Το facebook ξέρει περισσότερα από όσα του λες
Πόσες φορές έχετε διαπιστώσει ότι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται όταν μπαίνετε στο facebook έχουν άμεση σχέση με τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις σας; Πλέον μας φαίνεται απολύτως λογικό, σχεδόν αδιάφορο αν σκεφτούμε πόσο σπάνια υποκύπτουμε στον πειρασμό και «κλικάρουμε» τη διαφήμιση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τεχνο-κοινωνιολόγο Ζεϊνέπ Τουφέκσι, το φαινόμενο είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι φαίνεται. Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που παρέθεσε στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου Ted-X στη Νέα
Όπως εξηγεί η κ. Τουφέκσι, οι πλατφόρμες αυτές έχουν αναπτύξει τεχνολογίες αλγορίθμων, που χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ικανοί να αναπτύσσονται και να «μαθαίνουν» μόνοι τους, με στόχο να εντοπίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των χρηστών και αντιστοιχίζοντάς τα με την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με την ίδια, ούτε οι ίδιοι οι προγραμματιστές τους δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι αντιστοιχίες.
Μάλιστα, όπως προκύπτει και από έρευνα των Sauvik Das και Adam Kramer, οι αλγόριθμοι δεν αντλούν μόνο τα στοιχεία που δημοσιεύει κανείς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιεί ακόμα και όσα κανείς πληκτρολογεί αλλά επιλέγει τελικά να μην δημοσιεύσει σβήνοντάς τα. Οι ειδικοί στο facebook αποκαλούν τη συμπεριφορά αυτή «αυτο-λογοκρισία» και εκτιμούν ότι όσα επιλέγουμε να μην δημοσιεύσουμε είναι στην πραγματικότητα μια πιο ειλικρινής απεικόνιση της προσωπικότητάς μας και ως εκ τούτου εξαιρετικά χρήσιμα για τη διαμόρφωση του καταναλωτικού προφίλ του καθενός.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα likes και τα views ενός χρήστη, τις εφαρμογές του facebook, οι εφαρμογές των φίλων, το login σε ιστοσελίδες μέσω κάποιου λογαριασμού, το facebook είναι σε θέση, σύμφωνα με την Τουφέκσι, να αναγνωρίσει εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ευφυΐα, βαθμό ευτυχίας, τη χρήση εθιστικών ουσιών, την οικογενειακή κατάσταση ακόμη και των γονέων, την ηλικία, το φύλο. Εκτός αυτών, φαίνεται χωρίς να υπάρχει ακόμη απόδειξη, ότι οι αλγόριθμοι μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν ψυχικές ασθένειες όπως η μανιοκατάθλιψη πριν ακόμη εκδηλωθούν τα κλινικά συμπτώματα, γεγονός που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς λόγους.
Ωστόσο, το θέμα της διαφήμισης δεν αφορά αποκλειστικά την καταναλωτική μας συμπεριφορά. Οι προσωποποιημένες διαφημίσεις στο διαδίκτυο πλέον αφορούν και την πολιτική διαφήμιση, με αποτέλεσμα η εκλογική συμπεριφορά να μπορεί να χειραγωγηθεί.
Το πείραμα με τους 61 εκατομμύρια ψηφοφόρους
Σύμφωνα με την κ. Τουφέκσι, σε εκλογική αναμέτρηση που έγινε στις ΗΠΑ το 2010, το facebook έκανε ένα πείραμα σε πληθυσμό 61 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. Συγκεκριμένα, σε ορισμένους έδειξε μια κάρτα που υπενθύμιζε ότι ήταν η ημέρα των εκλογών, ενώ σε άλλους μαζί με αυτή την κάρτα έδειξε και τους διαδικτυακούς τους «φίλους» που είχαν ήδη ψηφίσει.
Σύμφωνα με το ίδιο το facebook αυτή η μικρή λεπτομέρεια αύξησε κατά 340.000 τους ψηφοφόρους εκείνης της αναμέτρησης. Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε και το 2012 με αντίστοιχα αποτελέσματα. Το μέγεθος της επιρροής που μπορεί να έχει μια τέτοια πλατφόρμα ακόμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι εκλογές του 2016 ανάμεσα σε Ντ. Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον κρίθηκε από μόλις 100.000 ψήφους. Η ίδια αναφέρει ότι το πείραμα αυτό δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το facebook μετά που ολοκληρώθηκε. «Αυτά τα κατασκευάσματα οργανώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, και ελέγχουν τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε», σημειώνει.
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι οδεύουμε ολοταχώς προς μια δυστοπία στην οποία όσοι ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να κατευθύνουν ολόκληρες μάζες προς την κατεύθυνση που οι ίδιοι επιθυμούν, είτε αυτό αφορά την καταναλωτική είτε την εκλογική συμπεριφορά, προσεγγίζοντας τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Από την άλλη πλευρά είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τα «ταραχοποιά στοιχεία», και να μεταβιβάζουν αυτές τις πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενη αρχή.
