Το μέτρο που δεν πήραμε (ακόμη) και θα «φρέναρε» τις εξάρσεις στα νησιά

Το στέλεχος των διακοπών (μετάλλαξη Δέλτα) αγαπά το καλοκαίρι και εμείς φαίνεται να είμαστε ξανά ένα βήμα πίσω αγνοώντας για ένα σωτήριο μέτρο.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας για το οποίο αν δεν λάβουμε σήμερα επιπλέον προληπτικά μέτρα τότε απλά θα μετράμε τα «κόκκινα» νησιά και θα αναλύουμε τα ποσοστά αύξησης ανά περιοχή.

Και μην πάει το μυαλό σας σε αστυνομικού τύπου μέτρα και νέες απαγορευτικές διατάξεις. Μακριά από εμάς.

Υπάρχουν κινήσεις

– μέτρα, τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά δεν λέει (ακόμη) να τα εφαρμόσει.

Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε -μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών-, ότι όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν με πλοίο προς τα νησιά θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί με rapid test ή και PCR.

Από τη Δευτέρα 5/7, λοιπόν, θα πρέπει:

α)Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

β)Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή διαφορετικά επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε ανησυχία και αναβρασμός στην κοινωνία και εύλογα ερωτήματα, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΕΝ ζητώντας από του επιβάτες να αποφευχθούν οι σκηνές χάους στα λιμάνια και να τηρούν οι επιβάτες συγκεκριμένες οδηγίες όπως να μεταβαίνουν τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από τον απόπλου του πλοίου.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αυτό το μέτρο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «φρενάρει» τα κρούσματα (ειδικά στους hot νησιωτικούς προορισμούς) καθώς βασικός στόχος είναι η άσκηση μιας επιπλέον πίεσης σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι γνωρίζοντες τα της πανδημίας του κορονοϊού.

Και, τι θα μπορούσε να είχε ήδη αποφασιστεί και να βοηθούσε ουσιαστικά ώστε να μπει «φρένο» στην διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων και στην έναρξη του τέταρτου κύματος;

Η δωρεάν διανομή των self τεστ στην ηλικιακή ομάδα 17-35.

Κάθε βδομάδα οι συμπολίτες μας 17 έως 35 ετών να λαμβάνουν δωρεάν τα self τεστ και έτσι με αρνητικό αποτέλεσμα να κινούνται και να ταξιδεύουν ελεύθερα δηλώνοντας τα αποτελέσματα των τεστ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Είναι άλλωστε ένα δοκιμασμένο μέτρο. «Εξημέρωσε» το τρίτο κύμα, ενώ υπάρχουν δεκάδες αναφορές ότι αποτελεί μαζί με το εμβόλιο το βασικό μας «όπλο» στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στελέχη της πρώτης γραμμής της κυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας και αμέτρητες αναφορές από λοιμωξιολόγους και ειδικούς έχουν επισημάνει την σημαντικότητα των self τεστ.

Γιατί λοιπόν, αργούμε σε κάτι που είναι μάλιστα δωρεάν και επιμένουμε σε μια λογική για νέο «χαράτσι» 20 ευρώ ώστε να πραγματοποιούν οι πολίτες τα rapid test.

Η πανδημία και οι μεταλλάξεις είναι «ένα παιχνίδι κυριαρχίας σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενο» είπε στο iEidiseis καθηγητής επιδημιολογίας και κορυφαίος λοιμωξιολόγος και αποτελεί αξίωμα για την πορεία μας από εδώ και πέρα.

Καταφέραμε να κάνουμε restart με τα self τεστ και να ανοίξουμε την οικονομία με την ευρεία χρήση τους.

Ας δούμε το σήμερα και όχι το αύριο (τον χειμώνα) γιατί όπως είπαμε η «Μετάλλαξη Δέλτα είναι το στέλεχος των διακοπών»!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας

The post Το μέτρο που δεν πήραμε (ακόμη) και θα «φρέναρε» τις εξάρσεις στα νησιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα