Do your homework: ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν φορούσε κασκορσέ

Στη φανταστική εποχή που ζούμε, με την πανδημία να έχει αμφισβητήσει (έως 'τσακίσει') ό,τι γνωρίζαμε ως φυσιολογικό (ή δεδομένο), έγινε θέμα αυτό που φορούσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κάτω από το πουκάμισο και αποκαλύφθηκε, όταν πήγε να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19.

Κατ' αρχάς κάθε fashionista που σέβεται τον εαυτό της/του (δηλαδή, όσοι έπεσαν να τον 'φάνε') οφείλει να ξέρει πως ο κορσές ήταν της μοδός και πέρυσι, όπως ανέλυσε εκτενώς το Teen Vogue. Το corset (όπως το ονόμασαν αυτοί που το 'έβγαλαν' και ήταν οι

Γάλλοι) είναι ένδυμα που δημιουργήθηκε για να συγκρατεί τον κορμό του σώματος στο 'επιθυμητό' σχήμα. Δηλαδή, να μικραίνει τη μέση και 'υποστηρίζει' το στήθος. Δηλαδή, να δημιουργεί καμπύλες που έκαναν το πάνω μισό του σώματος να παραπέμπει στο γράμμα 'S' (από τους ώμους έως τους γοφούς), επιτομή τότε της θηλυκότητας. Αυτό σε ό,τι αφορά τις γυναίκες.

Οι άνδρες το φορούσαν (τον 18ο και τον 19ο αιώνα) για να 'μαζεύουν' το πάνω μέρος του σώματος τους (με έμφαση στην κοιλιά), καθώς τότε η μικρή μέση ήταν το must και για αυτούς.

Γενικά, κράτα πως το corset χρησιμοποιείτο από τα τέλη του 16ου αιώνα έως και τον 1914 (είχαν ανανεωθεί τα μέρη που 'μάζευε' -με την μετατόπιση στο γοφό) όταν 'τα σώματα των γυναικών θύμιζαν τηλεφωνικούς στύλους'.

Προφανώς και από την πίεση που διαρκούσε ώρες, προκαλούνταν και διάφορα προβλήματα υγείας. Το πρώτο ήταν ότι 'κοβόταν' η ανάσα. Το δεύτερο πως μετατοπίζονταν τα όργανα. Το τρίτο είχε να κάνει με την υπογονιμότητα, καθώς η χρόνια χρήση οδηγούσε στην εμφάνιση ενδομητρίωσης (βλ. το στρώμα του ιστού που υπό νορμάλ συνθήκες καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας -ενδομήτριο-, αναπτύσσεται σε άλλο σημείο του σώματος -όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή αλλού). Από τη δεκαετία του '20 χαλάρωσαν τα λουριά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με τις ίσιες σιλουέτες (και όχι τις 'S') να είναι το νέο trend.

Πώς προέκυψε η λέξη

Ο όρος 'corset' έχει τη 'βάση' του στο 'cors' που είναι το σώμα στα γαλλικά. Προέρχεται από το λατινικό corpus. Για την ακρίβεια, είναι υποκοριστικό. Ως εκ τούτου σημαίνει 'μικρό σώμα'. Το 1828 ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται και εκτός Γαλλίας. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο βρετανικό μηνιαίο περιοδικό -για τη μόδα- που είχε τον τίτλο 'Ladies Magazine'. Διευκρινίστηκε ως 'το καπιτονέ γιλέκο, το οποίο οι Γάλλοι αποκαλούν corset'.

Πάμε τώρα και στο cache-corset.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το cache-corset (κρυμμένο-κορσέ) δημιουργήθηκε για να το φορούν οι γυναίκες πάνω από τον corset και κάτω από το φόρεμα τους, προκειμένου να προφυλάσσουν το ρούχο από την τριβή με το εσώρουχο. Ήταν από βαμβάκι ή λινό και μπορούσε να έχει κέντημα, δαντέλα ή/και κουμπιά.

Όταν ο πλανήτης γλίτωσε από την ανάγκη να καταπιέζει τα ζωτικά όργανα και τα πλευρά του, ως corset χαρακτηρίστηκε αυτό που φορούσαν τα παιδιά με σκολίωση -ή άλλη ανάγκη υποστήριξης της πλάτης. Eίχε ήδη γίνει συνήθεια το αμάνικο (με τιράντες) φανελάκι των ανδρών, κάτω από τα πουκάμισα, το οποίο εφάπτεται στο σώμα και εκθέτει το στέρνο.

Aυτό που λες, λέγεται tank top στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μόνο στην Ελλάδα το λέμε 'κασκορσέ', για κάποιο διεστραμμένο λόγο που ξεκάθαρα έχει να κάνει με μια από τις βασικές αρχές του έθνους, κατά την οποία 'έτσι το μάθαμε, έτσι σας το λέμε' και δικαιολογείτο όσο δεν υπήρχε Internet -και άρα η παροχή πληροφοριών που έχουμε σήμερα.

Θα μπορούσε, λοιπόν, κάποιος ακριβολόγος, να ισχυριστεί ότι ο Τσιόδρας δεν φορούσε κασκορσέ. Βέβαια, η χρήση του όρου 'tank top' θα χαλούσε το αφήγημα όσων έκριναν πως έπρεπε να σχολιάσουν το φανελάκι του. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, κράτα όσα ακολουθούν.

✎ Στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, σε κομμάτι της Χαβάης και τη γαλλόφωνη μεριά του Βελγίου το λένε 'singlet'.

✎ Στην 'έδρα' του corset λέγεται 'marcel', εκ του Marcel Eisenberg, του πρώτου επιχειρηματία που προχώρησε με μεγάλης κλίμακας παραγωγή του συγκεκριμένου είδους ένδυσης.

✎ Στη Ρωσία είναι γνωστό ως mayka.

✎ Στις Φιλιππίνες το αποκαλούν sando

✎ Στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας (όπου το φορούν για να απορροφά τον ιδρώτα και να μη 'βγαίνει' στις μπλούζες και τα πουκάμισα) λέγεται banian.

Το πιο ιντριγκαδόρικο στοιχείο που αφορά το φανελάκι -που θα ξαναπώ ότι δεν λέγεται κασκορσέ- είναι πως για κάποια χρόνια το αποκαλούσαν 'wifebeater', στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Το φορούσε ο James Hartford Jr., ο οποίος συνελήφθη το 1947 επειδή κακοποιούσε σωματικά τη γυναίκα του. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες εμφανιζόταν με λερωμένο φανελάκι. Επειδή ο όρος 'wifebeater' δεν ήταν ιδιαίτερα θετικός, προτιμήθηκε το tank top, με τον Marlon Brando να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Eιρήσθω εν παρόδω, αυτό το 'εμπνεύστηκε' ο Samuel T. Cooper, ιδιοκτήτης επιχείρησης με μάλλινες κάλτσες στο Chicago, το Γενάρη του 1935. Όπως γράφει το Mel Magazine έως τότε τα ανδρικά εσώρουχα αποτελούνταν από αθλητικές φανέλες, σκελέες και μονοκόμματες φόρμες που κάλυπταν αυτόν που τις φορούσε, από την κορυφή έως τα πέλματα. Ο Cooper έδωσε στον κόσμο τα σλιπάκια (τα ονόμασε jockey) που υποστήριζαν και αυτά που έπρεπε να υποστηριχθούν. Σε τρεις μήνες είχε πουλήσει 30.000 ζευγάρια. Μετά σκέφτηκε πως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργήσει κάτι και για το πάνω μέρος του σώματος, που θα ήταν ελαφρύ, χωρίς μανίκια. Το ονόμασε A-shirt (το A από το Athletic). Σύντομα, brands όπως η Hanes και η Fruit of the Loom ακολούθησαν το παράδειγμα του. Είχαν ως βασικό στόχο να μην αφήνουν τον ιδρώτα να εμφανίζεται στα ρούχα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα