Τρόμος για προοδευτική διακυβέρνηση – Τριπλό «όχι» σε πρόωρες, νέο εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό

Με ένα τριπλό «όχι» σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό, ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στο κλείσιμο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Από τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 2022, ήταν εμφανής η αγωνία του να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο, κραδαίνοντας την απειλή από την

κάλπη της απλής αναλογικής να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ, Μέρα25 και με την ανοχή του ΚΚΕ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, για να στηρίξει τον συλλογισμό του, υποστήριξε ότι ο κ. Ν. Ανδρουλάκης είναι «πιο κοντά» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στα αλλεπάλληλα ερωτήματα για τους λόγους παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν είμαι κωλοτούμπας

Με τη φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά από μία εβδομάδα, κατά την οποία στενοί του συνεργάτες και κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιχειρηματολογούσαν για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας λόγω της διεθνούς κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι… «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν νοούνται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές» και ότι “θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο”, γιατί θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο» να προχωρήσει σε παρέμβαση που θα κατέβαζε τον πήχη της αυτοδυναμίας, από το περίπου 37% που είναι σήμερα, για να έχει η Ν.Δ. μεγαλύτερες πιθανότητες για αυτοδυναμία. «Προτιμώ να καταναλώσω την ενέργειας μου για να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης μέσα από μία αυτοδύναμη Ν.Δ.».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα προχωρούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και δεχόταν ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνούσε στην από κοινού αλλαγή του», κάτι που όμως, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι θα συμβεί.

«Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δεν θα την υποθηκεύσω για κανένα λόγο» κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι… επιθυμούν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με την κάλπη της απλής αναλογικής. «Αυτή είναι μία αποσταθεροποιητική ενέργεια» υποστήριξε, σημειώνοντας τον κίνδυνο εν μέσω εθνικής προκλήσεων και της τουρκικής επιθετικότητας να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση». Αν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του λαού, έχω επιφυλάξεις. Να ξέρουν οι πολίτες τις συνέπειες», πρόσθεσε ερωτώμενος αργότερα για τον χαρακτηρισμό «τερατογέννεση».

Τι εννούσε;

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα ερωτήματα για τους λόγους παρακολούθησης του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τεκμηριωμένη» την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, προσθέτοντας ότι τα ρήγματα στην εθνική ασφάλεια δεν δημιουργούνται από τον μπακάλη ή το μανάβη, αλλά από πρόσωπα με εξουσία και κύρος. Κάλεσε μάλιστα εκ νέου τον κ. Ανδρουλάκη να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης του.

«Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ.Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση του ζητήματος», είπε, ρίχνοντάς τα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε πως «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση».

«Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη, ήταν προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές», κατέληξε.

ieidiseis.gr

The post Τρόμος για προοδευτική διακυβέρνηση – Τριπλό «όχι» σε πρόωρες, νέο εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα