«Το ταξίδι στον Πλούτωνα διήρκησε εννιάμιση χρόνια»: Τι λέει αποκλειστικά στον Super fm ο Σταμάτης Κριμιζής

Στα Χανιά βρίσκεται ο ακαδημαϊκός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος θα μας μυήσει στα μυστικά του διαστήματος μέσα από την ομιλία του με θέμα «Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος στο Γαλαξία & Τα Διαστημόπλοια New Horizons και Voyagers».

Η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο, το Σάββατο 28 Απριλίου στις 19:30.

Λίγες

ώρες νωρίτερα, ο Δρ. Κριμιζής μίλησε αποκλειστικά στον Super fm 89.6 για την σπουδαία καριέρα του στη ΝΑΣΑ αλλά και για την καθημερινότητα του στην Αμερική, όταν εργάζεται για την κατασκευή διαστημόπλοιων με την ομάδα του στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστημιο Τζον Χοπκινς. Εξάλλου, για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής ερευνητής στα πειράματα στο Voyager και σε πολλά άλλα διαστημόπλοια, αλλά και διευθυντής σημαντικών προγραμμάτων έχοντας την ευθύνη πάνω από 600 ατόμων (μηχανικούς, φυσικούς μαθηματικούς κλπ)

Πρώτα απ’ όλα όμως, μίλησε για την εξερεύνηση του τελευταίου πλανήτη, του Πλούτωνα:

«Ο Πλούτωνας έχει αιφνιδιάσει την επιστημονική κοινότητα γιατί είναι τόσο μακριά περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη, απόσταση που ακόμα και το πιο καλό τηλεσκόπιο που υπάρχει στον κόσμο δεν μπορούσε να τον διακρίνει πολύ καλά. Ήταν μία πολύ αδιάκριτη σφαίρα που έπρεπε να εξερευνηθεί από κοντά. Αυτός ήταν ο λόγος της αποστολής του διαστημόπλοιου New Horizons τον Ιανουάριο του 2006 το οποίο τελικά έφτασε στον πλανήτη τον Ιούλιο του 2015, δηλαδή μετά από εννιάμιση χρόνια ταξίδι» είπε ο Δρ. Κριμιζής και συνεχίζει:

«Οι ανακαλύψεις ήταν εκπληκτικές. Για πρώτη φορά είδαμε την επιφάνεια του με κρατήρες, πεδία αλλά και παγωμένες λίμνες, πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί. Όταν περνάς με ένα διαστημόπλοιο πάνω από έναν πλανήτη δεν είναι δυνατόν να μπορέσεις να δεις αν υπάρχει βιολογική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν προσεδαφιστεί ένα διαστημόπλοιο και αρχίζει να κάνει μετρήσεις στην επιφάνεια ή και στο υπέδαφος. Δεν φαίνεται να υπάρχουν καν οι δυνατότητες γιατί οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Πλούτωνα είναι μείον 232 βαθμοί Κελσίου»

«Πιθανότητες για βιολογική δραστηριότητα», συνέχισε ο κ. Κριμιζής, «είναι μεγαλύτερες στις υπόγειες δεξαμενές νερού στον Άρη ή και στους υπόγειους ωκεανούς στον δορυφόρο του Δία που λέγεται Ευρώπη. Τώρα τελευταία έχουμε ανακαλύψει ότι υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός και σε ένα φεγγάρι του Κρόνου που λέγεται Εγκέλαδος. Υπήρχε ένδειξη από αέρια τα οποία εκπέμπονταν από το νότιο ημισφαίριο του Εγκέλαδου και πιθανόν να υπάρχει βιολογική δραστηριότητα στο βάθος αυτού του ωκεανού»

Ακούστε όλα τα ενδιαφέροντα που είπε ο κ. Κριμιζής στον Super fm 89.6 και στην Βίκυ Κόλλια:

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα