“Το κοίτασμα στη νότια Κρήτη μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου”

Στο νέο ρόλο της Ελλάδας ως τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο στο να αρχίσει να έχει νόημα η συζήτηση, όχι μόνο για ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας».

Είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται σοβαρή επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών, υπογραμμίζοντας πως το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με

το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τόνισε ότι «τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πιο «ώριμη» περιοχή που μπορεί σύντομα να «δώσει» φυσικό αέριο είναι αυτή των Ιωαννίνων: «Είναι πολύ σημαντικό κοίτασμα που το ξέρουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και υπάρχουν πού σοβαρές εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Πρόσθεσε ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο θα προκύψει πλήρης εικόνα για το συγκεκριμένο κοίτασμα, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρχει σύντομα εικόνα και για το υπερώριμο, όπως το χαρακτήρισε, κοίτασμα στο Κατάκολο.

Παράλληλα, σχολίασε ότι τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, γεγονός που έχει προκύψει από τα πρώτα σεισμικά που έγιναν το 2012, όπου όπως τόνισε «μερικές εταιρίες που παρακολουθούσαν τις έρευνες, παραμιλούσαν».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι «δεν είναι στον αέρα. Στηρίζεται σε ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων το 2020 και κάνει αυτή την εκτίμηση».

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «η Ελλάδα καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Η συνολική ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ με τιμές προ κρίσης. Με τιμές σημερινές, πολλαπλασιάστε το επί δύο ή επί τρία».

Τι κέρδος θα έχει η Ελλάδα

Αναφερόμενος στο κέρδος της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εξορύξεις, ο κ. Μανιάτης εξήγησε: «Πρακτικά, ο ιδιώτης – επενδυτής, βάζει όλα τα χρήματα, παίρνει όλα τα ρίσκα, αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους. Το ελληνικό δημόσιο, δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Για να τα βάζει αυτά τα χρήματα ο ιδιώτης, ξέρει πολύ καλά που τα βάζει και τι πιθανότητες έχει να τα πάρει πίσω».

Πρόσθεσε ότι «όταν με το καλό βγουν καλές οι γεωτρήσεις, παραγωγικές, τότε περίπου, στις ελληνικές θάλασσες που είναι σχετικά δύσκολες θάλασσες, τα κέρδη μοιράζονται μισά-μισά, δηλαδή περίπου μισά το ελληνικό δημόσιο και μισά ο επενδυτής. Στην Αίγυπτο, που έχει πολύ πιο ρηχά νερά, δηλαδή στο Δέλτα του Νείλου έχεις γεώτρηση στα 100 μέτρα, ενώ στην Κρήτη στα 2.500 μέτρα. Εκεί είναι πιο εύκολες οι γεωτρήσεις άρα είναι περισσότερα τα έσοδα του Δημοσίου» κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

liberal.gr

The post “Το κοίτασμα στη νότια Κρήτη μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Το, Κρήτη, Αιγύπτου”,“to, kriti, aigyptou”