Brexit: Χάος στη Βρετανία μετά το τρίτο "όχι" στην πρόταση Μέι - Ποιοι ζητούν την παραίτησή της

Την ώρα που βρετανικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αποχωρήσει η Τερέζα Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία της για τέταρτη φορά στη βουλή, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από τους νομοθέτες.

Μετά τη χθεσινή καταψήφιση της πρότασής της, η Μέι δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να εξασφαλιστεί

η «επόμενη μέρα» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποιο «φως» μπορεί να διαφανεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας, όταν και οι Βρετανοί νομοθέτες θα εξετάσουν και θα ψηφίσουν επί εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Όπως γράφει το BBC, όμως, η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει σε κατ’ αντιπαραβολή ψηφοφορία το πιο δημοφιλές εναλλακτικό σενάριο και την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε την Τερέζα Μέι να αλλάξει την πρότασή της δραστικά ή να παραιτηθεί. Στην πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού αντιτίθεται σθεναρά και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο συνήθως στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταφέρει να «κερδίσει» τους 34 συντηρητικούς αντάρτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Μέι προβλέπει πολύ στενή συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα «αγκάθια», πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο BBC ότι η Μέι δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω και πως οι προσπάθειές της να «κερδίσει» τους Βρετανούς νομοθέτες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Η τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας της Μέι προκάλεσε χτες έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βουλευτές που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται απειλές από ακροδεξιούς.

Telegraph: Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί

Στο κύριο άρθρο της, η βρετανική συντηρητική εφημερίδα The Telegraph τονίζει πως η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της.

«Πρέπει τώρα να δει - ή πρέπει να της πουν- ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το άρθρο γνώμης της εφημερίδας,

Παραδοσιακά, η «The Telegraph» απευθύνεται στα στελέχη και τους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, κάτι που κάνει την παρέμβαση αυτή ιδιαίτερα σημαντική.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.

"Χάος" βλέπει ο DIHK

Η νέα απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που έκλεισαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε χάος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), ο Έρικ Σβάιτσερ.

«Το χάος πλέον είναι απόλυτο», έκρινε ο Σβάιτσερ. «Αυτό σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παραπατάνε τώρα προς μια μη συντεταγμένη αποχώρηση [της Βρετανίας] από την ΕΕ» πρόσθεσε.

Όλες οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για αυτό το σενάριο, επισήμανε.

«Σε μόλις μερικές ημέρες, απειλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλή γραφειοκρατία που συνδέεται με το Brexit και την κατεδάφιση των αλυσίδων εφοδιασμού στις οποίες εμπλέκεται το ΗΒ», εξήγησε ο Σβάιτσερ, απηχώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ακόμη παραγόντων της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

«Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δεκάδες εκατομμύρια τελωνειακές διαδικασίες και δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακούς δασμούς σε ετήσια βάση», συμπλήρωσε.

Ειδικά οι εταιρείες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζονται σε παραδόσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών από τη μια χώρα στην άλλη, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την προοπτική του λεγόμενου «σκληρού» Μπρέξιτ, όπως και η Airbus, τμήματα των αεροσκαφών της οποίας, όπως τα φτερά, κατασκευάζονται στη Βρετανία.

Ο DIHK εκπροσωπεί 79 γερμανικά βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια. Εδρεύει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Συλλήψεις και μικροεπεισόδια στο Λονδίνο

Στις συλλήψεις πέντε προσώπων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου, στις οποίες κάλεσαν οργανώσεις και κινήματα που ζητούν να σταματήσει η καθυστέρηση του Brexit, προχώρησε η Μητροπολιτική Αστυνομία, τρεις εξ αυτών για επιθέσεις και διατάραξη της τάξης.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας για να ζητήσουν να προχωρήσει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μετά τις ομιλίες, προς το τέλος των συγκεντρώσεων, κάποιοι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση του κόμματος UKIP ενεπλάκησαν σε μικροεπεισόδια με συμμετέχοντες σε άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και με αστυνομικούς.

Ο σύμβουλος του κόμματος, Τόμι Ρόμπινσον, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του UKIP, ότι δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ότι «είναι ακριβώς όπως το κατεστημένο», ενώ την ίδια στιγμή, ο Φάρατζ μιλούσε σε χωριστή συγκέντρωση, σε κοντινή απόσταση.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα από τα πιο λυπηρά και πιο άσχημα κεφάλαια στην ιστορία του έθνους μας» είπε ο Φάρατζ στους δικούς του συγκεντρωμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα