Το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται στα Χανιά

Για μια ακόμη χρονιά ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλη τη χώρα φτάνει και στα Χανιά. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι

εκδηλώσεις αυτές αποτελούν προσφορά στους θεατές ολόκληρης της χώρας που έχουν το πάθος για τις εικόνες, την αγάπη για το σινεμά. Για μια ακόμη φορά γινόμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και κάνουμε πράξη την κοινή πεποίθηση πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει.

Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα και ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Ντοκιμαντέρ από ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας θα προβληθούν στο διήμερο των προβολών στα Χανιά. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο γίνεται για 10η χρονιά με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

22:00 – 00:30
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ / 23΄/ Σκην. Δημήτρης Σταμάτης – Ιωάννα Νεοφύτου
Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ / 35΄/ Σκην. Μάνος Παπαδάκης
Ένα ντοκιμαντέρ για τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Εστιάζοντας στον θύτη και τον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και τη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχουν παίξει η θρησκεία, η οικογένεια, ακόμη και το σχολείο στη διαμόρφωσή του.

ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ / 90΄/ Σκην. Μιχάλης Αριστείδου – Ιωάννης Γρηγορόπουλος
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάν στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

22:00 – 00:30
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ / 62΄/ Σκην. Θεόφιλος Δαδής
Μία προσφυγοπούλα από τη Συρία στον λασπότοπο της Ειδομένης. Ένας Έλληνας πρόσφυγας, επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κούρδοι της Συρίας που βρήκαν καταφύγιο στα Γρεβενά. Τούρκοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο χωριό των παππούδων τους, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική Ανταλλαγή Πληθυσμών. Παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη Μουσική, ως την κοινή γλώσσα των ανθρώπων.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ / 30΄/ Μιχάλης Αγραφιώτης
Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η προσφυγική κρίση μεταφέρθηκε στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τη σχολική χρονιά 2016-17, το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου μετατράπηκε σε ένα παράλογο πεδίο μάχης από ρατσιστές που αντιδρούσαν στη φοίτηση 7 παιδιών στις απογευματινές τάξεις.

ΟΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / 72΄/ Σκην. Ξενοφώντας Βαρδαρός – Γιάννης Ξύδας
Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα