Τι συνέβη με τους εθελοντές που μολύνθηκαν εσκεμμένα με κορονοϊό;

Η πρώτη στον κόσμο μελέτη στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν σκοπίμως στον κορονοϊό διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής για υγιείς νεαρούς ενήλικες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι επικεφαλής του πειράματος.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτού του μοντέλου και θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για την δοκιμή μελλοντικών εμβολίων και φαρμάκων για την Covid-19.

Η δοκιμή πραγματοποιείται από τον Φεβρουάριο από την εταιρεία φαρμακευτικών υπηρεσιών Open Orphan

σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, την ομάδα βρετανικής κυβέρνησης για τα εμβόλια και την εταιρεία κλινικών ερευνών hVIVO.

Οι δοκιμές εσκεμμένης μόλυνσης (human challenge trials) χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες για τη μελέτη ασθενειών όπως η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Τον περυσινό Απρίλιο, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν μια δεύτερη δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία περιλάμβανε την επαναμόλυνση εθελοντών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με COVID-19.

Η δοκιμή του Imperial εξέθεσε 36 υγιείς άνδρες και γυναίκες 18 με 29 ετών στο αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και τους έθεσε υπό στενή παρακολούθηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον καραντίνας.

Μετά την έξοδό τους από τις εγκαταστάσεις καραντίνας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες και το μοντέλο δοκιμής σε άνθρωπο είναι ασφαλές και έγινε ανεκτό καλά σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

«Άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θεωρείται ότι είναι σημαντικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την πανδημία και οι έρευνες αυτές, που είναι αντιπροσωπευτικές ήπιας λοίμωξης, επιτρέπουν την λεπτομερή διερεύνηση των παραγόντων που ευθύνονται για την λοίμωξη και για την εξάπλωση της πανδημίας» δήλωσε ο Κρις Τσιού του Imperial, επικεφαλής της δοκιμής.

Με το μοντέλο να έχει δοκιμαστεί, η Open Orphan ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να διενεργήσει νέες δοκιμές εσκεμμένης μόλυνσης με τον κορονοϊό μέσα στο 2022, τηρώντας κανόνες ηθικής και βάσει ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Τα ευρήματα του πειράματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Imperial δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκινούν να αναπτύσσονται κατά μέσον όρο περίπου δύο ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, ανακοίνωσε το κολέγιο.

Η λοίμωξη εμφανίζεται αρχικά στον λαιμό και κορυφώνεται σε περίπου πέντε ημέρες, με τα συμπτώματα να επικεντρώνονται στη μύτη και τον λαιμό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα rapid test αποτελούν αξιόπιστο δείκτη της λοίμωξης.

Δέκα οκτώ από τους εθελοντές μολύνθηκαν και οι 16 εμφάνισαν ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρυολόγημα, όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή, φταρνίσματα και πονόλαιμο, ανέφερε το Imperial.

Κάποιοι αισθάνθηκαν πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης και ανέβασαν πυρετό. Κανένας δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα.

Δύο από τους συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την τελική ανάλυση αφού ανέπτυξαν αντισώματα στο διάστημα μεταξύ της αρχικής εξέτασης και της έκθεσης στον ιό.

Δεκατρείς μολυσμένοι εθελοντές ανέφεραν παροδική ανοσμία και αγευσία, ωστόσο τα συμπτώματα υποχώρησαν έπειτα από 90 ημέρες σε όλους τους εθελοντές πλην τριών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση τρεις μήνες αργότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Τι συνέβη με τους εθελοντές που μολύνθηκαν εσκεμμένα με κορονοϊό; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι συνέβη με τους εθελοντές που μολύνθηκαν εσκεμμένα με κορονοϊό;,