Τζιάνι Ινφαντίνο: Ο Ελβετός παράγοντας που «λέρωσε» το Μουντιάλ!

Το υπερθέαμα που απολαύσαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει σχέση με το Κατάρ. Οι Μέσι, Εμπαπέ, Μόντριτς και τα άλλα αστέρια θα απέδιδαν εξίσου κι οπουδήποτε αλλού.

Όσο κι αν προσπάθησαν η FIFA και η… Καϊλή, το Κατάρ θα μείνει στην Ιστορία μόνο για εξωποδοσφαιρικούς λόγους. Για τις μίζες που μοίραζε προκειμένου να πάρει το Μουντιάλ και για τις βαλίτσες μέχρι και σε ευρωβουλευτές μήπως και πείσει ότι δεν έχει ευθύνη για τους 6.500 νεκρούς εργάτες.

Όμως, ακόμα και την ώρα της μεγάλης δόξας του Μέσι, η FIFA

έβαλε το χέρι της για να τη στιγματίσει. Του φόρεσε μαύρη… κελεμπία. Αμέσως τα social media γελοιοποίησαν με σχόλια τη δουλοπρέπεια του προέδρου της FIFA να δεχτεί τα καπρίτσια του σεΐχη Αλ Θανί. Ο Μέσι, που πιθανόν και να μην κατάλαβε καλά καλά μέσα στο μεθύσι της νίκης τι μεθόδευσαν κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη του ο σεΐχης και ο Ινφαντίνο, ξεφορτώθηκε γρήγορα μετά την απονομή το ακαλαίσθητο ρούχο. Αλλά ο Ινφαντίνο απέδειξε ακόμα μία φορά ποιος ήταν ο ρόλος του: κολαούζος του Κατάρ!

Παραμονή έναρξης του Μουντιάλ ο Ινφαντίνο είχε ένα παραλήρημα που ξεπέρασε ακόμα κι αυτό της Καϊλή στην Ευρωβουλή. Κατηγόρησε την Ευρώπη για ρατσισμό και υποκρισία επειδή κριτικάρει το Κατάρ. Είπε «μην τα βάζετε με το Κατάρ, σταυρώστε εμένα», βάζοντας τα στήθη του μπροστά για να σώσει τον σεΐχη. «Δικαιολόγησε» τις εργασιακές συνθήκες στα γιαπιά των γηπέδων με μια απάνθρωπη τοποθέτηση: «Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται και βγάζουν τα δεκαπλάσια από ό,τι στη χώρα τους και βοηθούν τις οικογένειές τους να επιβιώσουν».

Υπάρχουν δύο ουσιώδεις λεπτομέρειες που αξίζει να ειπωθούν. Δεν ήταν ο Ινφαντίνο που ανέθεσε στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2010, όταν έγιναν οι εκλογές της μίζας για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022, πρόεδρος της FIFA ήταν ο Σεπ Μπλάτερ. Αργότερα ο Μπλάτερ εκδιώχθηκε κατηγορούμενος για σκάνδαλα διαφθοράς. Τότε ήταν που τον διαδέχθηκε ο Ινφαντίνο.

Η FIFA μπορεί να ενεργεί όπως θέλει

Μία άλλη παράμετρος είναι ότι, νομικά, η FIFA δεν είναι υπόλογη στα κράτη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή οπουδήποτε αλλού. Πρακτικά, μπορεί να ενεργεί όπως θέλει. Η FIFA, με γραφεία στη Ζυρίχη, όπως και η ΔΟΕ στη Λοζάνη, είναι κοινά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Υπάγονται αποκλειστικά στον ελβετικό νόμο περί ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η FIFA δεν λογοδοτεί σε Ε.Ε. ή άλλες Ενώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Λειτουργεί με τους κανόνες ενός οποιουδήποτε ελβετικού «μαγαζιού». Μάλιστα, όταν σκάνε σκάνδαλα, τότε την αρμοδιότητα διερεύνησης – εκδίκασης έχει η «Επιτροπή… Ηθικής» της ίδιας της FIFA. Αυτή η επιτροπή «απέλυσε» τον Μπλάτερ.

Αντίθετα, η FIFA έχει καταφέρει να υποχρεώνει όλες τις χώρες να ψηφίζουν στα Κοινοβούλιά τους το καταστατικό της. Διά ροπάλου, μάλιστα, αφού όποιο κράτος δεν εναρμονιστεί, αυτομάτως αποκλείεται από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Στα έξι χρόνια προεδρίας Ινφαντίνο και μετά τον διασυρμό της FIFA με τα σκάνδαλα Μπλάτερ, θα περίμενε κανείς ότι ο Ελβετοϊταλός θα λειτουργεί πολύ πιο προσεκτικά. Ομως, ήδη έχουν μαζευτεί πολλά και γι’ αυτόν. Οχι μόνο για το «ξέπλυμα» που τόσο ξεδιάντροπα έκανε στο καθεστώς του Κατάρ.

Τον Απρίλιο του 2016, με το που ανέλαβε πρόεδρος, το όνομά του ενεπλάκη στα Panama Papers. Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Ινφαντίνο υπέγραψε ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων με offshore εταιρίες που βρέθηκαν στα Panama Papers. Αυτό συνέβη το 2003-06, όταν ήταν διευθυντής της νομικής υπηρεσίας FIFA. O Ινφαντίνο απλώς διέψευσε.

Αμέσως μετά ο Ινφαντίνο πρωταγωνίστησε σε άλλο σκάνδαλο, ότι στους πρώτους μήνες της θητείας του έκανε παράνομες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και παράνομες δαπάνες για προσωπικά του έξοδα, όπως 10.000 ευρώ για αγορά στρωμάτων στο σπίτι του, 7.500 ευρώ για μηχάνημα γυμναστικής, 1.250 ευρώ για… σμόκιν, κ.ά.

«Απέτυχε στα θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας»

Κατηγορήθηκε επίσης ότι δέχθηκε ειδική μεταχείριση από το Κατάρ με ιδιωτικά τζετ, αλλά και για μυστική συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας την εποχή που ερευνούσε σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA. Η Επιτροπή… Ηθικής της FIFA δεν επέβαλε κυρώσεις, αλλά ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου Ρουμενίγκε είχε δηλώσει: «Ο Ινφαντίνο απέτυχε στα θέματα διαφάνειας και δημοκρατίας».

Ο εν λόγω εισαγγελέας, ονόματι Λομπέρ, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατηγορία σε πειθαρχικό έλεγχο ότι έλεγε ψέματα και έκανε παράβαση καθήκοντος κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το 2020 το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας διόρισε έκτακτο εισαγγελέα για την «εξέταση των ποινικών καταγγελιών εναντίον των Τζάνι Ινφαντίνο, Μικαέλ Λομπέρ».

Τον Νοέμβριο του 2018 ξέσπασε το σκάνδαλο με τα αποκαλούμενα «Football Leeks». Ο πρόεδρος της FIFA φέρεται ότι έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο ώστε δύο ομάδες να παραβιάσουν τους οικονομικούς κανόνες. Πρόκειται για την Παρί Σεν Ζερμέν, που ανήκει στους ανθρώπους του καθεστώτος Κατάρ, και τη Μάντσεστερ Σίτι, με ιδιοκτήτη τον Μανσούρ των Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ινφαντίνο είναι σταθερά στο στόχαστρο των Γερμανών. Ο Φίλιπ Λαμ, πρώην αρχηγός της Εθνικής, δήλωσε πρόσφατα: «Ο Ινφαντίνο εκμεταλλεύεται το ποδόσφαιρο. Αυτός είναι το πρόβλημα της FIFA». Αυτό που πάνω απ’ όλα απέδειξε το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι ότι η FIFA για ακόμα μία φορά έχει πέσει σε λάθος χέρια..

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1970 στο Μπριγκ της Ελβετίας. Είναι γιος Ιταλών μεταναστών και σπούδασε Νομική. Αρχισε να εργάζεται στην UEFA από το 2000 και το 2009 έγινε γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ηταν μέλος της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων της FIFA και το 2016, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Σεπ Μπλάτερ που αποπέμφθηκε, εξελέγη νέος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία τού απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας.

Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης

The post Τζιάνι Ινφαντίνο: Ο Ελβετός παράγοντας που «λέρωσε» το Μουντιάλ! appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα