Τι εισάγουμε από τη Ρωσία και το μεγάλο ερώτημα για τη… βότκα

Από τη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αρκετές είναι οι εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες προέβησαν σε συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο να κόψουν τους δεσμούς με την Ρωσία σαν ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα μέτρα έχουν σκοπό να απομονώσουν την χώρα και να καταδικάσουν τις ενέργειές της πέραν των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Enotria&Coe ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές premium κρασιών και αλκοολούχων ποτών στο Ηνωμένο

Βασίλειο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δε θα προμηθεύεται πλέον ενεργά ρωσικά προϊόντα ενώ σχεδιάζει να δωρίσει όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις των υφιστάμενων αποθεμάτων για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου.

Μεταξύ των ρωσικών brands βότκας για τα οποία ανακοίνωσε η εταιρεία ότι θα βάλει στοπ, συγκαταλέγονται η Stolichnaya, η οποία παράγεται στην Λετονία και ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Yuri Shefler και η Russian Standard, η οποία ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη και ιδιοκτήτη της Russian Standard Bank Roustam Tariko. Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες επιχειρήσεις καθώς και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες “κατεβάζουν” από τα ράφια τους ρωσικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που διανέμουν ρωσικά brands βότκας τηρούν στάση σιωπής ενώ μένει να δείξει ο χρόνος εάν οι Έλληνες καταναλωτές θελήσουν να γυρίσουν την πλάτη τους στη βότκα ρωσικών συμφερόντων. Σε επικοινωνία που είχε το capital.gr με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών, το σχόλιο από την πλευρά της ένωσης περιορίστηκε στο ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για το εάν θα επηρεαστεί η κατανάλωση ρωσικής βότκας στη χώρα μας. Επιπλέον, η ένωση διευκρίνισε ότι δε διαθέτει κανένα επίσημο στοιχείο σχετικά με τη συνολική πορεία της συγκεκριμένης κατηγορίας στην ελληνική αγορά.

Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Ρωσία

Και μπορεί οι επιδόσεις της ρωσικής βότκας στην ελληνική αγορά να είναι γρίφος για γερούς λύτες, πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα των ρωσικών προϊόντων που εισάγονται στην χώρα μας από την Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές εισαγωγές το 2020 άγγιξαν σε αξία τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 26,6%. Συγκεκριμένα, τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας καταλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τη μεγαλύτερη συμβολή σε αξία εισαγωγών είχαν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (680.984.111 ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 41,9%), τα ακατέργαστα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά ( 339.950.129 ευρώ και ποσοστό 20,9%), τα αέρια πετρελαίου/αέριοι υδρογονάνθρακες (296.452.632 ευρώ και 18,2%), το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή (119.453.343 ευρώ και ποσοστό 7,3%) και ο χαλκός και τα κράματά του (66.349.821 αι 4,1%).

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων, το ίδιο διάστημα η Ελλάδα εισήγαγε 82.644.590 κιλά από σιτάρι και σιμιγδάλι, τα οποία μεταφράζονται σε αξία σε 20.063.014 ευρώ καθώς και 85.072.763 κιλά από καλαμπόκι, που σε αξία άγγιξε τα 19.790.414 ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο αξίας εισαγωγών κατέγραψαν προϊόντα όπως ο οπτάνθρακας (+13.865%), τα σχοινιά από χάλυβα (+11.660,3%), το καλαμπόκι (+1.748%), το θείο (+1.007,7%), πολυμερή αιθυλενίου (+379,8%) και η άνυδρη αμμωνία (+217,2%). Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των λιπασμάτων ορυκτών ή χημικών του και μόλυβδου σε ακατέργαστη μορφή, προϊόντα τα οποία δεν είχαν παρουσιάσει εισαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις αξίας εισαγωγών κατέγραψαν τα απορρίμματα σιδήρου/χάλυβα (-68,4%), τα πολυμερή προπυλενίου (-37,1%) και τα χαρτό/χαρτόνια κραφτ.

capital.gr

The post Τι εισάγουμε από τη Ρωσία και το μεγάλο ερώτημα για τη… βότκα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία,rosia