«Θερίζει» μικρούς και μεγάλους η γαστρεντερίτιδα στα Χανιά – Πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται

Κίνδυνοι από την αφυδάτωση

Έξαρση της γαστρεντερίτιδας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους ενώ διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς είναι διάρροια, εμετοί και σπανιότερα πυρετός. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς εάν νοσήσει, είναι να μην αφυδατωθεί. Αυτό επισημαίνει ο Χανιώτης γαστρεντερολόγος Σταύρος Κατσούλης, ο οποίος μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και

στην Άννα Παπακωνσταντίνου.

«Υπάρχουν εξάρσεις της γαστρεντερίτιδας καλοκαίρι και χειμώνα. Τα παθογόνα είναι ή ιοί ή βακτηρίδια. Συνήθως το καλοκαίρι, είναι βακτηριακές οι λοιμώξεις του πεπτικού που βλέπουμε, καθώς λόγω της ζέστης χαλάνε τα τρόφιμα, ενώ το χειμώνα έχουμε πιο πολύ τους ιούς. Το πρόβλημα σε αυτές τις διάρροιες είναι να μην πάθουμε αφυδάτωση. Συνήθως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και καμία φορά η αφυδάτωση μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή τους».

Όπως αναφέρει ο γιατρός, η αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση ηλεκτρολυτών: «Υπάρχουν και περιπτώσεις που λόγω αφυδάτωσης πρέπει οι ασθενείς να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε κλινικές προκειμένου να τους γίνει ενδοφλεβίως η αποκατάσταση των υγρών».

Ασφαλής η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων

Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που σταματούν τις διάρροιες δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ωστόσο πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: «Το μάξιμουμ αυτής της θεραπείας με συγκεκριμένα χάπια είναι δυο ημέρες. Αυτό επιτρέπεται να το κάνουν οι ασθενείς αλλά όχι για παραπάνω από δυο μέρες».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στο πλύσιμο αλλά και στη συντήρηση των τροφίμων. «Τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνονται, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο. Εάν διαπιστώσει κανείς ότι τα τρόφιμα μυρίζουν, πρέπει να τα αποφεύγει» αναφέρει ο γιατρός.

Στο μεταξύ, οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, θα πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα υγρών από το στόμα. Όπως τόνισε ο κ. Κατσούλης, «επειδή όμως τα παιδιά κάνουν συνέχεια εμετούς, εάν η λήψη υγρών δεν είναι εφικτή, τότε πρέπει να πηγαίνουν σε νοσηλευτικό ίδρυμα για να γίνει ενδοφλεβίως».

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείται κατά τη διάρκεια της ίωσης, πρέπει να περιλαμβάνει παξιμάδι, ρύζι, μπανάνες, βραστή πατάτα και κρέας χωρίς λιπαρά ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται όλα τα λιπαρά τρόφιμα αλλά και τα γαλακτοκομικά, τα οποία ευθύνονται για το «χάλασμα» του επιθηλίου. Απαγορεύονται ο καφές, το αλκοόλ, οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Ο γαστρεντερολόγος Σταύρος Κατσούλης αναφέρει, πως το επιθήλιο επανέρχεται μετά από τρεις ημέρες νόσησης. Μετά τις τρεις ημέρες, πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς την διατροφής τους για ακόμα τρεις ημέρες επιπλέον.

zarpanews.gr

The post «Θερίζει» μικρούς και μεγάλους η γαστρεντερίτιδα στα Χανιά – Πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα