Τσίπρας: Κάντε εκλογές νωρίτερα, ακόμη και τον Μάρτιο – Είστε ήδη δεύτερο κόμμα

Τα «θεσμικά αντανακλαστικά» του κοινοβουλίου σχολίασε με την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και τις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως υπενθύμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει την επίκαιρη επερώτηση στα μέσα Νοεμβρίου και συζητείται τέσσερις μήνες μετά.

«Κάλλιο

αργά παρά ποτέ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως έχει σημασία η σημερινή συζήτηση, παρότι διεξάγεται σε ένα κλίμα πολύ βαρύ που περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας που είχε ξεσπάσει πριν τον πόλεμο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, είναι λάθος συνηθίσουμε την έννοια της απώλειας, να έχουμε καθημερινά 50-60 νεκρούς και να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά γιατί όταν ζητήσαμε αυτή την συζήτηση είχαμε 100-150 νεκρούς και το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι εσείς λέτε ότι τα κάνατε όλα πολύ καλά και ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Θάνος Πλεύρη και στην Μίνα Γκάγκα «12.733 απώλειες σε 6 μήνες έχετε στη πλάτη σας. Σχεδόν οι μισές απώλειες έγιναν επί της δικής σας θητείας». Και συνέχισε λέγοντας πως «και έχουμε τις συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε χειρότεροι σε αναλογία πληθυσμού και να έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους χώρες που βίωσαν με ένταση την πανδημία όπως η Ιταλία όπου είχε την εκατόμβη στο Μπέργκαμο, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, χώρες δηλαδή που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή.

Αλλά και χώρες με συγκρίσιμο μέγεθος όπως το Βέλγιο». Και τόνισε πως «έχετε το θράσος να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβέρνησε σωστά σε συνθήκες μνημονιακών περικοπών και δημοσιονομική ασφυξίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «είστε η κυβέρνηση της δικαιολογίας, η πανδημία είναι παγκόσμια απειλή λέτε. Το ίδιο λέτε και με τα καιρικά φαινόμενα, κάηκε η μισή Ελλάδα και λέτε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Για την ακρίβεια φταίει ο Πούτιν όχι εσείς, είχατε σοβαρή ενεργειακή πολιτική με ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βίαιη απολιγνιτοποίηση».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την «γαλάζια» κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη εμμονή τονίζοντας πως «αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που έχετε για την μετά covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι υπερβολή ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Είναι μέγα ατύχημα ότι κυβερνήσατε την περίοδο της πανδημίας γιατί εκτός από ανίκανοι είστε και ιδεοληπτικοί».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «το ΕΣΥ και το προσωπικό δίνει τρομακτική μάχη όχι μόνο με 3 χιλ. λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με το 2019 αλλά και με λιγότερους κατά 10 χιλ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά από την απόφαση σας να μην αναπληρώσετε τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή, την ώρα που υπηρετούν πάνω από 15.000 συμβασιούχοι».



«Παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τα καρτέλ της ενέργειας»

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ακρίβειας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «τους τροχονόμους, τους παρατηρητές και τους σχολιάστες». Όπως είπε «είχα ζητήσει από τη ΔΕΘ να μειώσει τον ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Κομισιόν, να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, γιατί αρνείστε; Μας λέτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος; Αλήθεια; Αφού είμαστε σε ρήτρα διαφυγής και από ό,τι λένε θα υπάρχει και για το 2023, γιατί δεν το κάνετε;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως από σήμερα «και η Πορτογαλία θέτει σε εφαρμογή τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Τι περιμένετε εσείς; Είμαστε η μοναδική χώρα μαζί με την Εσθονία που δεν έχουμε κάνει αύξηση κατώτατου μισθού εκτός από την ελάχιστη των 2 ευρώ. Και δικαιολογείτε την επιλογή σας αυτοί λέγοντας ότι θα ωφεληθούν αυτοί που έχουν Καγιέν; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;». «Παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τα καρτέλ της ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Πάνω από 1 δισ. είναι η αισχροκέρδεια» είπε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, λέγοντας πως οι υπουργοί ασχολούνται με που θα είναι υποψήφιοι και πως θα οργανώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. «Γιατί έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Ορίστε εκλογές, θέλετε το Μάιο; Κάντε τις νωρίτερα, ακόμα και τον Μάρτιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα. Γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αλαζονεία και την ανικανότητά σας, να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

The post Τσίπρας: Κάντε εκλογές νωρίτερα, ακόμη και τον Μάρτιο – Είστε ήδη δεύτερο κόμμα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα