Το zarpanews.gr στο Ευρωκοινοβούλιο για το πανευρωπαϊκό συνέδριο δυσλεξίας | Photos + Video

| Photos + Video

Το zarpanews.gr βρέθηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο δυσλεξίας, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών.

Στερεότυπα, ανισότητες, θεσμική ανεπάρκεια και έλλειψη ενημέρωσης συνθέτουν το εικόνα της δυσλεξίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ζωή γεμάτη εμπόδια, στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την εργασία για το δυσλεκτικό άτομο.

Με ζητούμενο η δυσλεξία «να γίνει πανευρωπαϊκό θέμα» διοργανώθηκε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών το πανευρωπαϊκό συνέδριο Dyslexia@work.Eu,

αποτέλεσμα ενός μεγάλου project, πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL (The Left), μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Αλέξης Γεωργούλης και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δυσλεξίας (EDA).

Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, την στιγμή που 1 στους 5 15χρονους Ευρωπαίους έχει πρόβλημα στην ανάγνωση ενώ ένα ποσοστό 3%-12% των μαθητών αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, δεν υπάρχει κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική προστασίας ή ειδικής μεταχείρισης των ατόμων αυτών, όταν ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Η κάλυψη αυτού του κενού όπως και η ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων στα κράτη – μέλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επισημάνσεων που έγιναν από τους εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών φορέων, ενώσεων γονέων και ομοσπονδιών για την δυσλεξία.

Α. Γεωργούλης: Να σταματήσει αυτό το υφέρπον bullying για τους δυσλεκτικούς

«Η δυσλεξία είναι μια αόρατη αναπηρία» σημείωσε ο Αλέξης Γεωργούλης. «Εγώ έμαθα ότι είμαι δυσλεκτικός στο β’ έτος του Πολυτεχνείου. Όλα τα κρίσιμα χρόνια, για την δημιουργία του χαρακτήρα μου, από το νηπιαγωγείο μέχρι την ενηλικίωση, περνούσα ένα εσωτερικό μαρτύριο, ένιωθα ότι δεν είμαι ικανός, ότι είμαι υποδεέστερος ότι χρειαζόταν να καταβάλω πέντε φορές περισσότερη προσπάθεια. Όταν το έμαθα, όταν ουσιαστικά κατανόησα τι σημαίνει, άλλαξε η αντίληψη που είχα για τον κόσμο και ουσιαστικά με βοήθησε, ακόμη και τόσο αργά, να μην είμαι τόσο σκληρός με τον εαυτό μου» τόνισε και προσέθεσε πως επειδή ακριβώς πρόκειται για κάτι που δεν φαίνεται, υπάρχει ένα υφέρπον bullying με τρομερό αντίκτυπο στην ψυχολογία του δυσλεκτικού ατόμου.

«Ως παιδί βρήκα το καταφύγιό μου στα μαθηματικά. Παρότι είχα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές σπουδές, για τα καλλιτεχνικά, θα ήθελα πολύ να μαθαίνω ιστορία της τέχνης όμως ο τρόπος που γίνεται το μάθημα στα σχολεία, δεν εξασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες, είναι το αντίθετό από αυτό που λέμε σήμερα συμπερίληψη.

Έτσι βρήκα καταφύγιο στα μαθηματικά. Γιατί εκεί ναι μεν εγώ ως δυσλεκτικός μπορεί να έκανα 10 λεπτά να διαβάσω την εκφώνηση που οι άλλοι έκαναν 30 δευτερόλεπτα, όμως έκανα άλλα 10 λεπτά να λύσω την άσκηση που οι άλλοι έκαναν 20.

Έτσι κατέληξα στο Πολυτεχνείο. Οι φόβοι μας είναι η πυξίδα μας. Δεν πρέπει ο φόβος να μας περιορίσει, πρέπει να μας οδηγήσει.» σημείωσε ο κ. Γεωργούλης.

Παράλληλα, τόνισε πως το ζητούμενο είναι «να αλλάξουν οι κανόνες»: Οι κανόνες δεν είναι φύση, είναι ανθρώπινες κατασκευές και αυτό σημαίνει ότι όσο παλιοί κι αν είναι, μπορούν να αλλάξουν. Η δυσλεξία δεν είναι αναπηρία, είναι απλώς  κάτι που δεν έχουμε λάβει υπόψη στους κανόνες που εμείς οι ίδιοι θέσαμε.

Ζητούμενο η δικτύωση 

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, το ζητούμενο είναι η δικτύωση μεταξύ των φορέων.

Ένας στους πέντε 15χρονους Ευρωπαίους έχει πρόβλημα στην ανάγνωση, τόνισε η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG EAC, Θέμις Χριστοφίδου, εκφράζοντας τον φόβο ότι η έλλειψη υποστήριξης σε διαφορετικές ανάγκες μάθησης μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από αυτό το στατιστικό στοιχείο.

Κάρτα Ευρωπαϊκής αναπηρίας 

Τη στήριξή τους στις δράσεις για την ένταξη των ατόμων με δυσλεξία στην αγορά εργασίας εξέφρασαν, μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και Πίνα Πιτσιέρνο και η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι. Για ένα πακέτο στήριξης του δημόσιου τομέα ώστε να προσληφθούν άτομα με αναπηρία και να διασφαλίσουν την επαγγελματική ένταξη έκανε λόγο η κ.Ντάλι, αναφερόμενη σε ένα πακέτο πρωτοβουλιών που ετοιμάζει η Κομισιόν: «Οι εργαζόμενοι με δυσλεξία μπορεί να είναι αναλογικά πολύ πιο περιθωριοποιημένοι ακριβώς λόγω του ότι είναι κάτι που δεν φαίνεται.  Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στο να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρόσφατα η κομισιόν παρουσίασε ένα πακέτο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης σε άτομα με αναπηρία. Θέλουμε να αυξηθεί το ποσοστό απασχολησιμότητας» τόνισε ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην «Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας» που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2023 για να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση της κατάστασης αναπηρίας μέσα στην ΕΕ που θα εφαρμοστεί στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας.

Στο συνέδριο έδωσαν το «παρών» επιστήμονες, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες και δημοσιογραφική αποστολή από την Ελλάδα, καλεσμένοι του Αλέξη Γεωργούλη.

Σε παρέμβασή της, η γραμματέας της Ομοσπονδίας, Βαΐα Μίκικη τόνισε ότι επί σειρά ετών διοργανώνονται συνέδρια ευαισθητοποίησης και ενημερώσεις για τις νέες εξελίξεις στις νευροεπιστήμες και ότι στην Ελλάδα ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εκδώσει οδηγό για τα δικαιώματα των πολιτών από ευπαθείς ομάδες, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες με μαθησιακές δυσκολίες. Η Ομοσπονδία με υπόμνημά της προς την υπουργό Παιδείας, όπως ανέφερε, ζητά να γίνουν αλλαγές και να συμπεριληφθούν οι πολίτες με μαθησιακές δυσκολίες στις ευπαθείς ομάδες.

Δείτε το βίντεο του συνεδρίου:

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

The post Το zarpanews.gr στο Ευρωκοινοβούλιο για το πανευρωπαϊκό συνέδριο δυσλεξίας | Photos + Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα