Το «πόθεν έσχες» των δικαστών

Η πρόσφατη ανακοίνωση των Διοικητικών Δικαστών ανέφερε για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ότι προφανώς και το αποδέχονται, αλλά παράλληλα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ελέγχονται οι δηλώσεις τους «από όργανο συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και να μην τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά διότι αυτό προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων».

Χθες σχετικά με το ζήτημα αυτό ανακοινώθηκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στη διημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης

«Για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Τα στοιχεία παρουσίασε η Ολγα Τσιάρα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς, η οποία και ανέφερε ότι πριν από τις αλλαγές οι δικαστικοί ήταν δειγματοληπτικά ελεγχόμενοι, ενώ τώρα είναι υποχρεωτικά ελεγχόμενοι.

● Το σύνολο υπόχρεων δικαστών σε δήλωση «πόθεν έσχες» είναι 4.189, ενώ από αυτούς υπέβαλαν δήλωση 352.

● Το σύνολο των υπόχρεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 220, με 57 εξ αυτών να έχουν υποβάλει δήλωση.

● Το σύνολο των υπόχρεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι 395 και από αυτούς δήλωση υπέβαλαν οι 37.

Επίσης συνολικά υποβλήθηκαν και 54 δηλώσεις με λανθασμένα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή τους στο ΣτΕ, η κ. Τσιάρα σημείωσε πως «θεωρούν ότι αντίκειται στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και στη διάκριση των εξουσιών. Ζητούν να ελέγχονται από δικαστικό όργανο. Αυτό όμως δεν αντίκειται στη σύγκρουση συμφερόντων;» (δηλαδή να είναι ταυτόχρονα ελεγκτές και ελεγχόμενοι).

Θυμίζουμε εδώ ότι δήλωση «πόθεν έσχες» καταθέτουν υποχρεωτικά εκτός από τους δικαστές, οι βουλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις και αξιώματα και οι δημοσιογράφοι.

Γράφει η Άντα Ψαρρά

Keywords
Τυχαία Θέματα