5η αξιολόγηση: Για βελτιωμένες επιδόσεις της οικονομίας μιλούν οι θεσμοί

Με καλές προοπτικές ξεκινά η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο επικεφαλής του ESM κ Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύτερης αυτής που είχε υπολογιστεί.

Ο επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλότι είπε με τη σειρά του ότι τους τελευταίους μήνες ελήφθησαν στην Ελλάδα σοβαρές αποφάσεις προς

τη σωστή κατεύθυνση. Κατά τις συναντήσεις με τους δύο επικεφαλής των θεσμών στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τους ενημέρωσε για την αύξηση των καταθέσεων κατά 8 δισ. ευρώ, τη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των «κόκκινων» δανείων κατά 16%, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ικανοποιητική πορεία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα της οικονομίας.

Από τις συνεννοήσεις που έγιναν το πιο βασικό θέμα της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι το νέο καθεστώς για τον ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό μέχρι και το τέλος Απριλίου συγχωνεύοντας οκτώ διαφορετικά καθεστώτα προστασίας που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Θέματα θα αποτελέσουν επίσης ο μηδενισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες μέσω του σχεδίου «Ηρακλής». Πηγές του υπουργείου οικονομικών υπογράμμιζαν τη Δευτέρα ότι σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις η βασική εκκρεμότητα είναι η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου υπάρχει εμφανής καθυστέρηση, αν και τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί πρόοδος.

Φυσικά, εκτός από τα ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης υπάρχουν και τα αιτήματα της κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές, όπως η αλλαγή χρήσεις των κερδών των ομολόγων, η μεταφορά υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο και το κύριο από αυτά που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Από την Τετάρτη οι συναντήσεις Από την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των ελληνικών υπουργείο με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι θα είναι σε μεγάλο ποσοστό τελείως νέα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα , από την ΕΕ δεν αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο. Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο γνωστός Νικόλα Τζαιαμαριόλι μάλλον αποσύρεται και τη θέση του παίρνει ο Πάολο Φιορέτι ο οποίος είναι ειδικός στα χρηματοπιστωτικά.

Με τον τρόπο αυτό ο Μηχανισμός υποδηλώνει και το κέντρο βάρους τους ενδιαφέροντός του για την 5η και τις επόμενες αξιολογήσεις. Αλλαγές αναμένονται και στην ομάδα της ΕΚΤ από όπου αποχωρεί επίσης ο επικεφαλής κ. Φραντσέσκο Ντρούντι. Ο μόνος από την παλιά φρουρά που θα βρεθεί στην Ελλάδα θα είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πήτερ Ντόλμαν αν και όλα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια μετά το κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα