Τοπόλια, Φαλάσσαρνα και κατεδαφίσεις στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου

(Συνεχής ενημέρωση)

Για την εκτέλεση του έργου παράκαμψης Τοπολίων συζήτησε, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Μυλωνάκης, στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι έχει προτείνει χώρο για την απόθεση των μπαζών, δημοτική έκταση ανάμεσα στις Καλάθενες και το Σηρικάρι.

“Μέλημα μας είναι το πως θα τελειώσει γρήγορα το έργο, γιατί είναι ζωτικής σημασίας”, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κισσάμου, Γιώργος Φραγκιουδάκης ανέφερε ότι ο μόνος που κυνηγάει το να

γίνει το έργο, είναι η επιτροπή κάτοικων και πως «καλά έκαναν και ξεσηκωθήκαν και με βάση αυτό, το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή»

Ο Θοδωρής Σταθάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε ότι καταδικάζει τη δημοτική αρχή, η οποία, όπως είπε, προσπαθεί να φέρει διχόνοια ανάμεσα στους κατοίκους.

Ο Νίκος Καλογερής επισήμανε ότι μετά τη θεομηνία του 2019, οι νέες μελέτες για το έργο κατατέθηκαν πέρσι.

«Βρέθηκαν χρήματα και ξεκινήσαμε να θωρακίζουμε το έργο και αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει περίσσεια υλικών και τώρα η αποκατάσταση προκάλεσε μεγάλες ποσότητες που δεν είχαν προβλεφθεί.

Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε τα μπάζα από την κορυφή του βουνού και να τα πάμε σε μεγάλη απόσταση. Τα φορτηγά θα επιβάρυναν το κυκλοφορικό αλλά και θα διέλυαν το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Προσπαθήσαμε μαζί με τη διεύθυνση δασών να βρούμε χώρο, δεν έγινε εφικτό γιατί απορρίφθηκαν οι σχετικές μελέτες και πήραμε αρνητική απάντηση τον Αύγουστο.

Αν δεν βρεθεί χώρος σε μια λογική απόσταση, το έργο θα έχει πρόβλημα. Αυτό το έργο πρέπει να τελειώσει» είπε ο αντιπεριφερειάρχης. «Το μπάζωμα δεν επιτρέπεται και θα καθαρίσει το ρέμα. Και θα αναζητηθεί θέση για τα μπαζα μαζι με το δασαρχείο» είπε ακόμα.

Στο συμβούλιο αναφέρθηκε πως το έργο έχει υλοποιηθεί περίπου στο 65%.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι ο νέος χώρος απόθεσης – αν βρεθεί – θα είναι για την απόθεση των μπαζών που προκύπτουν από τα έργα αποκατάστασης.

Ο Θοδωρής Σταθάκης ρώτησε τον αντιπεριφερειάρχη αν η διεύθυνση δασών πρότεινε κάποιον χώρο για απόθεση μπαζών, και το αν θα υπάρξει οικονομική αδυναμία εκτέλεσης του έργου.

Ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι δεν έχει προταθεί κάτι κατάλληλο, ενώ καθησύχασε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα κόστη.

Για την κατεδάφιση των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισσάμου

Στην κατεδάφιση των κτιρίων του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισσάμου αναφέρθηκε η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Θοδωρής Σταθάκης υπενθύμισε το ιστορικό και επισήμανε ότι ο ανάδοχος δεν έχει δικαίωμα να παραλάβει από τα κτίρια τον εξοπλισμό, αλλά μόνο τα δομικά υλικά.

Είπε ότι η παράταξη του είχε επισημάνει τα προβλήματα από πριν, ρώτησε όμως γιατί ο δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση του αναδόχου στα σχολεία πριν απομακρυνθεί ο εξοπλισμός.

Τώρα ο ανάδοχος έχει στείλει εξώδικο όπου επισημαίνει πως ο νόμος προβλέπει ότι όλα όσα είναι στα σχολεία περιήλθαν στην ιδιοκτησία δικιά του από τη στιγμή της εγκατάστασης, καθώς, όπως υποστηρίζει, έτσι αναφέρει η νομοθεσία για τα έργα.

«Ο ανάδοχος ήδη ζητάει παρατάσεις και έχει σταματήσει», είπε ο πρώην δήμαρχος και αναρωτήθηκε αν όσα γίναν ήταν προσυνεννοημένα. «Έχουν φύγει πάνελ, αλουμίνια, τόρνοι και άλλα από τα σχολεία, είπε ο κ Σταθάκης και επισήμανε ότι όλα ανήκουν στη σχολική επιτροπή του δήμου Κισσάμου.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ως εκπρόσωπο του εργολάβου.

Οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από αυτό.

Ο διευθυντής του ΓΕΛ Κισσάμου, κ. Παπαευαγγέλου μίλησε επίσης στο συμβούλιο. Είπε ότι χάθηκαν υλικά και πως «είχαμε εννιά με δέκα ερκοντίσιον, δεν ξέρω που πήγαν. Μπροστά μου κάποιος όταν βγάζαμε το εργαστήριο φυσικής κάποιος έβγαλε τη μονάδα και την έβαλε στο αγροτικό του.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι όλα τα πράγματα που φορτωθήκαν παρουσία των εκπαιδευτικών, φορτώνονταν από τον Δήμο.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης απάντησε στη συνέχεια πως την ημέρα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, είχε υποσχεθεί πως όλα τα αντικείμενα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι ο εργολάβος μπορεί να έκανε εξώδικο αλλά θα λάβει απάντηση και πως όλα τα υλικά έχουν μεταφερθεί σε χώρους του δήμου εκτός από τους τόρνους που υπήρχαν στο σχολείο.

“Θα προβώ σε όποια διαδικασία χρειαστεί εφόσον δεν τακτοποιηθούν τα πράγματα όπως πρέπει για να πιέσω τον εργολάβο» είπε. «Ο εργολάβος δεν λέει κάποια αλήθεια» πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάκης. «Τα πράγματα θα τα πάρουμε σίγουρα».

Ωστόσο ο διευθυντής του σχολείου απάντησε ότι από τον Ιούνιο ήταν έτοιμο και περίμεναν σήμα από τον Δήμο για το τι θα κάνουν τα πράγματα.

Με τη σειρά του ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Ζουριδάκης Νεκτάριος μίλησε για θέατρο του παραλόγου, αλλά και για περίεργες ενέργειες του εργολάβου. Είπε ότι μετά τον σεισμό του 2019 μέρος του εξοπλισμού είχε μεταφερθεί σε προκατ αίθουσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είχε παραμείνει στο σχολείο.

«Παρακαλάμε τον εργολάβο να μας ανοίξει», ειπε ο διευθυντης, «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει η μεταφορά των πραγμάτων. Αν δεν ασχοληθεί η νομική σύμβουλος, δεν θα πάρουμε τα πράγματα πίσω», είπε ο κ. Ζουριδάκης.

Η νομική σύμβουλος του δήμου τοποθετήθηκε και αυτή στο συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς του εργολάβου. Επισήμανε πως ο εργολάβος δεν μπορεί να πάρει τον σχολικό εξοπλισμό, γιατί δεν αποτελεί υλικό κατεδάφισης.

Υπενθυμίζεται πως τα θέματα που απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου είναι:

1. Κατεδάφιση κτηρίου σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης (Λυκείων).
2. Έργο «Παράκαμψη Τ.Κ. Τοπολίων».
3. Τουριστική ανάπτυξη Δήμου Κισσάμου, νέες επενδύσεις.
4. Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη θέση Φαλάσαρνα Τ.Κ.Πλατάνου Δήμου Κισσάμου, από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε» Απόφαση 11/2022 Ε.Π.Ζ.
5. Έκδοση ψηφίσματος για το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
6. Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικά έξοδα.
7. Τροποποίηση προυπ/σμού έτους 2022. Απόφαση 172/2022 Ο.Ε.
8. Τριμηνιαία Έκθεση προυπ/σμού Δ Τριμήνου 2021. Απόφαση 160/22 Ο.Ε
9. Τριμηνιαία Έκθεση προυπ/σμού Α Τριμήνου 2022. Απόφαση 161/22 Ο.Ε.
10. Έγκριση της υπ.αρ.1/2022 απόφασης Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης.
11. Εκμίσθωση ελαιοδένδρων Κοινότητας Τοπολίων.
12. Απόφαση στήριξης συμβασιούχων υπηρεσίας υδροάρδευσης.
13. Ορισμός εκπροσώπων Δήμου στη συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Εργασίας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ERASMUS για τον τομέα της νεολαίας.

The post Τοπόλια, Φαλάσσαρνα και κατεδαφίσεις στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα