Το “μενού” των μέτρων και τα δημοσιονομικά «ζύγια»

Τον Φεβρουάριο με βάση τις πολιτικές αναγκαιότητες αλλά και το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το νέο «πακέτο» έκτακτων και μόνιμων μέτρων. Εκτιμάται, με δεδομένο την πορεία του ΑΕΠ και των εσόδων ότι θα έχει ένα ύψος έως 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ και θα έχει προβολή την τετραετία 2023-2027, με παράλληλη όπως αναφέρθηκε μόνιμη αλλά και προσωρινή επίδραση ανάλογα με τις σταθμίσεις της μονιμότητας ή μη των ανάλογων εσόδων.

Συγκεκριμένα,

εκτιμάται ότι από το 1 δισ. ευρώ που ήδη υπάρχουν στον τρέχοντα προϋπολογισμό θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτοί οι πόροι σε συνδυασμό με την μεγάλη άνοδο του ΦΠΑ λόγω ακρίβειας από την ακρίβεια χτίζουν έναν «κουμπαρά» άνω των 1,2 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση έκτακτων παροχών.

Όπως μάλιστα είπε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Το μενού

Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνονται η καταβολή ενός νέου επιδόματος στις ευάλωτες ομάδες πριν από το Πάσχα, η παράταση του καθεστώτος του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023, παράταση χορήγησης του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες .Στα μόνιμα μέτρα,περιλαμβάνονται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%,η καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους, αλλά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις και ενδεχομένως μία μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Όσον αφορά τις φορολογικές παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στην κυβερνητική ατζέντα της νέας τετραετίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, ενώ εξετάζονται και αλλαγές στις φορολογικές κλίµακες µισθωτών και επαγγελµατιών.

Πάντως ένεκα του εθνικού στόχου για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τον προεκλογικό της αγώνα αλλά και τις ανάγκες των πολιτών αλλά παράλληλα να μη διαταραχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι και η υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 0,7% φέτος και πολύ υψηλότερων τα επόμενα έτη.

Προσωρινά μέτρα

Αναλυτικά στο τραπέζι και στο δημοσιονομικό ζύγι είναι:

1.Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ πριν από το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

3. Επέκταση της χορήγησης του «market pass» για ένα ακόμα τρίμηνο, έως τον Οκτώβριο .

Μόνιμα μέτρα

1. Απόδοση σε δόσεις των αναδρομικών δώρων και επικουρικών συντάξεων που αφορούν στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο στους περίπου 350.000 που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

2. Μείωση εισφορών κατά 0,6% μονάδες , που υπολείπονται προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023.

Mόνιμα φορολογικά μέτρα

1.Σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

2.Αποκλιμάκωση του βασικού συντελεστή ή μετάταξη αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή.

3. Mείωση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.

4. Περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

5. Aναμόρφωση του καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

6. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

7. Μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.

8. Μείωση προκαταβολής φόρου

9. Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και θα είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

10. Μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια κουρεύοντας τον λογαριασμό σε 978.051 ιδιοκτήτες που δηλώνουν 3,44 δισ. ευρώ από εκμισθώσεις κατοικιών.

Γιώργος Αλεξάκης

The post Το “μενού” των μέτρων και τα δημοσιονομικά «ζύγια» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“μενού”,“menou”