Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα δύο σενάρια για την επέκταση

Έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, στην οποία ούτως ή άλλως, οδηγείται ταχύτατα ολόκληρη η Ευρώπη, είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει, με κάθε μέσο, ένα νέο, καταστροφικό lockdown στη χώρα.

Μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ουσιαστικά «άναψε το πράσινο φως», κρίνοντας συνταγματικές τις επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες, το μόνο δίλημμα

είναι για ποιον θα κληρώσει στο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του iEidiseis.gr, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια.

Το πρώτο, προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, με ηλικιακά κριτήρια, όπως συνέβη πρόσφατα με τους πολίτες άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, το σενάριο που εξετάζεται είναι να κατέβει το όριο της υποχρεωτικότητας κατά μία δεκαετία, για να πιάσει τους 50 άνω. Και αυτό, διότι στις αμέσως επόμενες κατηγορίες, που είναι και ιδιαίτερα κινητικές επαγγελματικά, τα ποσοστά εμβολιασμού κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση
Το δεύτερο σενάριο εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης του μέτρου σε επαγγελματικές ομάδες, αρχής γενομένης από αυτές που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες (δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση κα ).

Τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε, στο κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά των δύο σεναρίων και κυρίως τον αριθμό των πολιτών που περιλαμβάνει κάθε ένα από αυτά, προκειμένου να ληφθεί η βέλτιστη απόφαση, αν και εφόσον κριθεί υγειονομικά αναγκαίο.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι στην περίπτωση κατά την οποία το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν καταγραφεί τάση σταθεροποίησης της πανδημίας και οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις εξακολουθούν να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, θα γίνει το επόμενο βήμα.

Οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν ως απόφαση «σταθμό» την κρίση του ΣτΕ για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες, προσθέτοντας ότι πλέον αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια .

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που, όπως σημειώνεται, προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.

Πάντως, παρά τις ασκήσεις επί χάρτου, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί και όλα τα παραπάνω να αποφευχθούν, αν ο ρυθμός των εμβολιασμών για την πρώτη δόση συνεχίσει με την ίδια δυναμική που καταγράφεται από τη στιγμή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού.

ieidiseis.gr

The post Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα δύο σενάρια για την επέκταση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα