Το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία και οι μπάχαλοι…

Στις δημοκρατίες το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι αυτονόητο. Και κατοχυρωμένο. Στο δικό μας Σύνταγμα το άρθρο 11 ορίζει ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.

Κανείς δεν μπορεί ή καλύτερα δεν δικαιούται να το αμφισβητήσει ή να εμποδίσει όσους θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διαδώσουν τις ιδέες τους μέσα από πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και οποιαδήποτε άλλη

μορφή κινητοποίησης.

Μόνον αυταρχικά καθεστώτα και φασίστες είναι αντίθετα με τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα και προσπαθούν και μάλιστα με την άσκηση βίας να τα περιορίσουν, να τα απαγορεύσουν και να τα καταστείλουν.

Όλοι οι άλλοι έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμα έκφρασης των πολιτών. Ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε με τις ιδέες, τις απόψεις, τις θέσεις όσων διαδηλώνουν η υποχρέωση υπεράσπισή τους, απέναντι σε προσπάθειες απαγόρευσης και καταστολής, παραμένει.

Το γράφω αυτό γιατί ακούω διάφορα τρελά ό,τι δήθεν κάποιοι αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, ακροαριστεροί σκέφτονται να την «πέσουν» στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία επειδή στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και ακροδεξιοί και Χρυσαυγίτες και άλλοι με τους οποίους ο «χώρος» βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι σενάρια που διακινούνται είτε από την αστυνομία είτε από όσους δεν θέλουν να γίνει ή να είναι μαζικό το συλλαλητήριο. Δεν μπορεί οι ακροαριστεροί, οι αντιεξουσιαστές, οι αναρχικοί να είναι κι αυτοί «μπάτσοι» και φασίστες και να θέλουν να απαγορεύσουν την έκφραση και το δικαίωμα της διαδήλωσης σε πολίτες επειδή δεν έχουν τις ίδιες ιδέες μ’ αυτούς.

Ελπίζω, τα συντρόφια της πλατείας να μην έχουν ξεχάσει το «απαγορεύεται το απαγορεύεται». Το συλλαλητήριο δεν είναι της Χρυσής Αυγής, είναι για τη Μακεδονία. Και θα συμμετέχουν, ως λέγεται, …κάθε καρυδιάς καρύδι.

Και ‘γω και πολλοί άλλοι, ενδεχομένως οι περισσότεροι, διαφωνούμε με το συλλαλητήριο, με τα συνθήματα, τους ομιλητές, με αυτά που έγιναν και ακούστηκαν στη Θεσσαλονίκη και πιθανότατα θα επαναληφθούν την Κυριακή και στην Αθήνα.

Όμως δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει -με επεισόδια και γενικευμένη βία όπως διαδίδεται- τους πολίτες να διαδηλώσουν για τα πιστεύω τους ακόμη κι αν εμείς τα θεωρούμε αναχρονιστικά, οπισθοδρομικά, εθνικιστικά, βλακώδη ή όπως αλλοιώς θέλετε να τα χαρακτηρίσουμε.

Όχι μόνον δεν πρέπει να παρεμποδιστούν οι διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους, αλλά και να υπερασπίσουμε εμείς την πραγμάτωσή του ενάντια σε όσους τυχόν δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει να γίνει. Αυτό απαιτούν το δημοκρατικό ήθος, το ελεύθερο πνεύμα, η αντιαυταρχική ιδεολογία.

Το παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» που ορισμένοι αρέσκονται να παίζουν σε διαδηλώσεις και λαϊκές κινητοποιήσεις δεν υπηρετεί κινηματικές λογικές ούτε προάγει τη μαζική και λαϊκή συμμετοχή που (πρέπει να) είναι και τα ζητούμενα. Τους μόνους που συμφέρει είναι την ασφάλεια, τις δυνάμεις καταστολής και τους διάφορους επαγγελματίες της βίας.

Αυτοί που θα τρίβουν τα χέρια τους αν γίνουν, όπως προαναγγέλεται, επεισόδια και συγκρούσεις θα είναι οι Χρυσαυγίτες, οι δυνάμεις καταστολής του κράτους και ορισμένοι μπάχαλοι που νομίζουν, τρομάρα τους, πως αν πολώσουν την κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα άκρα θα έχουν αυξημένο ρόλο στις εξελίξεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκείθεν της επίσημης αριστεράς «χώρο».

Λοιπόν και για να μην πολυλογούμε. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώσει. Για τη Μακεδονία. Και για την Παρθένο Μαρία. Και για ότι θέλει. Και ουδείς επιτρέπεται να τους εμποδίσει. Οι «αντισυγκεντρώσεις» ιστορικά ήταν πρακτική των ακροδεξιών και των φασιστών.

Αν κάποιοι θέλουν να πολεμήσουν με τους Χρυσαυγίτες ας δώσουν ραντεβού κάπου αλλού ή κάποια άλλη μέρα κι ας πάνε να βγάλουν τα μάτια τους και να σπάσουν τα κεφάλια τους. Εξάλλου υπάρχουν και οι αντιφασιστικές πορείες και εκδηλώσεις. Και δόξα τω Θεώ απ’ ότι ξέρω καλά πάνε.

Θα ήταν χειρότερο κι από έγκλημα, θα ήταν λάθος κάποιοι με αντισυγκεντρώσεις να κάνουν νοματαίους τους Χρυσαυγίτες. Γιατί αυτό θα γίνει αν οι χιλιάδες κόσμου που θα μαζευτούν στο Σύνταγμα κατηγορηθούν ότι είναι ακροδεξιοί, παπαδαριά και φασίστες που χρειάζεται να φάνε χημικά και ξύλο.

Οι πολίτες την Κυριακή απαιτείται να συνέλθουν ησύχως και αόπλως, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και να μην δώσουν κάποιοι την ευκαιρία στην αστυνομία να κάνει χρήση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 11 του Συντάγματος: «Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».

Εκτός κι αν αυτό θέλουν…

Γράφει ο Νίκος Φελέκης

Keywords
Τυχαία Θέματα