ActionAid: Θέμα τύχης ή επιλογή;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα δεν μπορείς να ελέγξεις καθημερινά στη ζωή σου; Πόσα συμβαίνουν στους γύρω σου και σε σένα που δεν έχεις ορίσει, αποφασίσει ή έστω σκεφτεί;

Κάθε ώρα της ημέρας, αυτά τα τυχαία γεγονότα που δεν έχουμε επιλέξει και που όμως μπορεί να είναι τόσο σημαντικά ώστε να καθορίσουν ολόκληρη τη ζωή μας είναι αμέτρητα. Ξεκινούν από τη στιγμή που θα γεννηθούμε. Για παράδειγμα το ποιοι θα είναι οι γονείς μας αλλά και το πού θα γεννηθούμε δεν είναι κάτι που αποφασίζουμε εμείς. Είναι όμως δύο παράγοντες που μάς διαμορφώνουν σε υπέρμετρο βαθμό.

Το ίδιο κάνουν

και οι μετέπειτα συνειδητές επιλογές μας. Μάς πάνε ένα βήμα μπροστά ή μάς κρατάνε στάσιμους. Συμπληρώνουν κάθε μέρα αυτό που είμαστε και αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Σε όλο τον κόσμο τα τυχαία γεγονότα αλληλοσυνδέονται με αποφάσεις που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Για παράδειγμα ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα σε κάποιο χωριό της Ζάμπια ενδέχεται να μην προλάβει να κλείσει το πέμπτο έτος της ζωής του επειδή δεν έχει φαγητό. Αν είχε γεννηθεί στη Λουζάκα, την πρωτεύουσα της χώρας, ίσως να μην ερχόταν ποτέ αντιμέτωπο με την πείνα. Αν η χώρα εφάρμοζε μια εθνική στρατηγική καταπολέμησης του υποσιτισμού πιθανώς δεν θα μάθαινε καν τι σημαίνει πείνα.

Ένα παιδί όμως όταν γεννιέται δεν έχει καμία επιλογή. Του προσφέρεται το θαύμα της ζωής και την ίδια στιγμή ξεκινάει μια αλληλουχία τυχαίων γεγονότων. Δεν αποφασίζει αν θα κοιμάται χορτασμένο το βράδυ ή θα τρέφεται καθημερινά με λίγο χυλό, δεν αποφασίζει αν θα το φροντίζουν όλη μέρα ώστε να έχει ό,τι χρειάζεται ή αν το ίδιο θα προσέχει τα μικρότερα αδέρφια γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει και δεν αποφασίζει αν στα έξι του χρόνια θα ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο ή να εργάζεται σε κάποιο χωράφι.

Το πού θα γεννηθεί ένα παιδί είναι θέμα τύχης. Το αν και πώς θα ζήσει μπορεί να είναι και θέμα δικό σου. Είναι η δική σου συνειδητή επιλογή που έχει τη δύναμη να επηρεάσει την αλληλουχία των τυχαίων γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή ενός παιδιού που ακόμα δεν γνωρίζεις. Μάθε περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα