Τσίπρας: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει έναν διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια
Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, και γι΄ αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά, αντιθέτως ένταση των προσπαθειών, είναι το μήνυμα που έστειλε στα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τη διετία, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας
Η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει την άθλια υπόθεση Noor-1
Ως προς τα σκάνδαλα που βρίσκονται υπό διερεύνηση και την «άθλια», όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση με το Noor-1, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της και δεν πρόκειται να υπάρξουν συγκαλύψεις ή υποχωρήσεις.
«Από τη δική μας πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε δεσμευτεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού του κ. Παπαντωνίου, είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.
Είτε όμως πρόκειται και ακόμη περισσότερο εγώ θα έλεγα, για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια υπόθεση του Noor-1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».
Σε νέα κατάσταση η χώρα
«Από την προηγούμενη Πέμπτη, η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η απόφαση του Eurogroup, δίνει για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, έναν καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.
Αμέσως μετά ανέφερε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η συμφωνία στο Eurogroup αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχαν τεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και είναι οι εξής:
«1. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Στην απόφαση επαναλαμβάνεται πως το κριτήριο βιωσιμότητας του χρέους πλέον αποτελεί το όριο των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου που δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Και για να επιτευχθεί αυτό, ορίστηκε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις του σταθμισμένου μέσου όρου των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και περίοδος χάριτος των επιτοκίων μέχρι και για 15 έτη.
2. Έγινε αποδεκτή η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» για συμπερίληψη στα μέτρα, της ρήτρας ανάπτυξης. Γαλλική πρόταση που θυμίζω όμως, ότι αποτελούσε και πάγια διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης από το 2015. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, πιθανή αρνητική εξέλιξη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα συνοδεύεται από αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και άρα με αυτό τον τρόπο, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι καθιστούμε τους εταίρους μας, συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, έχουν πολύ ισχυρά κίνητρα και αυτοί για να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
3. Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη αλλά κυρίως κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα μπορέσει μέσω της μόχλευσης υπαρχόντων αλλά και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διευκολύνσεις, πόρους σε ειδικά και επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση, δεδομένου ότι αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο έλειπε από τη χώρα που το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρωζώνη.
4. Η συγκεκριμένη δέσμευση, για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Για τη δυνατότητα από το τέλος του προγράμματος και μετά, να μπορεί αυτοδύναμα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της και τις ανάγκες της. Έμπρακτη στήριξη που θα πάρει τη μορφή ενός αποθεματικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παν ενδεχόμενο. Ακόμη και σε περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να υποστούν πιέσεις από τις αγορές χρήματος, ώστε αυτές οι πιέσεις να αντιμετωπιστούν και να συγκρατηθούν τα επιτόκια των ομολόγων».
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι
«Είναι για τους παραπάνω λόγους που ορθώς πιστεύω, αμέσως μετά την απόφαση, δηλώσαμε χωρίς ακρότητες, χωρίς πανηγυρισμούς, συγκρατημένα, αλλά νομίζω ορθώς δηλώσαμε, ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, που αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί τρεις εβδομάδες πριν, πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που είχαμε τότε στο τραπέζι, που δεν αντιστοιχούσε όμως στις απαιτήσεις της στιγμής και δεν εγγυόταν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου της χώρας με ασφάλεια στις αγορές», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Απάντηση στην αντιπολίτευση
Στο σημείο αυτό απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «το αποτέλεσμα κρίνεται πέραν ημών και κρίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή από αυτούς που θα κληθούν σύντομα να ξαναεμπιστευθούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στην Ελλάδα και στα ελληνικά ομόλογα» και σημείωσε ότι τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο που κυμαινόταν περίπου στο 5,5 %. Και αυτό, εξήγησε, «αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια όλοι στην Ευρώπη που μιλούν για μια απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια κάποιοι εδώ, κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που ομιλούν για αποτυχία».
Ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης- νέες θέσεις εργασίας
Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η περαιτέρω καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα, με πολύ καλούς όρους, να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όχι εκβιαστικά, όχι απόλυτα προστατευμένα και βεβιασμένα, όπως έγινε το 2014, αλλά ανοιχτά, με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους.
Για το επόμενο διάστημα τόνισε ότι μπορούμε να δούμε:
-Ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενδεχομένως πιο υψηλούς από αυτούς που είχαμε εκτιμήσει.
-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες, στην ανάγκη νέων μέτρων, καθώς η ίδια η πορεία της οικονομίας θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Βεβαίως, με την ταυτόχρονη χρηστή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα.
Τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια
Ξεκινούν από τη Δυτική Μακεδονία (το επόμενο δεκαπενθήμερο) τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και σε αυτά θα καθοριστούν, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής, αξιοποιώντας άμεσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και της κάθε Περιφέρειας.
Εκκίνηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την εκκίνηση των ώριμων επενδυτικών σχεδίων και υπογράμμισε: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ένα από τα πρώτιστα καθήκοντα της νέας περιόδου, είναι το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε υπουργού, ώστε φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, να ξεκολλήσουν. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα καθήκον που μας το δίνει η ίδια η κοινωνία, ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας, ότι πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε όπως είπα πριν, να μην διαχειριστούμε απλά το μομέντουμ, να το αξιοποιήσουμε. Και άρα πολλές φορές σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με μικροσυμφέροντα, αλλά και με τον φόβο απέναντι στην ευθύνη που πολλές φορές κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες».
Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη
Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη. «Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε επενδυτικά σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση ενώ πρέπει να είμαστε κάθετοι και άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, μέσω των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που σε συνθήκες ύφεσης του εργατικού συνδικαλισμού, λόγω της υψηλής ανεργίας, αποτελούν ενδεχομένως και το μοναδικό εργαλείο προστασίας των εργαζόμενων σήμερα», προσέθεσε.
Σημαντικά αποτελέσματα στην απασχόληση
Παράλληλα παρουσίασε στοιχεία για τα αποτελέσματα στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία: «Από τον Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα, το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι για πρώτη φορά θετικό και όχι απλά θετικό, αλλά αξιόλογο. Περίπου 230.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 230.000 θέσεις εργασίας από τον Γενάρη του 2015 ως σήμερα. Επιτρέψτε μου εδώ και μία αντιπαραβολή για να έχουμε πλήρη εικόνα.
Την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου, την πρώτη περίοδο της κρίσης, είχαμε αρνητικό ισοζύγιο, χάθηκαν 543.000 θέσεις εργασίας. Αμέσως μετά, την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου, χάθηκαν 93.000 θέσεις εργασίας και αμέσως μετά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά είχαμε αρνητικό ισοζύγιο κατά 259.000 θέσεις εργασίας. Και από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα έχουμε το θετικό ισοζύγιο με τις 230.000 θέσεις εργασίας. Προφανώς, δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της καταστροφικής περιόδου 2010-2015. Όμως, πράγματι αποτελεί θράσος από ορισμένους να μας κουνάν και το δάχτυλο.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πριν κλείσει η αξιολόγηση, είχαμε ρεκόρ 17ετίας με 92.000 τον Απρίλιο και 89.000 το Μάιο, θετικό ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας».
Η βέλτιστη λύση για τους συμβασιούχους
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας, αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».
Ως προς το θέμα με τους συμβασιούχους είπε ότι «άμεσα με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού δημοσίου» και σημείωσε ότι το θέμα δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά πολλά χρόνια πριν και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρείας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Δεν υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς ότι «δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών» και η Βουλή θα κλείσει μόνο για λίγες μέρες, ώστε να αξιοποιηθεί το διάστημα του καλοκαιριού για να προχωρήσουν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν έχετε ιδέα σε τι χρησιμεύει το συρτάρι κάτω από τον φούρνο σας! Και όχι δεν είναι για τα ταψιά...
- Καρκίνος παχέος εντέρου: Το φρούτο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα
- Συνταξιούχος βγαίνει το πρώτο του ραντεβού έπειτα από 55 χρόνια με μια… 22χρονη
- Γυναίκα δέχτηκε επίθεση σε λεωφορείο επειδή φορούσε σορτσάκι
- Μέγα σημείο: Δάκρυσε εικόνα της Αγίας Παρασκευής (pics+vid)
- Συνελήφθη υπεύθυνος catering για δηλητηρίαση 700 στρατιωτών
- Ολυμπιακός: Τεράστια πρόταση στον Λάρκιν!
- Ποινή κάθειρξης 9 ετών για τα επεισόδια στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης
- "Βόμβα" με Σόνι Ουίμς θέλει να... πυροδοτήσει ο Παναθηναϊκός
- Ρεκόρ Γκίνες σε παραδόσεις από τη Fiat
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Συνέχιση της διαδικασία πληρωμής για τα αναλώσιμα ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
- Τσίπρας: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει έναν διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια
- Τι να ΜΗΝ φάτε αν είναι να βγείτε στην παραλία
- Θεϊκό calzone σοκολάτα μπανάνα
- Ο Άδωνις θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη
- Το πανεπιστήμιο Κρήτης στα 200 καλύτερα της Ευρώπης και στα 350 του κόσμου!
- Χανιά | Ο Δήμος Πλατανιά στηρίζει τον αγώνα των υπαλλήλων καθαριότητας
- Θετικός ο Σάκης Παπαβασιλείου για την επιστροφή του στον ΑΟ Χανιά
- Προσοχή! Αποσύρεται κόλλα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε χλωροφόρμιο | Photo
- Χανιά | Αναβάθμιση υποδομών και μέτρα κατά της λειψυδρίας στον Δήμο Σφακίων
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Τσίπρας: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει έναν διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια
- Ο Άδωνις θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη
- Τι να ΜΗΝ φάτε αν είναι να βγείτε στην παραλία
- Συγγνώμη από τη Μέι για τη διαχείριση της τραγωδίας του Γκρέφελ
- Ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Χανίων για τον Βαρδή Τσουρή
- Κρήτη | Σύσκεψη για το έργο βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα Λινοπεράματα
- Θετικός ο Σάκης Παπαβασιλείου για την επιστροφή του στον ΑΟ Χανιά
- Στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας ο Δήμαρχος Χανίων
- Τα τιρκουάζ nail art μοιάζουν με κοσμήματα! | Photos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανευρωπαϊκή διάκριση για την Τήλο σε έργα βιώσιμης ενέργειας
- Συνδέουν την ΑΕΚ με τον Σέρχιο Κόρδοβα
- Απίστευτο: «Χρεοκοπημένος» κηρύχθηκε πασίγνωστος αθλητής (Photos)
- Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Εκατόμβη νεκρών από συγκρούσεις ενόπλων οργανώσεων
- Εξώδικα σε στάνες και κοτέτσια για τα παλιά δάνεια της ΑΤΕ με την εγγύηση του Δημοσίου
- Δόθηκε παράταση για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.
- Η Μέι ζήτησε «συγγνώμη» για την διαχείριση της καταστροφής στον πύργο Γκρένφελ
- Νάξος: Φρικτό ατύχημα με το kite surf
- Μέγα θαύμα: Δάκρυσε εικόνα της Αγίας Παρασκευής - Σημείο των καιρών; [photos+video]
- Δήμος Ζακύνθου: Έκθεση ζωγραφικής για Έλληνες και Ιταλούς