Ζαφειρόπουλος: Γιατί τα κρούσματα στην Κρήτη παραμένουν υψηλά – «Λάθος» ότι η Όμικρον 2 είναι πιο ήπια

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αλλά και για την μετάλλαξη Όμικρον 2, μίλησε ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, τα ιδιαίτερα στοιχεία της Όμικρον 2, επιδρούν στο κύμα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, με την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και η συμπεριφορά μας, η χαλάρωση που έχουμε αλλά και

οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας και των αποκριών.

«Νομίζω είναι φυσικό και αναμενόμενο όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, ο ιός συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα μας και θα ξεκινούν καινούριες λοιμώξεις. Είναι φυσικό, δεν χρειάζεται να το συζητάμε, η μόνη περίπτωση που θα μπορούσαμε να χαλαρώσουμε σχετικά άνετα, είναι να περιορίσουμε το κύμα, να το μηδενίζαμε. Είχαμε ένα δίμηνο – τρίμηνο άνεσης, με μέτρα, με 30 χιλ. κρούσματα σχεδόν κάθε μέρα, τι χαλάρωση μπορούμε να κάνουμε;» σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, η κατάσταση δεν είναι εύκολη. «Έχουμε επιτύχει κάποια βασικά επίπεδα άμυνας που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε ένα μεγάλο αριθμό βαριών νοσηλειών και θανάτων.

Δεν έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες και όταν φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, φυσικό να έχουμε αύξηση των σκληρών δεικτών, το μοναδικό που θα ήλπιζα είναι ότι οι εταιρίες, που έχουν υποσχεθεί ένα ενημερωμένο εμβόλιο, να παραδώσουν και να κάνουμε μαζικά αυτή την υπενθύμιση ώστε να ελέγξουμε τα κρούσματα, να τα μειώσουμε έως να τα εξαφανίσουμε».

Πρόσθεσε δε, πως η τέταρτη δόση με ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν ευχή όλων, αλλά η εταιρία δεν έχει πει ότι είναι διαθέσιμο ακόμη. «Η τέταρτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες, είναι το εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει. Αυτό όμως μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση και όχι από μολύνσεις.

Γι’ αυτό συζητούν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, δεν έχει να κάνει ότι χαλαρώσαμε αλλά γνώμη μου είναι ότι ο ρόλος πιστοποιητικού ήταν να πετύχει περιορισμό της μετάδοσης στους κλειστούς χώρους. Εφόσον δεν προστατευόμαστε από τη μετάδοση, ο ρόλος του πιστοποιητικού δεν υφίσταται».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Όμικρον 2 δεν έχει κυριαρχήσει ακόμη στην Κρήτη. «Είμαστε στο 50% των θετικών κρουσμάτων της Όμικρον 2, αλλά έχει πορεία επικράτησης, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει επικρατήσει εντελώς.

Αν παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα κρουσμάτων 20 – 30 χιλ. την ημέρα, δίνει χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί και να παρουσιάσει ένα νέο στέλεχος. Αυτά τα νούμερα ισχύουν και σε άλλες χώρες του κόσμου, όμως με μαθηματική ακρίβεια πάμε προς τα εκεί».

Μάλιστα, τόνισε πως η Όμικρον 2 είναι εξίσου σοβαρή με την Όμικρον. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ήπια, μπορεί να προκαλέσει βαριές νοσηλείες και θανάτους, έχουμε περιστατικά σε ΜΕΘ που σχετίζονται με Όμικρον 2, αυτό που κυκλοφορεί ότι είναι ήπιο για μένα δεν είναι σωστό».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος απάντησε στο γιατί η Κρήτη έχει αυξημένα κρούσματα, λέγοντας πως: «Έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, τις συνήθειες, τους τρόπους συμπεριφοράς, με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, τη μάσκα. Όμως δυστυχώς, στο τελευταίο κύμα η Κρήτη είχε δεινοπαθήσει. Εμάς μας χτύπησε σκληρά ενώ στα προηγούμενα κύματα, ήμασταν ευνοημένοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο ιός έχει εγκατασταθεί σκληρά στην Κρήτη».

creta24.gr

The post Ζαφειρόπουλος: Γιατί τα κρούσματα στην Κρήτη παραμένουν υψηλά – «Λάθος» ότι η Όμικρον 2 είναι πιο ήπια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα