Brexit: "Ναι" σε μεγαλύτερη παράταση λέει η Μέι - Τι διασφαλίσεις ζητά η ΕΕ

Η Τερέζα Μέι επισήμανε στους 27 ηγέτες ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να την συντομεύσει, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιγράφοντας την παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο».

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες κρατών μελών για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα μιας παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ομιλία της Μέι εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, αναφέροντας ότι «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

Τι διασφαλίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, "ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων" κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit. Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε απόψε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

"Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου" αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

Στο τραπέζι Brexit χωρίς συμφωνία;

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Ένωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. Παράλληλα τόνισε ότι κατά την άποψη της Γαλλίας, η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές εγγυήσεις ενάντια σε πιθανές παρεμποδίσεις της λειτουργίας του μπλοκ ώστε να δικαιολογηθεί μια μεγαλύτερη παράταση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, δηλώνοντας ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Ευρωσκεπτικιστών με Μπαρνιέ

Ανακοίνωση εξέδωσε η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, 'Αρλιν Φόστερ, στην οποία αναφέρεται ότι αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, συνοδευόμενη από την ευρωβουλευτή του κόμματος, Νταϊάν Ντόντς και από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και ευρωσκεπτικιστές, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ενόσω η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένει τις αποφάσεις των 27 ηγετών της ΕΕ για την παράταση στο Brexit, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην πολιτική που ασκεί η πρωθυπουργός σε ότι αφορά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Παρά το ότι η πρωθυπουργός δέχθηκε προειδοποιήσεις για την αντίθεση στην συμφωνία της για την αποχώρηση, κινήθηκε αργά και προσπάθησε να αναγκάσει τους ανθρώπους σε ένα αδιέξοδο όπου η μόνη επιλογή είναι η στήριξη της συμφωνίας της. Είναι μία αδύναμη προσέγγιση που υπονομεύει τη δύναμη αυτού του μεγάλου έθνους, αλλά είναι επίσης ανόητη γιατί εγκλωβίζει το Η.Β. και δεσμεύει τις μελλοντικές γενιές με μία κακή συμφωνία. Οι δημοκρατικές αρχές μας καταστράφηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ είμαστε αντιμέτωπη με την πιθανότητα ευρωεκλογών στο Η.Β.» αναφέρει

Keywords
Τυχαία Θέματα