Black Friday vs Cyber Monday: Ποια η διαφορά τους - Τι να προσέξετε

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για την φετινή Black Friday και την Cyber Monday, με τους καταναλωτές να ετοιμάζονται για τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες αγορές την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου αντιστοίχως.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτών ημερών;

Πίσω στη δεκαετία του '50, οι εργοδότες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τον όρο "Black Friday" για να περιγράψουν την απουσία από την εργασία την επομένη των Ευχαριστιών. Αργότερα, οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφια άρχισαν να αναφέρονται στη συγκεκριμένη μέρα ως Μαύρη Παρασκευή, επειδή οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από οχήματα και υπήρχε κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς οι αγοραστές ήταν έξω για να κάνουν τα ψώνια τους. Στην πορεία η Black Friday εξελίχθηκε και σηματοδότησε την αρχή της εποχής της λιανικής πώλησης με προσφορές.

Η Cyber Monday, από την άλλη πλευρά άρχισε το 2005 και έγινε γρήγορα μιας από τις καλύτερες ημέρες πώλησης προϊόντων μέσω διαδικτύου της χρονιάς, καθώς στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στις online πωλήσεις.

Και αν παλιότερα υπήρχαν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών ημερών, σήμερα μάλλον αυτές έχουν εκλείψει. Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι στην Cyber Monday οι αγορές γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου.

Τι να προσέξετε

Μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει:

- Την ταυτότητα του προμηθευτή: (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).

- Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και την συνολική τιμή του: (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ).

- Την διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.

- Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

- Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).

- Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής: (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).

Επίσης, συστήνεται στους καταναλωτές:

- Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.

- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

- Να αποφεύγουν να παρέχουν προσωπικά δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

- Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα