Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γερμανία μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα»

Σε βαθιά πολιτική κρίση φαίνεται να βυθίζεται η Γερμανία, καθώς όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι κάτι που ουδείς μπορεί σε αυτή τη φάση να αποκλείσει. Μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο CDU, το FDP και τους πράσινους, αρχικά τα βλέμματα στράφηκαν στον Μάρτιν Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο με δηλώσεις του, ο κ. Σουλτς ξεκαθάρισε ότι η στάση των σοσιαλδημοκρατών δεν έχει αλλάξει, καθώς

συνεχίζουν να είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ έκανε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να μην επιστραφεί η εντολή στους ψηφοφόρους, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, συναντώντας όλους τους ενδιαφερόμενους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες τρία είναι τα σενάρια που διαμορφώνονται για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία. Σενάριο πρώτο, η αναβίωση της «Τζαμάικα» μέσω υπαναχώρησης των Φιλελευθέρων. Το σενάριο αυτό δεν θεωρείται πιθανό. Σενάριο δεύτερο, κυβέρνηση μειοψηφίας από τη Μέρκελ, με τη σιωπηρή στήριξη των Φιλελευθέρων, κάτι που οι τελευταίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να πράξουν. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα προϋπέθετε συνεχείς διαβουλεύσεις σε κάθε νομοσχέδιο για την επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας στη γερμανική Βουλή. Σενάριο τρίτο, νέες εκλογές.

Σουλτς: Να αξιολογήσουν οι πολίτες την κατάσταση
Οι γερμανοί πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την πολιτική κατάσταση μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν φοβάται τις εκλογές.

Ο Σουλτς ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να μην διατίθεται να προχωρήσει σε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό την Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, ο κυρίαρχος, δηλαδή οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να επαναξιολογήσουν το τι συμβαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τον γερμανό πρόεδρο κ. Στάινμάγερ την Τετάρτη.

Σταϊνμάγερ: Να μην επιστραφεί η εντολή
Τα κόμματα δεν πρέπει να επιστρέψουν την εντολή στους ψηφοφόρους, δήλωσε από τη μεριά του ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως πρέπει να επανεξετάσουν την βούληση τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιο τόνισε πως θα έχει συνομιλίες με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διερευνητικές επαφές, καθώς και άλλων κομμάτων, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους γερμανικών θεσμών.

Ανυσηχία στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα» μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από τις συνομιλίες. Το FDP αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις συνομιλίες με τη συντηρητική ένωση της Μέρκελ και τους Πράσινους, που κράτησαν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, επικαλούμενοι αγεφύρωτες διαφορές. Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στις χρηματαγορές. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για μέρα «βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία» και επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Νέες εκλογές έως τον Απρίλιο;
Ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων εκτίμησε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι θα γίνουν νέες εκλογές κοντά στην περίοδο του Πάσχα, (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Ο Τριτίν κατηγόρησε το FDP ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες: «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου του FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγεί ενισχυμένη απο τις διευρευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ.Τριτίν.

Λίντνερ: Καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε λάθος
Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες. Ο Λίντνερ τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε, από το να κυβερνήσουμε λάθος».

Ο κ. Λίντνερ διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινή βάση, σε πνεύμα εμπιστοσύνης, για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Τα τέσσερα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή ιδέα και σε μια βάση εμπιστοσύνης, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι δεν κατηγορεί κανέναν επειδή θέλει να μείνει πιστός στις αρχές του, αλλά και το FDP εννοεί να μείνει πιστό στις δικές του αρχές.

«Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, καθώς αμφισβητήθηκαν οι προσδοκώμενοι συμβιβασμοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός του FDP.

Πράσινοι: Οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τον συνασπισμό
Η «Τζαμάικα» καταστράφηκε και απορρίφθηκε από τους Φιλελεύθερους (FDP), δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, αναφερόμενος στην αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι «οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τον συνασπισμό».

«Πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός συνασπισμός που ήταν εφικτός μετά τις εκλογές δεν ήταν επιθυμητός από το ένα κόμμα το οποίο διαπραγματευόταν μαζί μας. Η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι στοιχειώδης για μια λειτουργούσα δημοκρατία», έγραψε ο Έζντεμιρ αμέσως μετά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά της, η έτερη συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία ήταν εφικτή. «Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη», δήλωσε, για να σημειώσει ότι ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά οι Πράσινοι ήθελαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτός ο συνασπισμός να λειτουργήσει. «Αποτελεί πολιτική ευθύνη να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι η συμμαχία ήταν εφικτή. Απείχαμε μόνο σε κάποια σημεία ο ένας από τον άλλον. Και σε πολλά σημεία ήμασταν πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε κανείς. Στην μετανάστευση, στο κλίμα, στην γεωργία», κατέληξε.

Το FDP απόψε τα παράτησε, είναι κρίμα. Αυτό την ίδια στιγμή συνεπάγεται μια επιβάρυνση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», τόνισε ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και συμπλήρωσε ότι «σε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν, είχαμε ήδη (σ.σ. καταλήξει σε) συνεννόηση – όπως και στην γεωργία. Επρόκειτο για αξιοσημείωτο αποτέλεσμα».

«Και σε πολλά άλλα θέματα βρισκόμασταν κοντά σε αποτέλεσμα. Το τονίζω, ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης. Κι εκεί θα ήταν εφικτή μια συμφωνία. Είναι κρίμα ότι δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε ως το τέλος σε κάτι που βρισκόταν πολύ κοντά», επέμεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και την μεγάλη προσφορά της σε αυτές.

SPD: Επιμένει να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού
Σταθεροί στη θέση τους να μην συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πριν από λίγο ότι η αποτυχία των διερευνητικών «δεν αλλάζει την κατάσταση για το SPD». Εξήγησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».

Η 63χρονη Μέρκελ, στην εξουσία από το 2005, είδε την ισχύ της να μειώνεται όταν ψηφοφόροι εξοργισμένοι για την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας το 2015 και να επιτρέψει την έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων μέσα σε δύο χρόνια τιμώρησαν τα κυβερνητικά κόμματα, πολλοί επιλέγοντας να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η ανησυχία αρκετών είναι ότι εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, η AfD θα καταλάβει ποσοστό ακόμη υψηλότερο από το σχεδόν 13% που απέσπασε τον Σεπτέμβριο.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ως την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η Ευρώπη ανησυχεί για την επόμενη μέρα στη Γερμανία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αργά χθες βράδυ, όταν οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, και πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

«Kακή είδηση για την Ευρώπη» χαρακτήρισε σήμερα την κατάρρευση των συνομιλιών ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ.

«Είναι μια κακή είδηση για την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία θα καθυστερήσει (να σχηματιστεί)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ολλανδός ΥΠΕΞ Χάλμπε Ζίζλστρα προσερχόμενος σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ επομένως αν δεν έχουν κυβέρνηση κι ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να πάρουν θέση», είπε.

Παρότι ορισμένοι στη Γερμανία διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε κακή την ιδέα αυτή και επισήμανε ότι η ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, το οποίο σημαίνει ότι τα γερμανικά κόμματα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών έπειτα από μια παύση.

Ο Ζίζλστρα δεν θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει τις συνομιλίες για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή καθώς η ΕΕ »αναμένει μια σημαντική προσφορά από τους Βρετανούς» ως προς το κόστος του διαζυγίου.

Προσερχόμενος στις ίδιες συνομιλίες, ο Τσέχος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Αλες Χμέλαρ είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση στη Γερμανία αργά ή γρήγορα».

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα