις ενέργειες χωρίς να σκέφτονται. Θεωρώ ότι στα Χανιά είμαστε ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο. Χρειάζεται να γίνουν πράγματα για να φτάσουμε στο επίπεδο τέσσερα και αυτός είναι ο στόχος».  

Στο μεταξύ, η Μαρία Φλεμετάκη, Δ/ντρια μεταφοράς επικίνδυνων υλικών Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών ΔΕΔΙΣΑ δημοσιότητα και πληροφόρηση

Διαλογή στην πηγή

Ο μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι θα δέχεται χαρτί και χάρτινες συσκευασίες και ο καφέ βιοαπόβλητα:

«Μέσω του επικοινωνιακού προγράμματος θα παρέχουμε πληροφόρηση – ενημέρωση στους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό να περαστεί προς το κοινό και τις επιχειρήσεις οι δράσεις και τα μηνύματα του προγράμματος, έτσι ώστε να έχουμε αύξηση στην συμμετοχή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων στην διαλογή στην πηγή, στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ασφαλή διάθεση».



Από την πλευρά της η ανάδοχος του έργου επικοινωνίας «Συμμετέχω» της ΔΕΔΙΣΑ. Έλενα Νικολακοπούλου αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του προγράμματος:

«Η χρηματοδότηση του έργου με 131.970 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ ενώ το υπόλοιπο ποσό των 31.670,80 είναι από ιδίους πόρους της ΔΕΔΙΣΑ. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το έργο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα για καθεμία δράση, έχουμε προσαρμόσει τις δράσεις του προγράμματος και για άτομα με ειδικές ανάγκες».  

zarpanews.gr

The post «Θέλουμε ασυνείδητα ενεργούς πολίτες στα Χανιά»: 1.500 κάδοι και δυο απορριμματοφόρα για την διαχείριση των αποβλήτων | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέλουμε, Χανιά, 1 500, | Video + Photos,theloume, chania, 1 500, | Video + Photos