Τουρισμός για όλους: Τα μέτρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία σε τουριστικούς προορισμούς

Tην ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού προσβάσιμου τουρισμού προωθεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, βάσει του οποίου θεσπίζονται Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού και Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης.

Στόχο του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, αποτελούν η υιοθέτηση και η καθιέρωση πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού, όπως είναι η πιστοποίηση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων, οι

οποίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές για να γίνουν «φιλικές» σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και μειωμένη κινητικότητα.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας απονομής Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, με σκοπό την προώθηση και την ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σε τομείς όπως το δομημένο περιβάλλον, οι υποδομές και μεταφορές, οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. εμποδιζόμενα άτομα, άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυοι, παιδιά).

Ευκολία

Παράλληλα, θεσμοθετείται η διαδικασία απονομής Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης σε τουριστικές επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και είδους, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση και παρακίνησή τους, ώστε να γίνουν πιο φιλικές, προσβάσιμες και άρα ευκολότερα επισκέψιμες σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη βελτίωση και στην τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους όσοι επισκέπτονται τον προορισμό.

Με το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη περίπου 250 παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζόμενων ατόμων εν γένει. Η επιλογή των παραλιών θα γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Οργανωμένες παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και στις οποίες είναι δυνατό να εφαρμοστούν πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19.Παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με άλλες τουριστικές υποδομές, όπως θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας.Την ίδια στιγμή, περίπου 50 φυσικές θερμές πηγές κοντά σε παραλίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας έχουν λάβει έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο ανάπτυξης του τουρισμού υγείας και ευεξίας, παράλληλα με την ενίσχυση της «ασημένιας οικονομίας» (silver economy), δηλαδή της οικονομίας που συνδέεται με την κατηγορία του πληθυσμού των ενηλίκων άνω των 50 ετών.

Οι δράσεις

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος τουριστικά προσβάσιμος θαλάσσιος προορισμός ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

Κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία.Κατασκευή μη μόνιμων διαδρόμων στην παραλία, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην όχθη με αναπηρικό αμαξίδιο.Κατασκευή προσαρμοσμένων εγκαταστάσεων ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών (WC).Κατασκευή προσαρμοσμένων χώρων σκίασης για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού.Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του ΕΟΤ, www.gnto.gov.gr, www.visitgreece.gr και https://greecehealthfirst.gr/, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε άτομα με αναπηρία.

Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού προβλέπει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού.

Realnews.gr

The post Τουρισμός για όλους: Τα μέτρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία σε τουριστικούς προορισμούς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός,tourismos