Brexit: Σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης μομφής – Εκλογές ζητούν οι εργατικοί

Οι αριθμοί είναι…αμείλικτοι. Η Τερέζα Μέι υπέστη μια άνευ προηγουμένου ήττα με το τελικό αποτέλεσμα, 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν- να την θέτει με το ένα πόδι εκτός παρά το ότι η ίδια δηλώνει ότι δεν παραιτείται και πως θέλει «να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο».

Ωστόσο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει και μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών υπέρ του Brexit η οποία σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η

πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Οι βουλευτές προτείνουν συγκεκριμένα να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ειδικότερα, ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι "μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου".

"Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν" οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε. Βοουλευτικές εκλογές ζητά το Εργατικό κόμμα Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρόταση μομφής, την οποία υπέβαλε "θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά. "Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη", είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής", πρόσθεσε.

Μέτρα για μια «χαοτική» έξοδο

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο. "Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε", έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ.

"Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς", πρόσθεσε. Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα "μέγα" νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. "Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβεν.

Μόνο θεμελιώδεις αλλαγές

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην απορριφθείσα συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμήνυσε η ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. "Οι διασφαλίσεις, είτε με τη μορφή επιστολών είτε με ένθερμα λόγια, δεν αρκούν. Η πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξει θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρλίν Φόστερ.

"Θα εργαστούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση για να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ήττα για να προωθήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, εμείς θα δώσουμε στην κυβέρνηση χώρο για να συντάξει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει μια καλύτερη συμφωνία", πρόσθεσε. Πάντως ο υπουργός Υγείας Μάθιου Χάνκοκ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα περάσει υπό την παρούσα μορφή της και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα