Το Νο1 γιατροσόφι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Όταν το κρυολόγημα μας χτυπήσει την πόρτα ή μάλλον τη μύτη οι περισσότεροι αναζητούμε καταφύγιο στη ζεστασιά μίας κοτόσουπας. Γιατί όμως ο ζωμός αυτός είναι τόσο τονωτικός και ευεργετικός για την υγεία όταν ο οργανισμός παλεύει απέναντι σε ένα κρύωμα, αλλά ακόμη και ενάντια στη γρίπη; Ας δούμε τι αναφέρει μιλώντας στο BBC η κλινική διατροφολόγος Jo Lewin.

Η κοτόσουπα αποτελεί έναν σύμμαχο που αξίζει να εντάξουμε και προληπτικά στη διατροφή μας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, καθώς προγενέστερες έρευνες έχουν καταδείξει πως ο ζωμός μπορεί να

βελτιώνει τη λειτουργία των μικροσκοπικών τριχιδίων στη μύτη που λειτουργούν ως φίλτρο εμποδίζοντας τη μετάδοση λοιμώξεων.

Στα βασικά συστατικά μίας κοτόσουπας μπορεί να περιλαμβάνονται κρεμμύδια, σκόρδο και λαχανικά που προσθέτουν γεύση και μία γερή δόση φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, κάτι που με τη σειρά του συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων ενός ενοχλητικού κρυολογήματος.

Απέναντι σε ένα κρύωμα, ο οργανισμός μας εργάζεται «υπερωρίες» για να το καταπολεμήσει και αυτό απαιτεί ενέργεια. Συχνά, δε, δεν έχουμε όρεξη να καταναλώσουμε φαγητό (να μασήσουμε δηλαδή), αλλά εκεί ακριβώς είναι που χρειάζεται μία κοτόσουπα, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή καλών και εύπεπτων θερμίδων με πολλά θρεπτικά οφέλη.

Η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος όταν είμαστε άρρωστοι είναι πολύ σημαντική, καθώς ο οργανισμός πρέπει να είναι σε θέση να απορροφά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος και απελευθερώνεται από τα βρασμένα κόκαλα. Καθώς ο ζωμός κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης παγώνει στην επιφάνεια. Αυτός ο συνδυασμός ζελατίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και την επούλωση της επένδυσης του εντέρου.

Η κοτόσουπα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καρνιτίνη, και είναι αυτή η ένωση αμινοξέων σύμφωνα με μελέτες που συμβάλει στο μετριασμό των συμπτωμάτων από το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Εκτιμάται ότι η καρνιτίνη ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό, εμποδίζοντας τη μείωση και την «μετανάστευσή» των λευκών αιμοσφαιρίων από αυτή την περιοχή.

Όταν μαγειρεύουμε ζωμό από κόκαλα απελευθερώνονται η ζελατίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που περιέχουν, απορροφώνται από το σώμα μας και συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του δικού μας συνδετικού ιστού ενόσω μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας μας έτσι να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.

Επίσης, αν και τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η κοτόσουπα είναι μάλλον το καλύτερο γιατρικό για το κρυολόγημα, μην υποτιμάτε και τη δύναμη του φαινομένου placebo. Αν από τα παιδιά σας χρόνια έχετε συνδυάσει τη σούπα με την υπόσχεση της μαμάς ότι θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, αυτό μπορεί να σας ακολουθεί έως σήμερα και πράγματι να συμβεί!

ygeiamou.gr

The post Το Νο1 γιατροσόφι για το κρυολόγημα και τη γρίπη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νο1,no1