Eurovision: Αυτό είναι το "πρόβλημα" που πρέπει να λύσει αν έρθει πρώτη η Φουρέιρα

Έαν πριν την διεξαγωγή του πρώτου ημιτελικού της Εurovision η Φουρέιρα και η Κύπρος ήταν το φαβορί, η εμφάνιση της στην σκηνή ανέβασε ακόμη περισσότερο τις μετοχές της. Εν αναμονή του 1.500στου τραγουδιού στην ιστορία του διαγωνισμού, που θα ανοίξει τον σημερινό ημιτελικό και που αποτελεί και τον βασικό αντίπαλο της με βάση τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών, η Φουρέιρα πηγαίνει με αέρα νικητή στον τελικό.

Ακόμη και στο Spotify το Fuego βρίσκεται από προχθές σταθερά στην κορυφή.

Για τους διοργανωτές της Κύπρου που σίγουρα ο στόχος ήταν ίσως μία καλύτερη θέση από την 5η που είναι η υψηλότερη που έχει φθάσει στον διαγωνισμό (σ.σ. μία με την Άννα Βίσση στην δεκαετία του '80 και το 2004 με την Lisa Andreas να κερδίζει ένα από τα ζεστά χειροκροτήματα στην Κωνσταντινούπολη) η πρωτιά στον διαγωνισμό σίγουρα φάνταζε μακρινό όνειρο. Και πως να μην είναι άλλωστε καθώς ένα μικρό κράτος που στον διαγωνισμό ζούσε πάντοτε στην σκιά της Ελλάδας (σ.σ. και είχε κατηγορηθεί για τα 12 που έδινε κάθε χρονιά) δεν μπορεί να ελπίζει και σε κάτι παράπανω. Να που όμως οι επιλογές που έκαναν (σ.σ. και κάποιοι άλλοι δεν έκαναν) τους δίνουν την δυνατότητα να ελπίζουν ότι θα πιουν νερό από την πηγή.

Συμμάχους πλέον θα έχουν τις ψήφους των Ελλαδιτών της ομογένειας, αρκετών Αλβανών (σ.σ. η οποία εκπροσωπείται επίσης στον τελικό) και μένει να αποτυπωθεί και σε ψήφους κατα πόσο η Φουρέιρα και το Fuego άγγιξαν όσους πάρουν μέρος στο televoting και τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

"And the winner is Cyprus"

Τι θα γίνει αν εκεί, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ακουστεί και επίσημα το παραπάνω; Πέρα από το τυπικό ότι η Φουρέιρα θα αποδεχθεί την νίκη της και θα βγει να πει ξανά το Fuego στον κλείσιμο του τελικού, η Κυριακή θέλει την Κύπρο (σ.σ. υποθετικά πάντα μιλώντας) να είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της Eurovision τον Μάιο του 2019. Η πρώτη και σημαντικοτερο ερώτηση είναι "Που";

Οι υποδομές φιλοξενίας που έχει το νησί είναι τεράστιες, οι συνεδριακοί χώροι εκατοντάδες (σ.σ. περίπου 350) όμως απουσιάζει (σ.σ. εκτός και αν μας διαφεύγει κάτι) ο κατάλληλος χώρος ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν διαγωνισμό μεγέθους και επιπέδου Eurovision.

Τα δύο μεγαλύτερα κλειστά γήπεδα που διαθέτει - το Αθλητικό Κέντρο "Σπύρος Κυπριανού" το οποίο πριν από δέκα χρόνια είχε φιλοξενήσει την Eurovision Junior, και το Αθλητικό Κέντρο "Τάσος Παπαδόπουλος" όπου είχε λάβει χώρα το Miss Universe το 2000 - είναι της τάξης των 6.000 θέσεων. Ακόμη πιο περιορισμένης χωρητικότητας είναι το Filoxenia Conference Center στην Λευκωσία που είχε φιλοξενήσει τις εργασίες το 2012 κατά την διάρκεια της προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε.

Φταίει η Κύπρος που δεν έχει τον κατάλληλο χώρο για ένα τέτοιο γεγονός; Κατηγορηματικά όχι. Σε μια χώρα με το μέγεθος της - πληθυσμός 800.000 - και με την περίοδο ηλιοφάνειας δεν έχεις ανάγκη από μεγάλα κλειστά στάδια ή εκθεσιακούς χώρους που διαθέτουν άλλες χώρες. Για παράδειγμα η Altice Arena, χωρητικότητας 20.000 ατόμων, που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τον διαγωνισμό στην Λιισαβόνα είχε δημιουργήθει για την Expo του 1998 ενώ το Αζερμπαϊτζάν - χώρα πολύ μεγαλύτερη και πιο πλούσια από την Κύπρο - που κέρδισε τον διαγωνισμό τον Μάιο του 2011, δημιούργησε για τον λόγο αυτό το Baku Crystal Hall μέσα σε 9 μήνες.

Το θα γίνει αν κερδίσει η Φουρέιρα; "Μακάρι να κερδίσει και βλέπουμε", είναι η απάντηση που παίρνουμε από όσους Κύπριους το έχουμε συζητήσει. "Μακάρι να κερδίσει και εδώ είμαστε και εμείς" θα μπορούσαμε να πούμε (σ.σ. πάντα υποθετικά) και οι Ελλαδίτες καθώς υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της διοργάνωσης του διαγωνισμού σε άλλη χώρα. Αν (πολιτικο)οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν σίγουρα η Ρωσία, και αρκετές άλλες χώρες, θα πετάξουν την σκούφια τους.

Καλή επιτυχία στην Φουρέιρα και στην Κύπρο και ας είναι αυτό το πιο ευχάριστο "πρόβλημα" που έχει να αντιμετωπίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα