«Το πρόβλημα εθισμού από το αλκοόλ αντιμετωπίζεται» – Αύξηση 30% των περιστατικών στα Χανιά | Ποιοι ζητούν βοήθεια

Κατά 30% έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία στα Χανιά | Ποιοιοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού από το αλκοόλ. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, η ψυχολόγος του Κέντρου Αυτοβοήθειας Χανίων και Υπεύθυνη Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων, Εύη Αδαμοπούλου, με αφορμή τα διαδικτυακά σεμινάρια που ξεκινούν σήμερα για την αντιμετώπιση του εθισμού από το αλκοόλ.

«Από το 2017 και μετά

έχουμε αύξηση σε σχέση με τα αιτήματα των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για την προβληματική τους σχέση με το αλκοόλ, προς το Κέντρο Αυτοβοήθειας Χανίων, στο οποίο εργάζομαι. Έχουν αυξηθεί και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Αυτό μας δίνει το μήνυμα ότι ίσως περισσότεροι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ.»

Αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ στην πανδημία – Όχι όμως εξάρτηση

Η ίδια, πρόσθεσε πως «έχουμε αύξηση στην κατάχρηση αλκοόλ στην περίοδο της πανδημίας. Και αυτό το βλέπουμε από τα λύματα και από έρευνες. Μένει όμως να δούμε εάν θα γίνει εξάρτηση.»

Ο εθισμός από το αλκοόλ αντιμετωπίζεται

Ο εθισμός από το αλκοόλ είναι αντιμετωπίσιμος αρκεί να υπάρχει θέληση από τον άνθρωπο που πάσχει. Αυτό επιβεβαίωσε και η κ. Αδαμοπούλου: «Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται. Είναι ιάσιμο, αρκεί ο άνθρωπος να επιθυμεί να βγει από αυτή τη διαδικασία, να το επικοινωνήσει, να το συζητήσει με τους δικούς του ανθρώπους, ενδεχομένως να πάρει επαγγελματική βοήθεια, για να μπορέσει να βάλει και τη ζωή του σε μια σειρά αλλά και τη σχέση του με το αλκοόλ. Αυτό είναι και το επίπεδο στο οποίο δουλεύουμε εμείς εδώ, είτε με συναντήσεις δια ζώσης είτε μέσω των σεμιναρίων από το διαδίκτυο.»

Ποιοι ζητάνε βοήθεια  

Τη βοήθεια των ειδικών του Κέντρου Αυτοβοήθειας Χανίων ζητούν κυρίως μεσήλικες 50 -60 ετών ενώ ακολουθούν και οι νέοι 20-35 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Αδαμοπούλου, από το Κέντρο Αυτοβοήθειας Χανίων.

«Η προβληματική σχέση με το αλκοόλ δεν έχει να κάνει με τη δοκιμή και την πόση μόνο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρησιμοποιούμε το αλκοόλ κατά καιρούς, αλλά η προβληματική σχέση είναι κάτι άλλο. Όταν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί το αλκοόλ με τέτοιο τρόπο που έχει συνέπειες τόσο στο κοινωνικό – επαγγελματικό του περιβάλλον όσο και στις καθημερινές του δραστηριότητες γενικότερα, εκεί μιλάμε για προβληματική σχέση.»

Τι γίνεται με όσους αρνούνται να βοηθηθούν

Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν παραδέχονται το πρόβλημα, είτε δεν το αντιλαμβάνονται, είτε απλώς δεν θέλουν να βοηθηθούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά όλο το οικογενειακό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, ο κλήρος πέφτει στην ίδια την οικογένεια του πάσχοντος ατόμου, η οποία καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τόσο της ίδιας όσο και του εξαρτώμενου. Μάλιστα, η ψυχολόγος του Κέντρου Αυτοβοήθειας Χανίων, επισημαίνει πως σε αυτή την περίπτωση, η οικογένεια πρέπει να ενημερωθεί πλήρως γύρω από θέμα, να αποφασίσει πως θέλει να το διαχειριστεί, αναζητώντας βοήθεια από τους ειδικούς.

Στην κουλτούρα μας το αλκοόλ

Την ίδια ώρα, η κ. Αδαμοπούλου τόνισε πως «Το αλκοόλ είναι μέσα στην κουλτούρα της Κρήτης, της Ελλάδας και της Επαρχίας γενικότερα. Ίσως πολλές φορές συνδέεται πιο εύκολα το αλκοόλ με την παράδοση. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στα Χανιά αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, εμπειρικά μιλώντας, ίσως εδώ να είναι λίγο πιο αυξημένα.»

Διαδικτυακά σεμινάρια

Στο μεταξύ, τα διαδικτυακά σεμινάρια που ξεκινούν σήμερα, θα είναι τρία δίωρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Μαρτίου ενώ οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων:
Είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο. Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση. Δηλαδή, για τον κάθε άνθρωπο που έρχεται στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες του, με βάση τις οποίες διαμορφώνονται οι υπηρεσίες που θα πάρει από το πρόγραμμα.

zarpanews.gr

The post «Το πρόβλημα εθισμού από το αλκοόλ αντιμετωπίζεται» – Αύξηση 30% των περιστατικών στα Χανιά | Ποιοι ζητούν βοήθεια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα