Drone Made in Greece: Στη ΔΕΘ το καινοτόμο UAV του ΑΠΘ
Ήταν 4 Αυγούστου 2016, όταν το πρώτο «Made in Greece» μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) έκανε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 15 λεπτών. Έναν μήνα αργότερα το HCUAV RX-1, που δεν ήταν ένα απλό drone, αλλά ζύγιζε περισσότερα από 180 κιλά και είχε μήκος 4 μέτρα «προσγειώθηκε» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον εκθετήριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Για δέκα ημέρες, χιλιάδες επισκέπτες θαύμασαν αυτό που θεωρητικά έμοιαζε ακατόρθωτο: στην καρδιά της οικονομικής κρίσης μηχανικοί -καθηγητές
Έτσι, πέρυσι, το ΑΠΘ παρουσίασε το στατικό μοντέλο του RX-3, ενώ στη φετινή 84η ΔΕΘ, παρουσιάζει το RX-4, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να παρέχει υπηρεσίες σε αποστολές χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας, έρευνας και διάσωσης, επιθεώρησης, φύλαξης-περιπολίας και γεωργίας ακριβείας. Παράλληλα έχει τη δυναμική να αναπτύξει και επιχειρησιακό ρόλο σε έκτακτες καταστάσεις, που έχουν άμεση σχέση με ανάγκες της κοινωνίας.
Το έργοΤο RX-4 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ - Καινοτομώ», που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ. Το έργο φέρει τον τίτλο «Αυτόνομο Φορητό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Πολλαπλών Ρόλων» - «Multirole Portable UAS».
Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, το οποίο αναπτύσσει έρευνα στον σχεδιασμό των UAV, το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, το οποίο ειδικεύεται σε συστήματα ρομποτικής όρασης, η εταιρία GeoSense με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η πλέον έμπειρη ελληνική εταιρία που εισήγαγε πρώτη την τεχνολογία των drones για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα και η εταιρία MLS - επίσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της έρευνας, ανάπτυξης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΜΡΣ, Κύρος Υάκινθος.
Η εξέλιξη και η καινοτομίαΤο RX-4 μπορεί να ίπταται για 2 ώρες, με βάρος απογείωσης 4,5 κιλά, χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό σε διεθνές επίπεδο. Έχει μήκος ατράκτου 1 μέτρο, άνοιγμα πτερύγων 1,80 μέτρα, 200 εκατοστά μέγιστο πάχος ατράκτου. Στη ΔΕΘ θα επιδειχθεί το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο του συστήματος. «Το μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι γεωμετρίας blended-wing-body, σταθερής πτέρυγας, παρέχοντας τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης-προσγείωσης. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη καινοτομία του έργου.
Οι δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης επιτυγχάνονται με την περιστροφή του συγκροτήματος ώσης κατά 90 μοίρες, σε συνδυασμό με την εκκίνηση κινητήρα συνδεδεμένου με ειδικού τύπου έλικα, εγκατεστημένου στο κέντρο της ατράκτου του αεροχήματος», εξηγεί μιλώντας στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» ο κ. Υάκινθος.
Η προοπτικήΤο μέλλον για το εγχείρημα προδιαγράφεται λαμπρό. «Έχω πολλές φορές τονίσει το σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα του ΑΠΘ, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Η συγκεκριμένη επιστημονική δραστηριότητα αποδεικνύει -όπως και άλλες εντός του Πανεπιστημίου- την υψηλού επιπέδου τεχνολογία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο», δηλώνει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ», ο Πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. «Συγχαίρω τον καθ. Κύρο Υάκινθο και την επιστημονική του ομάδα, που με τις καινοτόμες δράσεις τους, όπως αυτή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των UAVs συμβάλλουν στην εθνική ανάπτυξη, αλλά κυρίως στην απασχόληση νέων επιστημόνων κρατώντας τους στην πατρίδα και συμβάλλοντας ουσιαστικά στο brain gain», επισημαίνει.
Τη βεβαιότητά του ότι τα επόμενα χρόνια η έρευνα θα αποτελέσει το όχημα για το brain gain και την οικονομική ανάπτυξη του ΑΠΘ εκφράζει μιλώντας στο “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης και τονίζει: «Θα δρομολογήσουμε σειρά δράσεων έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης, που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων του ΑΠΘ. Οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού». Ο κ. Στυλιανίδης είναι καθηγητής Φωτογραμμετρίας- Γεωδαισίας και γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο. «Υπήρξα εκ των εμπνευστών της πρότασης, ενώ συμμετέχω ενεργά και στην ομάδα έργου. Η συγκεκριμένη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροχήματα σε πληθώρα εφαρμογών, γεγονός που καθιστά το ΑΠΘ πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο», εξηγεί.
«Πιστεύω ότι η τεχνολογία των UAVs είναι μία τεχνολογία που μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της πατρίδας μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο», εκτιμά ο κ. Υάκινθος, επισημαίνοντας πως «το πιο ευχάριστο είναι ότι νέοι επιστήμονες, διπλωματούχοι Μηχανικοί, επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε έργα ανάπτυξης μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, παράγοντας υψηλή και χρήσιμη τεχνολογία, εκπονώντας παράλληλα τα διδακτορικά τους με πολύ καλή χρηματοδότηση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο ξεκατίνιασμα πρώην του Ολυμπιακού με τη γυναίκα του! (photos)
- Ποιοι δικαιούνται έως 12.000€ για την επιχείρησή τους
- Πυθαγόρας. Περί διατροφής
- Χανιά: Κορίτσι 12 ετών νοσηλεύεται μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χαπιών
- Συγκλονίζει ο πατέρας της μικρής Αλεξίας: Επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί στο εξωτερικό
- ΕΕΑ : Βαρύ πρόστιμο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχει ξετρελαθεί με τον γιο της- Δείτε τους να παίζουν στη θάλασσα (photos)
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις. Τι προβλέπει η βελτιωμένη ρύθμιση
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Ανατροπή ΙΧ στην εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης – Δύο τραυματίες
- Νέα μελέτη για το μυστήριο τέρας του Λοχ Νες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Δείτε τη θεαματική άφιξη του Seajet 2 στη Φολέγανδρο
- Ο Πούτιν "πουλάει" όπλα στον Τραμπ
- Σκληρός κακοποιός εντοπίστηκε στην Σαντορίνη με βαρύ οπλοστάσιο
- Γ. Τσίπρας: "Οχι στη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο"
- Drone Made in Greece: Στη ΔΕΘ το καινοτόμο UAV του ΑΠΘ
- Θετική απόφαση του ΚΣΝΜ για την τοποθέτηση μνημείων του ΚΚΕ στην Γυάρο και την Μακρόνησο
- Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit
- Κομισιόν σε Ερντογάν: Έχεις λάβει 5,6 δισ. για την υποστήριξη των προσφύγων
- Τζόνσον: Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit
- Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 15 οι νεκροί - Εκπονείται σχέδιο για τα λοιμώδη νοσήματα από κουνούπια
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Drone Made in Greece: Στη ΔΕΘ το καινοτόμο UAV του ΑΠΘ
- Δείτε τη θεαματική άφιξη του Seajet 2 στη Φολέγανδρο
- Ρος: Σημαντική η ταυτόχρονη συνύπαρξη χαμηλότερης φορολογίας και μεταρρυθμίσεων
- Σε ύφεση και οριοθετημένη η φωτιά στη Νέα Μάκρη
- Νέα "επίσκεψη" της Δίωξης Ναρκωτικών στην Πλατεία Εξαρχείων
- Εθνική Τράπεζα: "Βλέπει" ανάπτυξη 2,1% για το 2019
- Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit
- Τζόνσον: Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit
- Γ. Τσίπρας: "Οχι στη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο"
- Θετική απόφαση του ΚΣΝΜ για την τοποθέτηση μνημείων του ΚΚΕ στην Γυάρο και την Μακρόνησο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξάρχεια: Νέες συλλήψεις της ΕΛΑΣ για ναρκωτικά
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
- Συνάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον νέο Γερμανό πρέσβη
- Παπανάτσιου για τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό: Στον βωμό της «ανάπτυξης για την ανάπτυξη» δεν μπορεί να θυσιάζονται τα πάντα
- Ανατροπή... και δεν βλέπει τον δεύτερο η Ιταλία!
- Ανάπτυξη 3% και πλεόνασμα 3,5% βλέπει ο Στουρνάρας για φέτος
- Ιχνη του αρχαιότερου «ταξιδιού» στη Γη (βίντεο)
- Εθνική Νέων : Φιλική ήττα από Αγγλία στο ντεμπούτο Κεχαγιά
- ΠΣ 57: Η γοητευτική ιστορία 80 ετών ενός κλιμακοφόρου της Πυροσβεστικής