Όπως ορθώς εξηγεί η κ. Τουφέξι, πολλές από αυτές τις πλατφόρμες κομπάζουν για το ότι είναι δωρεάν για τους χρήστες. Σε αυτό το πλαίσιο όμως, εμείς οι ίδιοι είμαστε το προϊόν που πουλάνε οι εταιρείες αυτές στους πραγματικούς πελάτες τους, δηλαδή τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες που διαφημίζουν άλλοτε καταναλωτικά αγαθά και άλλοτε πολιτικές επιλογές. «Χρειαζόμαστε μια ψηφιακή οικονομία όπου τα δεδομένα μας και η προσοχή μας δεν θα είναι αγαθά προς πώληση σε κάθε δικτατορίσκο ή δημαγωγό» τόνισε κλείνοντας η κ. Τουφέξι.
altsantiri.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Στα πόδια μου έχουν “κλείσει” σπίτια! Λεφτά τους ήταν, ας τα κάνουν ότι θέλουν, τι φταίω εγώ;"
- Οι 5 κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να το αγοράσουν για να βρουν την ησυχία τους από τους πλούσιους τουρίστες
- Παρένθετη μητέρα «διδύμων» έμαθε πως το ένα είναι δικό της
- Πατέρας Δώρας: «Το παιδί μου το ήθελαν νεκρό! Της είχα πει πώς να αντιμετωπίσει επίθεση με μαχαίρι»
- Προειδοποίηση από τον Χόκινγκ για τη «σοβαρότερη απειλή κατά της ανθρωπότητας»
- Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα ζητά αναδιάρθρωση χρέους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Άδοξο τέλος για τον «ενιαίο, νέο φορέα» και στο βάθος έκπληξη Ανδρουλάκη
- Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ μετά την «ανομία» του Μητσοτάκη
- Πασίγνωστο ξενοδοχείο στην Κρήτη επιστρέφει 1 εκ. ευρώ από επιδοτήσεις «μαϊμού» μετά από ντου του ΣΔΟΕ
- Καταγράφουν την εμβολιαστική κάλυψη των Κρητικόπουλων
- Αυτό είναι το επικότερο μήνυμα σε ελληνική τουαλέτα | Photo
- Γιορτές, πανηγύρια, έθιμα και παραδόσεις μπορούν να φέρουν τουρίστες όλο τον χρόνο στα Χανιά
- Τι αλλάζει στο φετινό «Survivor»
- Καλλίγραμμη υπάλληλος «έγδυσε» τον ερωτευμένο επιχειρηματία σύντροφό της
- Πως να μαθαίνετε για τις εκπτώσεις της Zara πριν από όλους τους άλλους
- Καμιά γυναίκα δεν είναι εντελώς straight. Το ήξερες;
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Το facebook ξέρει περισσότερα από όσα του λες
- Καμιά γυναίκα δεν είναι εντελώς straight. Το ήξερες;
- Γιορτές, πανηγύρια, έθιμα και παραδόσεις μπορούν να φέρουν τουρίστες όλο τον χρόνο στα Χανιά
- Το «αντίο» του Πλατανιά στον Γιώργο Παράσχο | Video
- Θλίψη στην κοινωνία των Χανίων… Πέθανε ο Νίκος Κοπάσης
- Καλλίγραμμη υπάλληλος «έγδυσε» τον ερωτευμένο επιχειρηματία σύντροφό της
- Πετράκης: «Η συγκέντρωση και η πειθαρχία νομίζω ότι είναι τα σημεία “κλειδιά”»
- Τι αλλάζει στο φετινό «Survivor»
- Πως να μαθαίνετε για τις εκπτώσεις της Zara πριν από όλους τους άλλους
- Άδοξο τέλος για τον «ενιαίο, νέο φορέα» και στο βάθος έκπληξη Ανδρουλάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αύριο η ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στην Πάτρα για την κακοποίηση των ατόμων με αναπηρία
- Αντιπαράθεση ΝΔ - Τόσκα για τους «αριθμούς» Τσίπρα
- Το εκπληκτικό γράφημα που δείχνει το αγωνιστικό μεγαλείο της ΑΕΚ κόντρα στη Μίλαν (Photo)
- Oι θέσεις έχουν εξαντληθεί
- Έπεσε ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS
- Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ
- Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε ένα από τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών
- Σε λειτουργία από σήμερα ιστοσελίδα του 404 ΓΣΝ Λάρισας
- «Στα πόδια μου έχουν “κλείσει” σπίτια! Λεφτά τους ήταν, ας τα κάνουν ότι θέλουν, τι φταίω εγώ;»