Τους χώρισε ο πόλεμος, αλλά η αγάπη τους ένωσε στην Κρήτη | Video+Photos

Παρακολουθούσε τις ειδήσεις στο διαδίκτυο και την τηλεόραση εναγωνίως πιστεύοντας ότι είχε χάσει την οικογένειά του, αφού αγνοείτο η τύχη τους για μέρες.

Ο Μπακίρ Μοχάμεντ ήρθε στην Κρήτη από τη Βρετανία με τα παιδιά του για να βρει τη γυναίκα του που ναυάγησε με 43 ακόμα μετανάστες στα Παξιμάδια. Η Ρανγκίν Μιχαϊντίν λιποθύμησε με το που αντίκρισε το σύζυγό της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Τώρα ζητούν να επανενωθεί η οικογένειά τους

μετά από αυτή την περιπέτεια ζωής και θανάτου!​

Μπακίρ Μοχάμεντ: «Είναι μια χαρά, είμαι πανευτυχής, πολύ καλοί οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη, και εξυπηρετικοί. Ελπίζω η κυβέρνηση της Ελλάδας να μας βοηθήσει. Εάν απελαθεί πίσω στην Τουρκία ή το Ιράκ, κινδυνεύει από την οικογένειά της και την Τουρκία».

Ο Μπακίρ δεν πρόκειται να φύγει από το Ρέθυμνο, εάν δεν είναι ελεύθερος να φύγει με τη σύζυγό του που εδώ και 10 μέρες αγνοούσε την τύχη της. Αυτό που τονίζει τώρα είναι ότι η τυχόν απέλασή της θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της, επειδή στην Τουρκία οι πρόσφυγες απελαύνονται στην εμπόλεμη Συρία.

Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για Κούρδους του Ιράκ. Αν επιστρέψει όμως εκεί, η τύχη της δε θα είναι καλύτερη γιατί έφυγε κρυφά από την οικογένειά της. Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ ενόψει του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων.

Μπακίρ Μοχάμεντ: «Ας με βοηθήσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Είμαι με τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Τα παιδιά μου χάνουν μέρες από το σχολείο τώρα, αλλά δεν θα το κουνήσω από εδώ εάν δεν είναι ελεύθερη (η γυναίκα μου) σε αυτή την χώρα».​

Η ιστορία του Άσο Ρασίντ

Ο Άσο ενημερώθηκε από συγγενείς του που διάβασαν σε κουρδικά διαδικτυακά μέσα για την τύχη της γυναίκας του, που δεν είχε πει ούτε στον ίδιο ότι θα πλήρωνε διακινητές σε ένα παράτολμο ταξίδι ζωής και θανάτου προς την Ιταλία για να μπορέσει να τον βρει στη συνέχεια στη Βρετανία.

Άσο Ρασίντ: «Θα είμαι δυστυχής αν απελαθούν πίσω στην Τουρκία ή στο Ιράκ, δε θα είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να επιστρέψουν».

Αυτό που όλοι τώρα θέλουν, όπως τονίζει και η πρωτοβουλία προσφύγων Ρεθύμνου, είναι να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες για την επανένωση των δυο οικογενειών και να αφήσουν πίσω τους αυτή την περιπέτεια.

Άσο Ρασίντ: «Η σύζυγός μου, δεν μού είχε αποκαλύψει ότι θα ερχόταν με αυτόν τον τρόπο κοντά μου. Θέλει απλά να είναι μαζί μου, γι’ αυτό επέλεξε αυτό τον τρόπο. Έμαθα τα νέα από το διαδίκτυο, ήρθα αμέσως και μέχρι να δω ότι ζει η οικογένειά μου, με τα μάτια μου, το παιδί μου, τη γυναίκα μου, δεν πίστευα ότι είναι ζωντανοί!»

Η πρωτοβουλία προσφύγων έφερε στην επιφάνεια την προσπάθεια επανένωσης οικογενειών προσφύγων στο Ρέθυμνο, κάτι που επιβεβαίωσε ο Σαέντ Χαρσλάν που ζει εδώ και δεκαετίες στο Ρέθυμνο και κλήθηκε να διατελέσει χρέη διερμηνέα από τις πρώτες στιγμές που οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Αυτό που επιθυμούν τώρα είναι να σταθεί στο πλευρό τους η ελληνική πολιτεία και να προχωρήσει η επανένωσή τους με τους οικείους, μακριά από νέες περιπέτειες μετά και από όλες αυτές τις δραματικές στιγμές που έζησαν παλεύοντας με τα κύματα και την αφαγία για να κρατηθούν στη ζωή και αφού διανυκτέρευσαν σε ερημονήσια.

Ακόμα όμως και μόλις ένα 24ωρο μετά την δύσκολη αυτή περιπέτεια, στα πρόσωπα των παιδιών επανήλθε το χαμόγελο και κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο και κανείς, ούτε ο πόλεμος μπορεί να τούς το στερήσει, παίζουν και μάλιστα με ευρηματικότατο τρόπο, αφού χρησιμοποιούν φουσκωμένα… γάντια ως μπαλόνια!

Ο διερμηνέας, Σαέντ Χαρλσάν, μάς διαβεβαίωσε ότι εκτός από τους αλληλέγγυους πολίτες και η εκκλησία στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και εκτός από το φαγητό, προσφέρει ό,τι ακόμα τούς ζητηθεί, ερχόμενος σε συνεννόηση με τον πατέρα Γεώργιο Γαλεράκη, υπεύθυνο του φιλόπτωχου ταμείου της ΙΜΡΑ.

Οδηγήθηκαν στο γραφείο αλλοδαπών 9 μετανάστες για αποτύπωση, επειδή προχθές βρίσκονταν στο νοσοκομείο ή κι επειδή χρειάστηκε πιο ενδελεχής λήψη αποτυπωμάτων για δισταύρωση των στοιχείων τους μέσω Αθηνών, ενώ παράλληλα έγινε εμβολιασμός μαντού για να επαληθευθεί τη Δευτέρα ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Να σημειωθεί οτι προχωρά η δικογραφία και θα μεταβιβαστεί τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Ρεθύμνου που θα απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ οι 2 Γεωργιανοί διακινητές θα ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Οι πρόσφυγες που είναι Ιρανικής και Ιρακινής, Κουρδικής καταγωγής θα παραμείνουν στο Ρέθυμνο και στο λιμεναρχείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Αναζητήσεις
ρεθυμνο προσφυγες βρετανια
Τυχαία Θέματα