Τζορτζ Φλόιντ: Τι άλλαξε και τι όχι στις ΗΠΑ έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του

Οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα: Τόσο διήρκησε η δολοφονία σε κοινή θέα του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου του 2020 από λευκό αστυνομικό, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, προκαλώντας ένα πρωτοφανές διεθνές κύμα οργής για την αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό.

Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ «I can’t breathe» έγιναν το σύνθημα εκατοντάδων πορειών διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με το αντιρατσιστικό κίνημα «Black

Lives Matter» να επανέρχεται στο προσκήνιο αξιώνοντας φυλετική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Από τη δολοφονία Φλόιντ μέχρι σήμερα, το παρατηρητήριο Mapping Police Violence έχει καταγράψει 1.068 δολοφονίες με δράστες αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Το 2020, συνολικά 1.127 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε μόλις 16 υποθέσεις.

Από το 2013 έως το 2021 έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ 9.170 αστυνομικές δολοφονίες εκ των οποίων το 1,7% «βρήκε» τον δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ μόλις για το 0,4% των υποθέσεων υπήρξε καταδίκη των αστυνομικών.

Χαρτογραφώντας την αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα του Mapping Police Violence καταλήγει ότι είναι σχεδόν τρεις φορές πιθανότερο ένας αφροαμερικανός να σκοτωθεί από την αστυνομία, έναντι ενός λευκού πολίτη, παρόλο που οι αφροαμερικανοί αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανού για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον Μάρτιο ένα σχέδιο νόμου για την πρόληψη της κατάχρησης εξουσίας από τους αστυνομικούς.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχικά εισήγαγαν και ψήφισαν το νομοσχέδιο με τίτλο «Τζορτζ Φλόιντ Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση» το 2020, μετά τον θάνατο από ασφυξία του Φλόιντ, αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ στη Γερουσία, η οποία ήταν υπό τον ρεπουμπλικανικό έλεγχο τότε.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση τεχνικών χειρισμού υπόπτων που προκαλούν ασφυξία, τον περιορισμό της μεταφοράς στρατιωτικών εξοπλισμών στις δυνάμεις της τάξης, τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που απολύθηκαν για κακοποιήσεις.

Το κείμενο αυτό επιτίθεται επίσης στην ευρεία ασυλία που απολαμβάνει η αστυνομία σε περίπτωση αστικών διώξεων. Επίσης προβλέπει το τέλος των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες, των ενταλμάτων σύλληψης που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να μπουν στο σπίτι υπόπτων χωρίς να χτυπήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ανήκει η δολοφονία της 26χρονης Μπερόνα Τέιλορ, Αφροαμερικανίδας τραυματιοφορέα, η οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς τον περσινό Μάρτιο μέσα στο διαμέρισμά της. Οι αστυνομικοί -όταν έσπασαν την πόρτα της χωρίς καμία προειδοποίηση- φορούσαν πολιτικά, δεν είχαν ταυτοποιηθεί, ενώ καμία έρευνα δεν διεξήχθη από τις αρχές για την αποπομπή τους από το αστυνομικό σώμα.

cnn.gr

The post Τζορτζ Φλόιντ: Τι άλλαξε και τι όχι στις ΗΠΑ έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα